Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Już jakiś czas planowałem temat o tym, jak to było w "okresie słusznie minionym", jak go ówcześni ludzie widzieli. Ciekawi mnie to, bo znam go tylko z opowiadań rodziny, bądź tego typu artykułów http://www.histmag.org/?id=7223, a że urodziłem się w 1986, to nigdy sam tego systemu nie miałem szansy poznać i odczuć.
Zwracam się do tej starszej części użytkowników, tych którzy pamiętają i będą chętni podzielić się swoimi doświadczeniami z tamtego okresu w historii naszego kraju, jak według was wyglądał PRL, jak wyglądała codzienność zwykłego obywatela, wasze spostrzeżenia, przemyślenia, coś co może niektórym młodym użytkownikom choć trochę uświadomi czym był PRL. Prosiłbym o trzymanie się tylko i wyłącznie okresu do 1989, bez wtrącania że "w hameryce to było to i to", bo nie o to mi chodzi, nie chcę żeby ten temat stał się kolejną batalią między socjalizmem, a kapitalizmem czy czymś w tym stylu.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
26.04.2022, 11:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2022, 12:26 przez geranium.)
Liczba postów: 517
Liczba wątków: 7
Reputacja:
13
vigreen napisał(a):Już jakiś czas planowałem temat o tym, jak to było w "okresie słusznie minionym", jak go ówcześni ludzie widzieli. Ciekawi mnie to, bo znam go tylko z opowiadań rodziny, bądź tego typu artykułów http://www.histmag.org/?id=7223, a że urodziłem się w 1986, to nigdy sam tego systemu nie miałem szansy poznać i odczuć.
Zwracam się do tej starszej części użytkowników, tych którzy pamiętają i będą chętni podzielić się swoimi doświadczeniami z tamtego okresu w historii naszego kraju, jak według was wyglądał PRL, jak wyglądała codzienność zwykłego obywatela, wasze spostrzeżenia, przemyślenia, coś co może niektórym młodym użytkownikom choć trochę uświadomi czym był PRL. Prosiłbym o trzymanie się tylko i wyłącznie okresu do 1989, bez wtrącania że "w hameryce to było to i to", bo nie o to mi chodzi, nie chcę żeby ten temat stał się kolejną batalią między socjalizmem, a kapitalizmem czy czymś w tym stylu.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Fajny temat. Mój syn JEST 89. Urodzony prawie tego samego dnia co ja, 60 rocznik. Są takie grupy na FB, gdzie wspomina się młodość.
Ja tylko dziś napiszę Wawel do dziś istnieje, malaga i kasztanki.
Nadal są to dla mnie jedne z najlepszych słodyczy na polskim rynku.
Ile kapitału polskiego mają te zakłady??
Historia firmy.
Nie pogniewasz się, że zaczynam od słodyczy??
https://www.wawel.com.pl/o-firmie/historia
Gdy byłem z synem w ciąży piłam serwowit.
Sanepid się do tego przyczepił.
Miejmy nadzieję, że dzisiejsza inflacja nie przyczyni się do powtórki z rozrywki
sklep przed 1970...
Dziś jemy bezmięsne z wyboru. Ale to wstrętne
Liczba postów: 19,761
Liczba wątków: 209
Reputacja:
816
Wyznanie: ate 7 stopnia
vigreen napisał(a): Zwracam się do tej starszej części użytkowników, tych którzy pamiętają i będą chętni podzielić się swoimi doświadczeniami z tamtego okresu w historii naszego kraju, jak według was wyglądał PRL ...
Ale który PRL?
- 1945-48?
- 1949-56?
- 1956-1970?
- 1970-1980?
- 1980-81?
- 1981-89?
Bo to były całkiem różniste PRLe.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 8,003
Liczba wątków: 57
Reputacja:
-2
Ja pamiętam, że jak się którejś niedzieli obudziłem, to Teleranka nie było.
"Nosić swój krzyż? Fatalnie nieprzenośny obiekt.". J. Cortazar, Gra w klasy.
Liczba postów: 239
Liczba wątków: 1
Reputacja:
56
Polecam "Misia". Komuna w pigułce
Kiedy człowiek umiera, po pierwsze traci życie. A zaraz potem złudzenia.
Terry Pratchett
03.05.2022, 15:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.05.2022, 18:28 przez zefciu.)
Reputacja:
13
MissMalis napisał(a): Komuna to nie był za jakiś za bardzo wesoły czas.. Ale przez młodość ludzie wspominają i twierdzą że lepiej jak dziś :c
[ciach — link spamerski] Nie był też bardzo smutny. Nie było kovida
Ile miałeś wtedy latek??
Można było być wiecznym studentem ....
„Ateizm to aroganckie przekonanie o tym, że cały Wszechświat nie został stworzony dla ludzi” M.Nugent
Liczba postów: 931
Liczba wątków: 9
Reputacja:
127
Tak jak napisal Sofeicz ten PRL to roznie wygladal w roznych okresach.
Poza nim i mna to nie sadze zeby ktos mogl napisac o wszystkich z nich a nawet my nie siegniemy do pierwszych okresow. Poza tym chyba nam obu nie bardzo sie chce tyle pisac. Osobiscie mysle ze dla ciebie lepsze bedzie przeczytanie wspomnien Stefana Bratkowskiego publikowanych w Studio Opinii.
https://studioopinii.pl/
Reputacja:
13
Adam M. napisał(a): Tak jak napisal Sofeicz ten PRL to roznie wygladal w roznych okresach.
Poza nim i mna to nie sadze zeby ktos mogl napisac o wszystkich z nich a nawet my nie siegniemy do pierwszych okresow. Poza tym chyba nam obu nie bardzo sie chce tyle pisac. Osobiscie mysle ze dla ciebie lepsze bedzie przeczytanie wspomnien Stefana Bratkowskiego publikowanych w Studio Opinii.
https://studioopinii.pl/ Tak jak dziś jednego zadowoli kawalek śląskiej i jabłko. Ktoś inny będzie narzekał, że nie takie są kraby czy te mniejsze różowe.
Jasne, że kapusty kiszonej nie dodaje się do herbaty ale można dodawać owoc pigwy.
„Ateizm to aroganckie przekonanie o tym, że cały Wszechświat nie został stworzony dla ludzi” M.Nugent
|