lumberjack napisał(a): Mi na fejsie wyskakuje ostatnio często profil wmatrioszce i jest tam propaganda promująca rosję, jakieś wywiady z rosjanami że oni to lubią Polskę i że w ogóle jesteśmy bratnie narody etc. Zupełnie nie to co jest opisane w twoim raporcie. Co mnie dziwi bo zawsze ruska propaganda była anty. A tu o dziwo po prostu promują rosję wśród Polaków. Ciekawe czy zmienili taktykę czy co.
Ale to jest jakiś absolutny margines. Zazwyczaj spotykam się z takimi akcjami jak w tym raporcie. Dla przykładu wczoraj w moim mieście spaliła się hala, która była hurtownią zniczy. Być może pożar był "naturalny" być może to kolejne podpalenie na zlecenie Rosjan. Zerknąłem sobie na komentarze i 90% z tego to był antyukraiński ściek. Co gorsza sporo kont nie wyglądało tam na ruskie boty. Po prostu antyukraińska nagonka świetnie działa.
Tutaj jest sondaż odnośnie weta Batyra odnośnie pomocy Ukraińcom.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...0,79cfc278
60% popiera, 25% nie popiera. Najgorsze, że koalicja rządowa czepia się tego weta ze względu na sposób wprowadzenia oraz to, że rykoszetem uderza w masę innych spraw. A sami popierają odebranie 800+ niepracującym obcokrajowcom. Trzaskowski sam to proponował.
To jest przygnębiające, że zarówno politycy jak i spora część społeczeństwa jako żywotny interes państwa uważa konieczność oszczędzenia kilkuset milionów rocznie poprzez odebranie między innymi samotnym matkom środków do życia. Większość Ukraińców pracuje, wśród tych, którzy przyjechali tutaj po 2022 uciekając przed wojną odsetek ten jest mniejszy, ale łatwo wyobrazić sobie tutaj sytuacje w których ktoś za bardzo nie może pracować (np podany w mediach przykład babci, która zabrała do Polski swoje wnuki po tym jak oboje rodziców zginęło w bombardowaniu).
A tak w ogóle 800+ nie dla pracujących to jest jakaś abberacja. Ten program stanie się karykaturą samego siebie. I kurwa zarówno "wrażliwa społecznie prawica" jak i "bezduszni liberalowie" powtarzają tą samą narrację, że jak nie pracujesz to jesteś leniem i Ci się nie należy. Tymczasem różnie to w życiu bywa. Programy socjalne powinny być skierowane przede wszystkim do najbardziej potrzebujących. A jeżeli już wprowadzać jakieś dodatkowe kryteria to co najwyżej dochodowe.
Aha i jeszcze jedno. Był faktycznie problem wyłudzania tych świadczeń, ale on został elegancko rozwiązany, że 800plus przysługuje tylko dzieciom, które uczęszczają w Polsce do szkoły.
Nie podoba mi się to co dzieje się z polskim społeczeństwem. Ale może to normalne, że im większa zamożność tym ludzie stają się większymi egoistami.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"