To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
Cytat:Twierdzisz jednak, że mieszkańcy Rosji żyją pod kamieniem albo za księżycem i nie wiedzą, że jeszcze niedawno tam była Ukraina? 
Wcześniej mówiłeś że trzeba to rozwiązać na drodze prawnej. Jak ta droga prawna miałaby mniej więcej wyglądać? Podam taki hardkorowy przypadek. Jeden rusek zajął mieszkanie po Ukraińcach. Potem sprzedał to drugiemu ruskowi który nie wiedział kto mieszkał tam poprzednio. To może być jeden z rusków którzy tam mieszkają od XIX wieku.
Cytat:Te gwarancje też już istnieją, tzw. memorandum budapesztańskie. Sygnatariuszami, oprócz Rosji, są USA i UK

Mówiłem też że możliwe, że najlepiej było zielone ludziki rozstrzelać i przestrzegać memorandum. Jednak temat nie jest taki prosty jak tam w kolejkach ustawiali się do rosyjskiej armii. To że mieszkają tam głównie Rosjanie miało wpływ na całokształt wydarzeń. 
Cytat:Budżet NATO nie grał żadnej roli w ataku Rosji na Ukrainę.
Gdyby Ukraina była w NATO Ukraina byłaby rozpierdolona?
Cytat:Tymczasem sprawa wygląda tak, że Zachód daje tyle pomocy Ukrainie, żeby Rosję wyczerpać. A Rosja daje tyle wojsk na Ukrainę, żeby siebie nie wyczerpać. 
No dokładnie. Tymczasem częsty argument jest taki że im więcej Ukrainie się da tym więcej Rosja wyprodukuje i to w sumie nic nie da. Rosja jest na granicy możliwości, NATO nawet na niskich obrotach ma wystarczająco dużo żeby skutecznie obronić Ukrainę. Jeszcze raz mówię, albo głupota, albo cynizm.
Cytat:Ale chwila, moment, przed chwilką jeszcze podawałeś jako pozytywny przykład "uregulowanie" kwestii narodowościowych między Ukrainą i Polską
Nie mówię że samo w sobie wyjebanie Polaków ze Lwowa i Niemców ze Szczecina było zajebiste. 
Zajebiste jest to, że pogodziliśmy się z tym i nie musimy się o to napierdalać. Nie będę już się odnosił do tych ekstaekstrapolacji , czuję że znów będzie błędne koło dyskusji.
Zauważ że to że Ukraińców nie ma w Donbasie to jest już fakt dokonany, a nie że siedzimy i się zastanawiamy czy ich wyjebać żeby rozwiązać konflikt.  Oczywiście to jest mega zjebanie że tak się stało. Czasem jednak lepiej pogodzić się z jakimś złem, niż w ramach walki ze złem powodować jeszcze większe zło.
Cytat:Pardon, ale w 2014 to nie Rosja zajęła Donbas, to Donbas odłączył się od Ukrainy. 
Eee, czy przypadkiem separatyzm w Donbasie to nie zwykłe urojenia Rosji?
Cytat:Jak widać więc, Zachód nie chce wysyłać wystarczającej ilości sprzętu. ale chce od Ukrainy większej mobilizacji ludzi. Można to oceniać różnie. Link zawiera dane na temat strat obu stron, i tu też widać dysproporcje. Jak dotąd Ukraina powołuje tyle ludzi, żeby starczło na obronę. Nie widać takiej mobilizacji, która docelowo zapewniłaby zajęcie Donbasu klasyczną przewagą 3:1.
Póki co to że 'nie można oddać Donbasu' w praktyce znaczy tyle że nie dajemy realnych warunków zakończenia konfliktu (+ ogromnie zwiększamy poparcie dla Putina w Rosji tudzież zmęczenie Ukrainą na zachodzie)  aniżeli jest jakakolwiek perspektywa odzyskania tego terenu. I to jest właśnie zrypane. 

Cytat:1. Dać ukraińcom to o co pytają i nie zadawać pytań, jak to użyją.

Właśnie Zelensky prosił o 200 himarsów. Mówiłeś że to zjebany pomysł.

Cytat:Putin w końcu zostanie odsunięty od władzy. Mimo tych wszystkich "samobójstw strzałem we własne plecy", mimo wypadania z okien i spadania ze schodów, w końcu znajdzie się ktoś na jego miejsce.

Zajebiście odległa perspektywa. Nawet prozachodni nawalny uparcie twierdził że Krym to Rosja. 
Cytat:na froncie nastąpi hektyka i przesunięcia wojsk, zwłaszcza na południu, tu szanse na odzyskanie są największe. Olbast chersońska może w całości, być może Mariupol także.

A może jeszcze jakieś Wunderwaffe? Chłodna kalkulacja wskazuje że zginą kolejne dziesiątki tysięcy Ukraińców i stracą jeszcze więcej terenu.
Cytat:Ukraina dostanie ultimatum od NATO, że warunkiem wstąpienia będzie oddanie tej części terenów. Inaczej artykuł 5 nie będzie mógł być zastosowany.
Mam wrażenie że tak bardzo w poglądach się nie różnimy, oboje dopuszczamy myśl że wschodni Donbas i Krym może nie wrócić do Ukrainy i że 'w zamian' Ukraina by mogła wejść do NATO. Różnica jest taka że ja bym to zrobił OD RAZU. Tutaj trzeba wysłać w międzyczasie 6-cyfrową liczbę Ukraińców do piachu.
Sory, bez kapitalek nie mogłem , najwyżej dostanę bana. 

Cytat:Wariant optymistyczny jest taki, że pewnego dnia Rosja się rozleci. Państwo po prostu przestanie działać, gospodarka się zawali, urzędnicy przestaną przychodzić do pracy, za którą nikt im nie płaci, pozbawione zaopatrzenia wojsko po prostu rozejdzie się do domów. Nierealistyczne? W zeszłym roku było już dość blisko do tego.

To już brzmi dużo sensowniej. Jednak już dwa lata temu Rosja zbankrutowała (technicznie, przez odcięcie od swift) i zaraz miała im się skończyć amunicja. 
Wspominaliście o tym że Rosjanie pięknie się wykrwawią. Ale chyba prędzej Ukrainie skończą się zasoby ludzkie.

Dobra zadam jeszcze podobne ale jednak trochę inne pytanie. No i sory za kapitalkę , bez tego to jest dla mnie takieś bez wyrazu.
Czy był i jest JAKIKOLWIEK sposób na to żeby nie było wojny jednocześnie zachowując dla Ukrainy niepodległość? Wojna była w 100% nieunikniona?
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Ogromny kraj terytorialnie ale liczebnie to tylko 3xPolska.

Wojna i utrata wielu facetów znacznie przyspieszy to gnicie. Nakłady na wojnę putler zwiększył z 25% do 40% budżetu. Ciekawe na co im kasy nie starczy.

No i wprowadzono u ruskich jakiś nowy podatek od oszczędności. Widać że wszędzie szukają kasiory.

Oni zgniją szybciej niż za 50 lat.

---

https://x.com/khodorkovsky_en/status/184...Np4rw&s=19

To jest ciekawe info historia rozwodu między putinem a kadyrowem. Poszło o wpływy w Wildberries - takim ruskim Amazonie.

https://x.com/igorsushko/status/18371878...bGkrA&s=19

Powyżej link do aresztowanego bliskiego człowieka kadyrowa.

Przecież ruscy przesrali już że dwa budżety roczne do przodu. Po pierwszym roku wojny już było widać, że mało co z nich zostanie, jakby nie cuda nad rublem, to wojny by nie było. Wariant prometejski już świecił. Ruscy sprzedali się Chińczykom a Amerykanie wstrzymali rzekę dostaw, żeby UA nie zrobili rzezi, która sprowokuje do używania ABC i żeby przemielić dokładnie radzieckie zasoby, bo odbudowa arsenalu w tej skali nie będzie możliwa. Chińczycy za to dostali wymówkę, że grożą im USA więc podbijają cenę pomocy do stopnia nieopłacalnego dla putlera i grillują masę upadłościową. Za to USA nie chce ruskich oddać tak łatwo, ale wobec groźby wspierania ataków na Izrael przez ruskich to namówili UA na atak wyprzedzający na terytorium wroga XD Ja to się obawiam, że ruskich to będą ratować przed upadkiem wszyscy dookoła, przynajmniej do momentu aż zasoby najbliższych ciał niebieskich będą osiągalne. Czyli jeszcze ze 20 lat.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Fanuel napisał(a): Przecież ruscy przesrali już że dwa budżety roczne do przodu.

Nom. Z tego co wyczytałem na Twitterze np. w 2026 pieniądze, które miały iść na służbę zdrowia pójdą na prowadzenie wojny.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):
Fanuel napisał(a): Przecież ruscy przesrali już że dwa budżety roczne do przodu.

Nom. Z tego co wyczytałem na Twitterze np. w 2026 pieniądze, które miały iść na służbę zdrowia pójdą na prowadzenie wojny.

Mam nadzieję, że będzie jeszcze gorzej (dla kacapów oczywiście).
W końcu Ukraińcy poszli po rozum do głowy i z małą pomocą przyjaciół na poważnie zajęli się rozjebką kacapskiej logistyki.
A jak wiadomo, wojny wygrywa się na zapleczu.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości