Liczba postów: 15,215
Liczba wątków: 383
Reputacja:
991
shiva napisał(a): Kod: [color=#333333][size=small]
Przestań. To jest druga grzeczna prośba. Następnym razem poleci ostrzeżenie
Cytat:Nie zamierzam rozmawiać w ten sposób, z kimś kto mnie próbuje zastraszyć, bo wyrażam swoją opinię.
Przepraszam, ale czym próbuję Cię zastraszyć? Jaki jest charakter moich gróźb?
Cytat:W nauce nie ma czegoś takiego jak jeden, niepodważalny punkt widzenia a wyniki badań nie są doskonale i absolutne
Czy napisałem gdzieś, że w nauce jest coś takiego, jak jeden, niepodważalny punkt widzenia? Jedynie zakwestionowałem Twoje podwójne standardy. Jeśli jesteś Rodicą, to po prostu przestań pisać.
Cytat:A ja nie piłam do żadnego Covida
Odnosiłaś się do moich prywatnych doświadczeń. Nigdy nie byłem chory tak bardzo, żeby musieć się uciekać do jakichś eksperymentalnych, niepewnych terapii.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
Liczba postów: 1,098
Liczba wątków: 5
Reputacja:
207
shiva napisał(a): Mnie interesuje czy są badania, randomizowane oczywiście, bo to jest kluczowy czynnik decydujący o ich rzetelności i obiektywności, obejmujące wystarczająco długi okres obserwacji czyli okres praktycznie całego życia od narodzin. Dopiero takie badanie może wykazać czy dieta wegetarianska, wegańska jest zdrowsza. To, co pisze zefciu - jeśli coś się zgdadza z Twoją opinią, to wystarczy nonejm z YouTube i anegdoty. A jeśli nie, to są potrzebne randomized controlled trials na setkach tysięcy partycypantów przez 100 lat.
shiva napisał(a): Ale sądząc po tym, że masa ludzi porzuca tę dietę po upływie pięciu lat, musi być bardzo trudne do zrealizowania w praktyce. Badania, których żądasz, są w zasadzie niemożliwe do przeprowadzenia.
shiva napisał(a): Istnieje wiele badań ale one obejmują na przyklad okres pięciu lat, więc to nie jest żadne obiektywne badanie i wcale się nie dziwię, że mogą dać wyniki przemawiające na korzyść diety wegańskiej. Czy jakąkolwiek inną dietę mierzysz tymi samymi standardami? Jak wypadają? Jesteś chodzącym uosobieniem podwójnych standardów.
shiva napisał(a): Są różne badania, a te które Ci się nie spodobały celowo zignorowałeś. Proszę zacytować wiarygodne źródło. W niedawnym poście poprosiłem o nie, ale ciepły mocz był odpowiedzią.
25.04.2023, 14:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.04.2023, 14:20 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 20,677
Liczba wątków: 213
Reputacja:
934
Wyznanie: ate 7 stopnia
Wróćmy na łono wątku - pił ktoś kombuczę, warto?
PS. Shiva - tak nie dyskutujemy, to ja ci dałem osta.
Jak masz problemy techniczne, to pisz na priv lub na odpowiedni wątek.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
991
Sofeicz napisał(a): Wróćmy na łono wątku - pił ktoś kombuczę, warto? Smaczna, orzeźwia. Natomiast niestety przywiązane jest do kombuczy mnóstwo jakiegoś szurskiego pieprzenia.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
25.04.2023, 23:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2023, 07:46 przez zefciu.)
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 0
Reputacja:
-6
[ciach — złośliwe i powodowane chęcią utrudnienia życia innym użytkownikom dodawanie niepotrzebnych tagów]Użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten post. Powod: Tagi
Liczba postów: 405
Liczba wątków: 1
Reputacja:
42
Wyznanie: Wyznanie:
shiva napisał(a): W dłuższym okresie czasu człowiek może być narażony na niedobory Ile wytrzyma przeciętny przedstawiciel?
Cytat:i te deficyty mogą spowodować osłabienie zdrowia i większą podatność na choroby.
Czytając ten wątek można odnieść wrażenie, że ewolucja człowieka nie mogła mieć miejsca, jak to niektórzy tu sugerują, a to dlatego że wskutek chwilowego niedostatku żywności, a zatem wszelkich niedoborów, deficytów itp., gatunek Homo Sapiens powinien natychmiast wyginąć, czyli typowo po trzech dniach do piachu wskutek opuszczenia śniadania.
Reputacja:
934
zefciu napisał(a): Sofeicz napisał(a): Wróćmy na łono wątku - pił ktoś kombuczę, warto? Smaczna, orzeźwia. Natomiast niestety przywiązane jest do kombuczy mnóstwo jakiegoś szurskiego pieprzenia.
Faktycznie, nawet smaczna ale 15 zeta za flaszkę, to lekka przesada.
Reputacja:
991
Sofeicz napisał(a): Faktycznie, nawet smaczna ale 15 zeta za flaszkę, to lekka przesada. Toteż robi się to w domu. Jeśli robiłeś domowy ocet, to możesz wykorzystać matkę octową, która Ci wyrosła. Możesz też popytać wśród znajomych — matka namnaża się szybko, więc jak ktoś robi, to nie będzie miał problemu się z Tobą podzielić.
Ja trochę moją zaniedbałem. Nie wiem, czy żyje, ale nie pleśnieje. Chyba spróbuję zrobić „reset”.
— Brandon Sanderson
Reputacja:
934
Ale do robienia kombuczy jest potrzebny specjalny grzybek herbaciany.
Chyba matka octowa to nie to samo
Reputacja:
991
Sofeicz napisał(a): Ale do robienia kombuczy jest potrzebny specjalny grzybek herbaciany.
Chyba matka octowa to nie to samo No właśnie ja po tym, jak pierwszy grzybek mi spleśniał (zamrażałem) przeczytalem gdzieś w necie, że można wystartować z matką octową. No i nie czułem żadnej różnicy w smaku.
— Brandon Sanderson
|