Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
Z roznych dialogow tlumaczonych przez Andromede wynika ze ruskim przede wszystkim brakuje prochu, ktory w jakis spsob produkowali za czasow sowieckich z bawelny, brakuje rowniez bandazy z prawdziwego zdarzenia i butow. Sowiety w czasie 2 wojny dostal od Zachodu kilkadziesiat milionow butow, 2 tys lokomotyw, 11 tys wagonow ( sami wyprodukowali od 43 do 45r mniej niz 100 ) i gigantyczna ilosc ciezarowek. Teraz tez nalezaloby zrobic im braki w tych produktach co zdecydowanie zawaliloby ich logistyke.
Co do czolgow i rakiet to robia nowe tylko ze miesieczna produkcja jest ulamkiem tego co miesiecznie traca, stad wyiaganie z zapasow staych czolgow.
Ale niedaleko szukajac Zachod ( oprocz Stanow ) jest w podobnej sytuacji i musi zwiekszyc produkcje uzbrojenia kilka razy zeby zbudowac odpowiednie zapasy.
Odpowiedz
W czasie wizyty ping ponga w rosji, Polskę odwiedził premier Japonii. Ponoć będzie jakieś silne gospodarcze wsparcie naszego kraju. Dodatkowo parę dni temu Polska znormalizowała relacje z Izraelem.

Ciekawy jestem na ile to zasługa naszych polityków a na ile konsekwencja tego że twardo stoimy przy Ukrainie i USA nakazują swoim bliskim bliskim sojusznikom polepszanie relacji z krajem od którego w dużym stopniu zależy los Ukrainy. Bo teraz aby Ukraina przetrwała Polska też musi być silna.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
Odpowiedz
Ja jednak myślę, że ostatecznie ta wojna rozstrzygnie się na polu gospodarczym. Jeśli zachód będzie wspierał Ukrainę dość długo, to Rosja dostanie zapaści. Zresztą już widać, że ten rok będzie dla Kremla bardzo ciężki. Za parę miesięcy problemy wewnętrzne mogą zdominować rosyjską politykę bardziej niż wojna.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
kmat napisał(a): Ja jednak myślę, że ostatecznie ta wojna rozstrzygnie się na polu gospodarczym. Jeśli zachód będzie wspierał Ukrainę dość długo, to Rosja dostanie zapaści. Zresztą już widać, że ten rok będzie dla Kremla bardzo ciężki. Za parę miesięcy problemy wewnętrzne mogą zdominować rosyjską politykę bardziej niż wojna.

Dokładnie. Nie spodziewałbym się żadnej nadzwyczajnej kontrofensywy ze strony Ukrainy.

Czytając różne ukraińskie i rosyjskie źródła można zauważyć sporo podobnych narzekań. Obie strony mają problemy z amunicją, uzbrojeniem.

Ale obawiam się też trochę tego starcia gospodarczego. W USA upadł bardzo ważny duży bank (Silicon Valley Bank), w Niemczech teraz Deutsche Bank przeżywa bardzo trudne chwile. Oby było tak, że chudy zdechnie zanim gruby schudnie. Dobrze, że Polskę teraz wspomoże Japonia. Szkoda, że jebany Ziobro jest Ziobrą. Gdyby nie on mielibyśmy też kupę ojro. A tak to dzięki niemu mamy tylko kupę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości