Forum Ateista.pl
Filozofia i światopogląd
Pozostałe zagadnienia filozoficzne i światopoglądowe
Harari groźny czy przewidujący?
Harari groźny czy przewidujący?
|
11.01.2023, 14:46
Sofeicz napisał(a): Trzeba zdobyć adres mailowy Harariego i poprosić o komentarz.A do kogo Lumber wysłał maila? geranium napisał(a): Jednak transhumanizm to już jakaś filozofia, spojrzenie na życie i śmierć.Pytanie czy Harari w tą filozofię wierzy i promuje czy tylko przedstawia swoje osobiste prognozy dotyczące przyszłości. Na to drugie trudno mi znaleźć jakieś potwierdzenie.
11.01.2023, 16:54
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 19 Dołączył: 08.2020 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Tradi katolik
Kiedyś słuchałem chwilę audiobooka tego chłopa. Gość wali same komunały. Nie wiem skąd ta moda na robienie z niego jakiegoś proroka oracza ludzkości?
InspektorGadżet napisał(a): Kiedyś słuchałem chwilę audiobooka tego chłopa. Gość wali same komunały. Nie wiem skąd ta moda na robienie z niego jakiegoś proroka oracza ludzkości?Oracza ludzkości?? Litek napisał(a):Myślę, że takSofeicz napisał(a):geranium napisał(a): Ponoć wiara ma być rozumna.
„W okopach nie ma ateistów” – to nie jest argument przeciwko ateizmowi; to argument przeciwko okopom…...
Autor: James Morrow
11.01.2023, 17:39
InspektorGadżet napisał(a): Kiedyś słuchałem chwilę audiobooka tego chłopa. Gość wali same komunały. Nie wiem skąd ta moda na robienie z niego jakiegoś proroka oracza ludzkości?No tak, ja też kiedyś czytałem chwilę Biblię. Same bzdury, nie wiem jakim cudem ktoś może uznać to za oświeconą księgę ![]() A bardziej serio, jest to panorama dziejów cywilizacji w formie popularnonaukowej, więc siłą rzeczy uproszczona i dla mas a nie specjalistów z różnych dziedzin. Gdyby Harari miał się zagłębiać w każdy temat, to potrzebowałby dziesięciu książek. Pewnie wiele rzeczy nowatorskich tam nie ma, raczej taka forma syntezy jest atrakcyjna dla ludzi, skoro jest bestsellerem.
11.01.2023, 17:54
Liczba postów: 21,158
Liczba wątków: 214 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 981 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Osiris napisał(a): Pewnie wiele rzeczy nowatorskich tam nie ma, raczej taka forma syntezy jest atrakcyjna dla ludzi, skoro jest bestsellerem. Trochę tak. Przeczytałem dwie jego pozycje i szczerze mówiąc nic mi szczególnego w głowie nie pozostało. Nie doznałem jakiegoś wstrząsu poznawczego, jak w przypadku Dawkinsa.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Osiris napisał(a):Tak opowiada bardzo prosto. Często poglądowo. Nieraz upraszcza.InspektorGadżet napisał(a): Kiedyś słuchałem chwilę audiobooka tego chłopa. Gość wali same komunały. Nie wiem skąd ta moda na robienie z niego jakiegoś proroka oracza ludzkości?No tak, ja też kiedyś czytałem chwilę Biblię. Same bzdury, nie wiem jakim cudem ktoś może uznać to za oświeconą księgę Sofeicz napisał(a):Najbardziej mnie zastanawia dlaczego wydali to w takiej ceglastej wersji . W podróż tego nie weźmiesz.Osiris napisał(a): Pewnie wiele rzeczy nowatorskich tam nie ma, raczej taka forma syntezy jest atrakcyjna dla ludzi, skoro jest bestsellerem.
„W okopach nie ma ateistów” – to nie jest argument przeciwko ateizmowi; to argument przeciwko okopom…...
11.01.2023, 19:29
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 19 Dołączył: 08.2020 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Tradi katolik Osiris napisał(a):No tak, ja też kiedyś czytałem chwilę Biblię. Same bzdury Super, i jaki to ma związek z Harramem Massari czy jak mu tam? Osiris napisał(a):A bardziej serio, jest to panorama dziejów cywilizacji w formie popularnonaukowej, więc siłą rzeczy uproszczona i dla mas a nie specjalistów z różnych dziedzin Popularnonaukowe formy to magazyny w stylu Nature albo Science Sofeicz napisał(a):Nie doznałem jakiegoś wstrząsu poznawczego, jak w przypadku Dawkinsa Współczuję
11.01.2023, 19:39
Liczba wątków: 214 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 981 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
11.01.2023, 20:41
InspektorGadżet napisał(a): Super, i jaki to ma związek z Harramem Massari czy jak mu tam?No jak to; napisałeś, że słuchałeś chwilę audiobooka Harariego i wyciągasz wnioski na tej (miernej) podstawie. Wobec czego czuję się uprawniony do tego samego w kwestii Biblii. Cytat:Popularnonaukowe formy to magazyny w stylu Nature albo ScienceA co takiego Harari napisał, co by nie podchodziło pod tego typu formę?
09.02.2023, 12:23
Liczba wątków: 214 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 981 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Osiris napisał(a): A bardziej serio, jest to panorama dziejów cywilizacji w formie popularnonaukowej, więc siłą rzeczy uproszczona i dla mas a nie specjalistów z różnych dziedzin. Niby tak, ale np. "Samolubny gen" Dawkinsa też był książką na ludzi, a wywołał duży rezonans w kręgach naukowych i przewartościował pewne paradygmaty. Jedno drugiego nie wyklucza.
09.02.2023, 22:43
Liczba postów: 22,105
Liczba wątków: 239 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,303 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Osiris napisał(a):Sofeicz napisał(a): Trzeba zdobyć adres mailowy Harariego i poprosić o komentarz.A do kogo Lumber wysłał maila? https://ateista.pl/showthread.php?tid=12...i+pilaster
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać InspektorGadżet napisał(a): Kiedyś słuchałem chwilę audiobooka tego chłopa. Gość wali same komunały. Nie wiem skąd ta moda na robienie z niego jakiegoś proroka oracza ludzkości? Próbuję to ustalić. Jaki był tytuł tego audiobooka? Harari wyjaśnia wiele ponoć na swojej stronie. W Do Rzeczy pojawił się artykuł, że nie jest już tak dobrze widziany przez zwolenników transhumanizmu. Davos próbuje się odciąć od swojego proroka. https://dorzeczy.pl/kraj/395365/do-rzecz...riego.html
10.02.2023, 22:52
geranium napisał(a): Harari wyjaśnia wiele ponoć na swojej stronie. W Do Rzeczy pojawił się artykuł, że nie jest już tak dobrze widziany przez zwolenników transhumanizmu.Po raz kolejny, w pewnych środowiskach funkcjonuje jakaś narracja tworząca z Harariego proroka (w sensie negatywnym) i zwolennika transhumanizmu. Tymczasem on się w jednej ze swoich książek (Homo deus) w zasadzie bawił się w przewidywanie przyszłości, przedstawiając również negatywne strony nadchodzących przemian. Dobrze się to czyta ale może być równie trafne jak wróżenie z fusów. Cały problem polega na tym, że poczynając od tytułu, zawartość tej książki to prowokacyjne rzucenie rękawicy w kierunku chrześcijańsko-prawicowej wizji rzeczywistości, stawiającej Boga w centrum uwagi. Wobec tego, takie prawilne ośrodki medialne jak "Do Rzeczy" czy generalnie Kościół traktują go jako wroga i przez to dostaje mu się po głowie. Mogę się mylić ale nie znalazłem wypowiedzi w której Harari stawiałby się po którejś ze stron dyskusji pt. transhumanizm to dobro/zło.
11.02.2023, 10:00
Osiris napisał(a):Ciekawe czy ta prowokacja jest zamierzona czy tak mu wyszło. Piszac o transhumanizmie wyraza obawy, że pogłębią sie jeszcze różnice społeczne.geranium napisał(a): Harari wyjaśnia wiele ponoć na swojej stronie. W Do Rzeczy pojawił się artykuł, że nie jest już tak dobrze widziany przez zwolenników transhumanizmu.Po raz kolejny, w pewnych środowiskach funkcjonuje jakaś narracja tworząca z Harariego proroka (w sensie negatywnym) i zwolennika transhumanizmu. Tymczasem on się w jednej ze swoich książek (Homo deus) w zasadzie bawił się w przewidywanie przyszłości, przedstawiając również negatywne strony nadchodzących przemian. Dobrze się to czyta ale może być równie trafne jak wróżenie z fusów. Cały problem polega na tym, że poczynając od tytułu, zawartość tej książki to prowokacyjne rzucenie rękawicy w kierunku chrześcijańsko-prawicowej wizji rzeczywistości, stawiającej Boga w centrum uwagi. Wobec tego, takie prawilne ośrodki medialne jak "Do Rzeczy" czy generalnie Kościół traktują go jako wroga i przez to dostaje mu się po głowie. Mogę się mylić ale nie znalazłem wypowiedzi w której Harari stawiałby się po którejś ze stron dyskusji pt. transhumanizm to dobro/zło.
11.02.2023, 15:00
geranium napisał(a): Ciekawe czy ta prowokacja jest zamierzona czy tak mu wyszło. Piszac o transhumanizmie wyraza obawy, że pogłębią sie jeszcze różnice społeczne.Czytając różne komentarze, chociażby z kościelnego środowiska już sam tytuł "Homo Deus" wystarczył aby wrzucić tą pozycję do kategorii "zakazanych". I chyba też niektórzy krytycy książki nie przeczytali skoro sądzą, że autor promuje w niej swoje poglądy w temacie transhumanizmu. Przynajmniej ja po lekturze zupełnie takiego wrażenia nie odniosłem.
Liczba wątków: 214 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 981 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia geranium napisał(a): Piszac o transhumanizmie wyraza obawy, że pogłębią sie jeszcze różnice społeczne. Swoje książki pisał przed spektakularnym Big Bangiem OpenAi. Ale właśnie jego przepowiednie i obawy się sprawdzają - jeszcze kilka lat i nie będzie dziedziny, w której będziemy, jako ludzie, do czegokolwiek potrzebni.
12.02.2023, 08:52
Liczba wątków: 239 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,303 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Sofeicz napisał(a):geranium napisał(a): Piszac o transhumanizmie wyraza obawy, że pogłębią sie jeszcze różnice społeczne. E tam, żaden robot nie zastąpi polskiego glazurnika ![]()
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
12.02.2023, 10:56
lumberjack napisał(a): E tam, żaden robot nie zastąpi polskiego glazurnikahttps://cfileonline.org/tile-technology-watch-as-a-robotic-contemporary-ceramics/ Czy jesteś tego taki pewien? ![]()
13.02.2023, 00:23
Liczba wątków: 239 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,303 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm Osiris napisał(a):lumberjack napisał(a): E tam, żaden robot nie zastąpi polskiego glazurnikahttps://cfileonline.org/tile-technology-watch-as-a-robotic-contemporary-ceramics/ Tak. Ten robot zesrałby się z rozpaczy gdyby musiał kłaść płytki w skrajnie nieprzyjaznych warunkach (krzywe/nierówne ściany i podłogi, brak kątów prostych w pomieszczeniach), które są niestety raczej normą niż wyjątkiem. Dopiero jak powstaną jakieś cyborgi w stylu terminatora to se zaczną na serio dawać radę w budowlance. Muszą powstać takie z ręcyma i nogyma.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości