Iselin napisał(a): Oczywiście. To się w pewnym sensie już stało. Właśnie imigranci z Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Polacy, najczęściej unikali szczepień na covid, co stanowiło spore zagrożenie. Ale nigdzie nie twierdzę, że Norwegowie powinni się z tego powodu cieszyć i zapraszać więcej Polaków. Zresztą w czasie lockdownu mieliśmy bana na wjazd do Norwegii, co mnie osobiście dotknęło, bo miałam tam ważną sprawę do załatwienia, ale uwierz, ostatnimi osobami, które o to winię, są Norwegowie.Czyli jeśli dobrze rozumiem, dla Ciebie nadmiar imigrantów jest bardziej problemem niż miejsce z którego pochodzą. Jeśli tak jest, to powinnaś postulować ograniczenie przyjmowania Polaków gdyż jest tam ich przecież najwięcej

Cytat:Wyprzedzamy, o czym świadczy chociażby to, że Breivik siedzi w więzieniu.
Akurat kara śmierci (jeśli o to chodzi) niekoniecznie jest wyznacznikiem ucywilizowania. W USA, w niektórych stanach wylądowałby na krześle elektrycznym a w krajach arabskich pewnie zostałby ścięty. Efekt ten sam a poziom kulturowy jest całkiem różny.
Cytat:Z tym, że Braun w swojej cywilizacji jest przez większość ludzi uważany za świra, a taki imam ma u siebie spory posłuch i wpływ na prawo.Dzisiaj partię Brauna popiera 15% populacji. Czyli kilka milionów Polaków wręcz popiera jego postulaty. I nie do końca jestem przekonany, że reszta obywateli (np. zwolennicy pisiorstwa) uważają go za świra.
Cytat:Pamiętam, że kiedyś pisałam o rasizmie w krajach zachodnich i nie wierzyłeś.Miałaś rację (jak i kilka innych osób) a ja się myliłem wtedy, nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni

Cytat:I nie, media skandynawskie nie tworzą sceptycznego obrazu.Ale skąd się to bierze? W Londynie, gdzie mieszkam jest około miliona muzułmanów, wielokrotnie więcej niż w całej Norwegii. I nigdy nie zdarzyło mi się odczuć czegokolwiek negatywnego z ich strony. Co więcej, mam kilku znajomych wyznających islam i zupełnie nie potwierzają oni stereotypów krążących w prawicowych mediach. To, co widzę jest w dużym stopniu procesem asymilacyjnym i laicyzacją. Nie wiem z jakiego powodu w Norwegii miałoby być inaczej.
DziadBorowy napisał(a): Ja się zastanawiam czy w ogóle w Polsce para gejów może iść trzymając się za ręce do baru poza centrami największych miastNo właśnie nie można nawet w centrum stolicy, jeśli wierzyć temu doniesieniu.
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/wa...za/w7vn28f