Hans Żydenstein napisał(a): Zresztą nie wiem co ma piernik do wiatraka, "tak mi dopomóż Bóg" ma uzasadnienie historyczne i jest dobrowolnie wypowiadaną sentencją
Podobnie zapalanie świec hanukowych.
Cytat:nie zauważyłem, żeby jakieś obrzędy katolickie odbywały się co roku w holu sejmu.
Aaaa, czyli strategia „będę dodawał kryteria zawężające niby obiektywne, ale pod to wydarzenie”. Stare, znałem.
Cytat:Co to znaczy, że obecnie Polska racja stanu jest zbieżna z interesem Niemiec?
To oznacza, że Niemcom zależy na tym, by Polacy byli bogaci i bezpieczni.
Cytat:Przed wojną na Ukrainie też była zbieżna czy dopiero po wojnie?
Też była. A czemu nie?
Cytat:Jeżeli chodzi o agentów, to nie chce mi się sprowadzać dyskusji, to wykrzykiwania kto jest czyim agentem.
Uzasadniłem moją wypowiedź. A Ty usłyszawszy uzasadnienie, uciekasz. To jest naprawdę słabe.
Cytat:A Twoje myślenie, które sugeruje się kajanie polskich polityków jak tylko coś się nie spodoba żydom
Kurde, Żydom nie podoba się atakowanie ich przy pomocy gaśnicy. Ciekawe czemu mają takie dziwne gusta estetyczne. Np. Hans co tydzień lubi, jak ktoś mu jebnie proszkiem gaśniczym w ryj. Jemu się podoba. Tak jak podoba mu się udawanie idioty, który wierzy, że kwestia napaści i wykrzykiwania bredni o satanizmie to kwestia estetyczna, którą można sprowadzić do podobania lub nie.
Cytat:No wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla mnie istotą problemu są te dziwne związki polskiej władzy z tym całym Chabad-Lubawicz.
No właśnie. I to jest istota problemu. I w zasadzie na tym byśmy mogli zakończyć i mógłbyś sobie darować udawanie debila.
Cytat:I nie jestem w tym odosobniony.
Nikt nie twierdzi, że jesteś jedynym antysemitą w Polsce przecież.
Cytat:ale czy to hipokryzja?
No nie. Hipokryzją jest odcinanie się od Brauna i udawanie zdziwienia sytuacją, dopiero w momencie, gdy się Konfa zorientowała, jakie przyjęcie miała ta akcja. Przecież Braun nie zrobił ani nie powiedział niczego, czego by się po nim nie można spodziewać.
Liczba postów: 10,276
Liczba wątków: 43
Reputacja:
1,028 Płeć: nie wybrano
Hans Żydenstein napisał(a): Z tego co wiem menora ma 6 ramion, z tą różnicą, że świeczka płonie także na trzonie. (Na filmie w Magdalence nie ma świeczki na trzonie). WIesz, może
chcieli być w klubie, ale nie znali się do końca
No to źle wiesz. Menora to świecznik siedmioramienny z definicji. Trzon liczy się jako jedno ramie. Na tych świecznikach w filmikach dla łatwowiernych antysemitów widać wyraźnie, że tam po środku nawet nie ma gdzie tej świeczki zamontować. No ale chuj, świecznik trochę podobny więc "ciemny lud" to kupi. A nawet jak nie kupi to sobie uzasadni, że skoro podobny do żydowskiego to pewnie i tak żydowski.
Cytat:Myślisz, że większego wizerunkowego gówna niż spuszczanie bomb na strefę gazy? Ja myślę, że za chwilę już nikt nie będzie pamiętał o tej gaśnicy, a ludzie będą żyli kolejnymi wydarzeniami.
To Polska spuściła jakieś bomby na strefę gazy? Chyba jednak nie. A skoro nie to nie my ponosimy za to odpowiedzialność.
Cytat:A Twoje myślenie, które sugeruje się kajanie polskich polityków jak tylko coś się nie spodoba żydom, myślę że jest tożsame ze stanem polskiej polityki zagranicznej.
Nie jestem Żydem a zachowanie Brauna definitywnie mi się nie podobało. Państwo polskie odpowiada za to co dzieje się w Sejmie a ja jako obywatel tego państwa domagam się wyciągnięcia konsekwencji wobec sprawców.
Cytat:No wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla mnie istotą problemu są te dziwne związki polskiej władzy z tym całym Chabad-Lubawicz. I nie jestem w tym odosobniony.
Chabad-Lubawcz to jest to do czego należy Al Gore? No Żydzi rządzą światem co zrobić.
Na ten moment bardziej mnie zastanawiają dziwne związki Brauna z Leonidem Swiridowem, zwłaszcza, ze pan Braun ma dostęp do dokumentów z klauzulą "tajne" oraz bardzo zależy mu na uczestnictwu w zebraniach poselskiej komisji do spraw obrony narodowej a pan Swiridow został wyrzucony z Polski pod zarzutem szpiegostwa na rzecz Rosji.
Cytat:Dlaczego katolik w świetle grożenia mu, że straci mandat wicemarszałka, ma ulegać jakimś szantażom emocjonalnym?
Z tego co wiem, to Bosak nie jest za usuwaniem krzyża z sejmu, kapliczki sejmowej itd. Generalnie można powiedzieć, że promuje katolicyzm, ale czy to hipokryzja?
Pan Bosak powinien być przede wszystkim politykiem odpowiedzialnym za ten kraj a dopiero później może być sobie katolikiem. Syfu narobił ktoś z jego partii - więc on również ponosi odpowiedzialność za naprawienie szkód wizerunkowych.
Natomiast skoro zarzucasz hipokryzję lewicy, której przeszkadza krzyż ale już nie chanuka to bądź konsekwentny i traktuj tak samo Bosaka, któremu przeszkadza chanuka, ale już krzyż nie.
A tak na marginesie. Na prawicy jest masa płaczu o to palenie chanukowych świeczek. Więc ja mam pytanie. OK - ma to związek z judaizmem - ale jaka to jest kategoria religijności?
Czy zapalanie chanukowych świeczek to jest coś jak katolicka droga krzyżowa w Wielki Piątek czy też jak katolickie łamanie się opłatkiem podczas wigilii?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
DziadBorowy napisał(a): Czy zapalanie chanukowych świeczek to jest coś jak katolicka droga krzyżowa w Wielki Piątek czy też jak katolickie łamanie się opłatkiem podczas wigilii?
A może jeszcze coś innego? No bo jednak między chrześcijaństwem (a konkretniej jeszcze rzymskim katolicyzmem w wydaniu polskim) a judaizmem mamy pewną istotną różnicę.
Święta katolickie mają charakter mistyczny — związane są z wydarzeniami z życia Jezusa i prawdami wiary. Nie są to bezpośrednio sprawy polityczne dla Polaka. Natomiast Żyd świętując Hanukę wspomina wydarzenie historyczne własnego narodu — Powstanie Machabeuszy. To może być dla Polaka niezrozumiałe, bo dla nas istnieje ścisły podział na święta kościelne i narodowe (chyba tylko Święto Wojska Polskiego/Wniebowzięcia NMP jest jakąś próbą zlania tych dwóch rodzajów świętowania).
Z ciekawostek — w prawosławiu jest trochę bardziej żydowsko — tam rocznika wpuszczenia wpierdolu Napoleonowi ma swój wpis w Miniei.
Liczba postów: 7,063
Liczba wątków: 94
Reputacja:
904 Płeć: nie wybrano
zefciu napisał(a): Z ciekawostek — w prawosławiu jest trochę bardziej żydowsko — tam rocznika wpuszczenia wpierdolu Napoleonowi ma swój wpis w Miniei.
Katolicyzm ma tak fajnie, że w każdy dzień jest tuzin świętych. Z czego połowa to Maryja. Bitwa pod Lepanto? Matki Boskiej, tu Zwycięskiej, aka Różańcowej. Bitwa pod Wiedniem? Najświętszego Imienia Maryi. Cud nad Wisłą? Już pewnie podejrzewasz, Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, Królowej Korony Polskiej. I tak w koło Macieju, znaczy się, Maryjo. Czasem jakiemuś świętemu się dostanie, na przykład pod Azincourt to święty Kryspinian, czy Kryspian, było u Szekspira. Chyba tylko Grunwald nie ma patronatu, ale wiadomo, wtedy chrześcijanie pod herbem (nie zgadniesz) Maryi walczyli z pogany i tatary, i klęskę ponieśli. Papieżowi pewnie głupio byłoby tu jakieś święto ustanawiać, zwłaszcza że ich wtedy trzech było.
ETA:
zefciu napisał(a): Święta katolickie mają charakter mistyczny — związane są z wydarzeniami z życia Jezusa i prawdami wiary. Nie są to bezpośrednio sprawy polityczne dla Polaka. Natomiast Żyd świętując Hanukę wspomina wydarzenie historyczne własnego narodu — Powstanie Machabeuszy.
Jeszcze jeden ważny szczegół, Chanuka** to AFAIK jedyne* święto żydowskie, które nie ma ugruntowania w biblii. Tej żydowskiej. Jest natomiast udokumentowany w "rozszerzonej" edycji, czyli Starym Testamencie używanym przez katolików i prawosławnych. Jest tam udokumentowane tak samo zdarzenie jak i ustanowienie święta, i religijny background rytualnego poświęcenia świątyni ma wymiar jak najbardziej spirytualny. A kwestia, ile ksiąg Biblii używali żydzi do momentu ostatecznego zamknięcia kanonu, dostaje przez to pewnego smaczku.
(*Jest jeszcze Dzień Niepodległości i jakiś Dzień Drzewa, ale to święta izraelskie, nie żydowskie)
(** edit: przez "ce - ha", nie "samo - ha"
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
bert04 napisał(a): Katolicyzm ma tak fajnie, że w każdy dzień jest tuzin świętych. Z czego połowa to Maryja. Bitwa pod Lepanto? Matki Boskiej, tu Zwycięskiej, aka Różańcowej. Bitwa pod Wiedniem? Najświętszego Imienia Maryi. Cud nad Wisłą? Już pewnie podejrzewasz, Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, Królowej Korony Polskiej. I tak w koło Macieju, znaczy się, Maryjo. Czasem jakiemuś świętemu się dostanie, na przykład pod Azincourt to święty Kryspinian, czy Kryspian, było u Szekspira.
Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że z tego wziął się kult św. Wawrzyńca u Niemców (sięgający Wielkopolski).
Liczba postów: 4,492
Liczba wątków: 8
Reputacja:
467 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
A ja tu widzę pewne bardzo ciekawe długofalowe pozytywy. Nie od wczoraj wiadomo, że w Konfederosji szykuje się rozłam, Korwin wychodzi i chyba zabierze ze sobą Brauna. Im głośniej będzie o nich, tym większa szansa że urwą jakąś istotną część elektoratu, a Konfederosja wcale wysoko nad progiem nie jest. Przy odrobinie szczęścia może się nawet podzielą poparciem pół na pół i pod progiem zdechną. Kto wie, może uda się polską politykę z tej całej Konfederosji odwszawić, odrobaczyć i odkurwić?
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 3,453
Liczba wątków: 17
Reputacja:
356 Płeć: nie wybrano
kmat napisał(a): A ja tu widzę pewne bardzo ciekawe długofalowe pozytywy. Nie od wczoraj wiadomo, że w Konfederosji szykuje się rozłam, Korwin wychodzi i chyba zabierze ze sobą Brauna. Im głośniej będzie o nich, tym większa szansa że urwą jakąś istotną część elektoratu, a Konfederosja wcale wysoko nad progiem nie jest. Przy odrobinie szczęścia może się nawet podzielą poparciem pół na pół i pod progiem zdechną. Kto wie, może uda się polską politykę z tej całej Konfederosji odwszawić, odrobaczyć i odkurwić?
Mentzen&Bosak są teraz zaszachowani. Dlaczego?
Jeżeli Braun wyleci z Konfy, to Braun się zwiąże z Korwinem, a wtedy dwie "Konfederacje" (Konfa Mentzena&Bosaka oraz Konfa Korwina&Brauna) dzieliłyby poparcie między siebie, co mogłoby się nawet skończyć podwójnym padnięciem pod próg w 2027 roku. A nawet jeżeli Konfa mentzeno-bosakowa pod próg w 2027 roku nie padnie, to byłaby ślicznie osłabiona przez Konfę Brązowego Naziola i Jego Kurewskiej Mości.
A jeżeli Mentzen&Bosak Brauna nie wywalą, to dalej będą mieli na pokładzie cyrkowego szur-raszystę dla motłochu, który odstrasza ponad 90% głosujących w wyborach.
Stąd też cenne jest, że między Konfą a "ścianą" udało się zainstalować tworzącą się partię Kórwina. "Gambit Krula". "Szachy dla (pacyfikacji) debili". Heh.
Jakubiak w wywiadzie miło się o Mentzenie i Bosaku wypowiedział. Jeżeli brauniści wylecą z Konfy, to Kukiz'15 może się zmiksować z Konfą, by dalej istniał klub poselski, który ponadto zdolny byłby do inicjatywy ustawodawczej (w końcu 18 minus 4 plus 3 to 17): https://www.onet.pl/informacje/onettrojm...k,79cfc278
kmat napisał(a): A ja tu widzę pewne bardzo ciekawe długofalowe pozytywy. Nie od wczoraj wiadomo, że w Konfederosji szykuje się rozłam, Korwin wychodzi i chyba zabierze ze sobą Brauna. Im głośniej będzie o nich, tym większa szansa że urwą jakąś istotną część elektoratu, a Konfederosja wcale wysoko nad progiem nie jest. Przy odrobinie szczęścia może się nawet podzielą poparciem pół na pół i pod progiem zdechną. Kto wie, może uda się polską politykę z tej całej Konfederosji odwszawić, odrobaczyć i odkurwić?
Postawa niektórych polityków pokazuje, że nie jesteś jedynym, który to zauważa. Cała ta presja na Bosaka ze strony Hołowni zapraszającego go na zapalanie świec, czy Żukowskiej chcącej dyskusji o jego odwołaniu ma zapobiec temu, czego chciałby sam Bosak — aby sprawa „rozeszła się po kościach” i dalej można było grać partię, która „chce tylko obniżać podatki”. Bosak będzie pewnie ciśnięty, aby opowiedzieć się w sprawie Brauna jednoznacznie i albo się od niego odciąć, pogłębiając rozłam, albo dać mu się pociągnąć w dół.
NB. to że akurat Bosak siedział w fotelu marszałka, jak chryja się wydarzyła, sprawia, że człowiek czuje się kuszony, by uwierzyć w Opatrzność
Liczba postów: 4,492
Liczba wątków: 8
Reputacja:
467 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
@zefciu
Ma to sens. Co prawda epoka partii niskich podatków chyba się kończy, fakap Mentzena to dość wyraźnie pokazał. Bosak raczej by celował w partię antyimigrancką. Ale to jednak nadal wymaga nie za wysokiego poziomu szurii. Braun jest tu bardzo istornym problemem.
zefciu napisał(a): czego chciałby sam Bosak — aby sprawa „rozeszła się po kościach
A Hans to niby w co grał w tej dyskusji.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
kmat napisał(a): A Hans to niby w co grał w tej dyskusji.
Linia Hansa była mniej więcej taka, że Polsce groziło coś strasznego ze strony jakiejś tajemnej organizacji, więc działanie Brauna było zasadne. Fajnie jakby Hans sam wyjaśnił, bo się obraził. Jednak przecież Bosak nie odpowiada ani za Hansa, ani za żadną inną osobę, która w necie usprawiedliwia działanie Brauna. A za Brauna jednak jakoś tam odpowiada.
Liczba postów: 2,857
Liczba wątków: 13
Reputacja:
243
kmat napisał(a): Kto wie, może uda się polską politykę z tej całej Konfederosji odwszawić, odrobaczyć i odkurwić?
Nie bardzo w to wierzę, element głosujący na konfę niekoniecznie zawsze jest pro-rosyjski. Tam jest pełno spiskowców, antyszczepionkowców i szurii wszelkiego rodzaju dla których prosta odpowiedź w rodzaju "zlikwidujemy podatki" zawsze będzie atrakcyjna. Patrząc na resztę Europy, skrajny populizm raczej ostatnio zyskuje niż traci. Założę się, że po ostatnich wydarzeniach Braun zyskał na popularności.
Reputacja:
Osiris napisał(a): Nie bardzo w to wierzę, element głosujący na konfę niekoniecznie zawsze jest pro-rosyjski. Tam jest pełno spiskowców, antyszczepionkowców i szurii wszelkiego rodzaju dla których prosta odpowiedź w rodzaju "zlikwidujemy podatki" zawsze będzie atrakcyjna. Patrząc na resztę Europy, skrajny populizm raczej ostatnio zyskuje niż traci. Założę się, że po ostatnich wydarzeniach Braun zyskał na popularności.
Słusznie, w Niemczech przykładowo szuria odradza się i ma się coraz lepiej, jakieś 30% im liczą. Niemcy to też przykład, jak na bazie antyszczepionkowców i foliarzy wyhodowano sobie elektorat prorosyjski właśnie. Nawet uwzględniając, że tutaj sentymenty prorosyjskie były zawsze silne, było to ciekawe zjawisko* a metody, jakimi urabiano elektorat do odpowiedniej narracji były zbyt docelowe, żeby być przypadkiem. Jedna z pierwszych wczesnych demonstracji przeciw polityce rządu w czasie Corony przerodziła się szybko w wiec poparcia dla polityki Rosji. Było to w 2020 roku, na długo przed inwazją w Ukrainie. Ktoś tam miał dalekie plany na (wówczas) przyszłość. W Polsce to z różnych względów jest trudniej, bo raz że resentymenty przeiw Rosji większe, dwa, nie idzie też urabiać Putina na "najbardziej chrześcijańskiego zbawcę Okcydentu przed dżenderem", na to mamy już obsadzonych miejscowych katotalibów, po trzecie interesy geopolityczne i racja stanu. Ale to nie oznacza, że nie próbowano.
(*ciekawe w sensie jak obserwacja rozwoju nowotworu może być ciekawa)
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Liczba postów: 6,315
Liczba wątków: 38
Reputacja:
131 Płeć: nie wybrano
Cytat:Słusznie, w Niemczech przykładowo szuria odradza się i ma się coraz lepiej, jakieś 30% im liczą. Niemcy to też przykład, jak na bazie antyszczepionkowców i foliarzy wyhodowano sobie elektorat prorosyjski właśnie. Nawet uwzględniając, że tutaj sentymenty prorosyjskie były zawsze silne, było to ciekawe zjawisko* a metody, jakimi urabiano elektorat do odpowiedniej narracji były zbyt docelowe, żeby być przypadkiem. Jedna z pierwszych wczesnych demonstracji przeciw polityce rządu w czasie Corony przerodziła się szybko w wiec poparcia dla polityki Rosji. Było to w 2020 roku, na długo przed inwazją w Ukrainie. Ktoś tam miał dalekie plany na (wówczas) przyszłość. W Polsce to z różnych względów jest trudniej, bo raz że resentymenty przeiw Rosji większe, dwa, nie idzie też urabiać Putina na "najbardziej chrześcijańskiego zbawcę Okcydentu przed dżenderem", na to mamy już obsadzonych miejscowych katotalibów, po trzecie interesy geopolityczne i racja stanu. Ale to nie oznacza, że nie próbowano.
Piszesz o unii CDU/CSU? Bo tylko to pasuje do 30% i prorosyjskości. Tylko nie wiem o co chodzi z tym, że powstali na bazie antyszczepów.
Ja w nic nie grałem, skąd to spiskowe myślenie?
Wolałem się po prostu skupić na wątku polityczno-religijnym, bo był dla mnie bardziej interesujący.
BP ogłosiło dzisiaj, że wstrzyma przeprawy tankowców przez Morze Czerwone, ma być to związane z atakami piratów. Generalnie najwięksi przewoźnicy na świecie deklarują, że będą unikać Kanału Sueskiego. W związku z tym dzisiaj mieliśmy wzrost cen ropy o ponad 2%, przy czym trzeba oznaczyć, że to odbicie z dołka cenowego. Ostatnio ropa była bardzo tania i dzięki temu chociaż jest u nas po wyborach, to cena benzyny nie przekracza 7 zł.
W każdym razie Kanał Sueski jest bardzo ważnym szlakiem transportowym zarówno dla ropy jak i zwykłych towarów. Można powiedzieć, że ten szlak jest solą w oku zachodu, bo jest obecnie w 100% pod kontrolą Egiptu, kiedyś kontrolowali i czerpali zyski z niego Brytyjczycy i Francuzi.
Jeżeli chodzi o spiskowe teorie, to jest taka, że Izrael planuje budowę nowego kanału i strefa Gazy sprawia, że kanał musiałby być dłuższy, żeby ją omijać. Oczywiście nawet jakby coś takiego było w planach, to nie można tego traktować jako jedynego wyjaśnienia całego tego konfliktu.
Liczba postów: 9,105
Liczba wątków: 63
Reputacja:
59 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Hans Żydenstein napisał(a):
Cytat:Słusznie, w Niemczech przykładowo szuria odradza się i ma się coraz lepiej, jakieś 30% im liczą. Niemcy to też przykład, jak na bazie antyszczepionkowców i foliarzy wyhodowano sobie elektorat prorosyjski właśnie. Nawet uwzględniając, że tutaj sentymenty prorosyjskie były zawsze silne, było to ciekawe zjawisko* a metody, jakimi urabiano elektorat do odpowiedniej narracji były zbyt docelowe, żeby być przypadkiem. Jedna z pierwszych wczesnych demonstracji przeciw polityce rządu w czasie Corony przerodziła się szybko w wiec poparcia dla polityki Rosji. Było to w 2020 roku, na długo przed inwazją w Ukrainie. Ktoś tam miał dalekie plany na (wówczas) przyszłość. W Polsce to z różnych względów jest trudniej, bo raz że resentymenty przeiw Rosji większe, dwa, nie idzie też urabiać Putina na "najbardziej chrześcijańskiego zbawcę Okcydentu przed dżenderem", na to mamy już obsadzonych miejscowych katotalibów, po trzecie interesy geopolityczne i racja stanu. Ale to nie oznacza, że nie próbowano.
Piszesz o unii CDU/CSU? Bo tylko to pasuje do 30% i prorosyjskości. Tylko nie wiem o co chodzi z tym, że powstali na bazie antyszczepów.
Ja w nic nie grałem, skąd te spiskowe myślenie?
Wolałem się po prostu skupić na wątku polityczno-religijnym, bo był dla mnie bardziej interesujący.
To myślenie, Hansie. Nie te. Te to mogą być w liczbie mnogiej. Te myślenia na przykład albo te życzenia.
To życzenie, te życzenia.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
DziadBorowy napisał(a): Natomiast skoro zarzucasz hipokryzję lewicy, której przeszkadza krzyż ale już nie chanuka to bądź konsekwentny i traktuj tak samo Bosaka, któremu przeszkadza chanuka, ale już krzyż nie.
Ale to nie jest analogiczne. Chyba, że uznać, że lewica to wyznawcy judaizmu, wtedy zgoda.
Zresztą ja nie wiem czy Bosakowi przeszkadza chanuka/chanukija, bo swoją nieobecność na zapalaniu świecy tłumaczył umówionym wcześniej spotkaniem.
DziadBorowy napisał(a): A tak na marginesie. Na prawicy jest masa płaczu o to palenie chanukowych świeczek. Więc ja mam pytanie. OK - ma to związek z judaizmem - ale jaka to jest kategoria religijności?
Czy zapalanie chanukowych świeczek to jest coś jak katolicka droga krzyżowa w Wielki Piątek czy też jak katolickie łamanie się opłatkiem podczas wigilii?
Może szopka Bożonarodzeniowa. W końcu trwa to wiele dni.
Pojawiają się w sieci informacje, że to publiczne palenie świec chanukowych właśnie zaczęli propagować chasydzi w latach 70tych. Teraz pytanie jak ma się chasydyzm do judaizmu. Czy to tacy nasi świadkowie jehowy?
Reputacja:
Hans Żydenstein napisał(a): Piszesz o unii CDU/CSU? Bo tylko to pasuje do 30% i prorosyjskości. Tylko nie wiem o co chodzi z tym, że powstali na bazie antyszczepów.
Piszę o szurii, która dochodzi a nawet przekracza 30%, a jej prorosyjskość jest raczej 100%.
Owszem, szuria nie ogranicza się so AfD (chadecy) ani prorosyjskość (lewica, obecnie w trakcie ewakuacji do partyjki Sary Wagenknecht). Więc sumarycznie tego będzie jeszcze więcej. Ale ja piszę o ruchu, który powstał na bazie naziolstwa, reichsburgerostwa, antyszczepionkowstwa i pegidowstwa. I ktory już w 2020 odwalał takie numery.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Reputacja:
bert04 napisał(a):
Hans Żydenstein napisał(a): Piszesz o unii CDU/CSU? Bo tylko to pasuje do 30% i prorosyjskości. Tylko nie wiem o co chodzi z tym, że powstali na bazie antyszczepów.
Piszę o szurii, która dochodzi a nawet przekracza 30%, a jej prorosyjskość jest raczej 100%.
Owszem, szuria nie ogranicza się so AfD (chadecy) ani prorosyjskość (lewica, obecnie w trakcie ewakuacji do partyjki Sary Wagenknecht). Więc sumarycznie tego będzie jeszcze więcej. Ale ja piszę o ruchu, który powstał na bazie naziolstwa, reichsburgerostwa, antyszczepionkowstwa i pegidowstwa. I ktory już w 2020 odwalał takie numery.
To, że w niektórych landach przekraczają 30%, to nie nie znaczy, że mają 30%.
Przeczytałem ten artykuł z t-online i nie widzę, żeby to ktoś z AfD krzyczał "Putin, Putin". Chodzilo o tzw, "Obywateli Rzeszy". Trochę zrobiłeś narracje z rodem TVN, gdy pokazując marsz niepodległości skupiali się na flagach jakiegoś ONR i potem cały dzień biadolili o faszystach.
W każdym razie polityka Merkel była bardzo prorosyjska, Niemcy zaczęli wygaszać elektrownie atomowe i planowali postawić wszystko na współpracę energetyczną z Rosją, stąd Nord stream 2. Teraz zobaczymy, co będzie dalej.
Cytat: Ja w nic nie grałem, skąd to spiskowe myślenie?
Zwracam nieśmiałą uwagę, że:
1. To że ludzie mają poglądy polityczne i dają tym poglądom politycznym wyraz gdy mówią nie jest teorią spiskową.
2. Nie da się każdego argumentu odeprzeć powtarzając „teorie spiskowe”.
Hans Żydenstein napisał(a): Trochę zrobiłeś narracje z rodem TVN, gdy pokazując marsz niepodległości skupiali się na flagach jakiegoś ONR i potem cały dzień biadolili o faszystach.
O proszę, jaka piękna ilustracja zjawiska. Co prawda każdy kto sprawdzi, dowie się, że ONR to jest jeden z dwóch głównych organizatorów pierwszych marszów. Ale Hans będzie opowiadał, że to jest „jakiś ONR”, na którym nie warto się przy obserwowaniu marszy skupiać.
Cytat: Pojawiają się w sieci informacje, że to publiczne palenie świec chanukowych właśnie zaczęli propagować chasydzi w latach 70tych. Teraz pytanie jak ma się chasydyzm do judaizmu. Czy to tacy nasi świadkowie jehowy?
Załóżmy, że właśnie tak jest. Jak to się ma do oceny zachowania Brauna?
Reputacja:
Hans Żydenstein napisał(a): To, że w niektórych landach przekraczają 30%, to nie nie znaczy, że mają 30%.
Faktycznie, 30% mają przeciętnie w byłym NRD.
Cytat:Przeczytałem ten artykuł z t-online i nie widzę, żeby to ktoś z AfD krzyczał "Putin, Putin". Chodzilo o tzw, "Obywateli Rzeszy".
Tu akurat nie przeczytałeś mojego postu. Pisałem o "uhodowaniu" sobie szurii. Owszem, AfD jest tu centralną osią, która to wszystko skupia i magazynuje. Nawet nie wiem, czy na owej demonstracji AfD była wiodącą partią oficjalnie czy nie. Ale jakoś przypadkowo AfD przyjęła pod swoje skrzydła tak narrację antyszczepionkową jak i prorosyjską. (O narracji pronaziolskiej nie wspomnę, inny temat, na marginesie.) Tu nie trzeba żadnych spisków wietrzyć, wystarczy popatrzyć na chronologię, gdyby te skandowania były pojedynczym incydentem, gdyby AfD nie angażowała się w zniesienie sankcji, to by było jedno. A tak to jest drugie.
Cytat:Trochę zrobiłeś narracje z rodem TVN, gdy pokazując marsz niepodległości skupiali się na flagach jakiegoś ONR i potem cały dzień biadolili o faszystach.
No coś ty, jeszcze wcale nie wspomniałem o tym, jak "obywatele rzeszy" oraz antykoroniarze szturmowali Bundestag / Reichstag, a posłowie AfD ich wpuszczali. To by było dopiero tefauen-owe. Toć szturm na Kapitol był nawet później, widać kto bierze wzorce z kogo. Szuria zaraźliwa.
Cytat:W każdym razie polityka Merkel była bardzo prorosyjska, Niemcy zaczęli wygaszać elektrownie atomowe i planowali postawić wszystko na współpracę energetyczną z Rosją, stąd Nord stream 2. Teraz zobaczymy, co będzie dalej.
No była, w tym punkcie możemy się zgodzić. Porozumienia z Mińska, Nord Streamy (tu łącznie z SPD), w sumie tendencje prorosyjskie są w Niemczech w wielu partiach i na wielu poziomach. Ale w obliczu epidemii i inwazji to przybrało nowego kolorytu i skupiło się na obu końcach tzw. podkowy.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!