lumberjack napisał(a): Byliśmy po prostu tańsi. Niemcy nałożyły na polskie firmy transportowe wymóg płacenia swoim tirowcom takich samych stawek jakie mają niemieccy tirowcy i już nie jesteśmy konkurencją. Teraz Ukraińcy są tańsi.
A jesteś podać w stanie źródło tej informacji? Bo to dotyczy wyłącznie tych, którzy są delegowani do pracy w Niemczech. W Polsce mamy też ten problem, że niektóre azjatyckie firmy sprowadzają do nas pracowników na zasadzie delegacji omijając w ten sposób polskie prawo pracy. Gość w praktyce 100% pracy wykonuje na terenie Polski w firmie zarejestrowanej w Polsce a jako pracownik delegowany pracuje np wg stawek z Filipin. Nie wiem na ile duży jest to problem ale spotkałem się z takimi przykładami. I jeżeli ukraińskie firmy robią tak samo - to problem jednak jest.
Cytat:No właśnie wkurzają mnie Niemcy, bo oni jako państwo chroniące swoje firmy właśnie przypilnowali abyśmy my nie byli tańsi. Jak nie zrobią tego samego manewru wobec ukraińskich firm to znaczy, że chodziło im o to aby Polska za silna i za bogata nie urosła.
W jaki sposób? Złośliwie doprowadzając do wzrostu zarobków w polskiej gospodarce, tak, że ciężko znaleźć kierowcę, który będzie woził towary za miskę ryżu?
Cytat:No nie jest tak. To tak jak z tym naszym polskim mlekiem. Nasze mleko od naszych polskich rolników, a raczej ich krów, byłoby bezkonkurencyjne, więc w ramach UE wprowadzono limity na polskie mleko aby chronić rolników francuskich i niemieckich.
Przecież te limity dawno już nie obowiązują. A o jakości polskiej żywności litościwie przemilczę. A tak na marginesie jeżeli kiedyś Ukraina będzie wstępowała do EU to podobne rozwiazania w okresie przejściowym zapewne też będą wprowadzane.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"