lumberjack napisał(a): A mi właśnie chodzi tylko o to. A jak ktoś chce czegoś więcej od życia niż wegetacja w skrajnej biedzie, to Kapitan Szpachelka Tańczący ze ścianami mówi: do roboty.
Kapital Szpachelka może sobie mówić i machać tą szpachelką. ;]
lumberjack napisał(a): Dzieciaki naśladują rodziców. Jak widzą, że rodzice się starają i zapierdzielają, to same będą się starały. Jak widzą, że rodzice mają wyjebane, bo żyją z zasiłku, to same będą liczyć na socjal.
Ani nie ma takiej alternatywy, ani dzieciaki nie są pod wyłącznym wpływem rodziców. Rodzice mogą pracować, ale bez bezsensownego zapierdolu za psi grosz, a dzieciaki mogą być zdolne i widząc, że mogą więcej osiągnąć, mogą swoje predyspozycje wykorzystać.
lumberjack napisał(a): Nauczony doświadczeniem wolę aby państwo się nie opiekowało. Jak się nami zaopiekowało, żebyśmy nie zachorowali na covid to chyba mieliśmy najwięcej śmierci w całej Europie. A do tego samobójstw, raków etc. Niech już się lepiej sam sobą zajmie Kapitan Państwo.
Jakież to na temat i w ogóle trafne. Bo najmniejsza śmiertelność była tam, gdzie państwo nic nie robiło. Yhm, tak tak.
lumberjack napisał(a): Chuj z tą patologią. Najgorsze w tym socjalu, że jest w pakiecie z coraz wyższą inflacją i nowymi podatkami. Przecież te nasze polskie złote cebuliony są przez to gówno warte. Keczup heinza kosztuje 11 złotych. Pietruszka 8.50 za kg. Byle pierdoła jest droga. Bułka tarta 6 zł. Dojebią teraz 800+ i kolejne podwyżki pensji minimalnej to będzie jeszcze weselej.
To o gówno wartych cebulionach to wybacz, ale to jest niemalże bełkot bez znaczenia, a w najlepszym razie fałsz. Państwa ze znacznie większymi socjalami mają mniejszą inflacje niż my. To nie jest tak banalne, jak Ci się wydaje.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315