Liczba postów: 10,479
Liczba wątków: 103
Reputacja:
574
27.04.2026, 11:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2026, 11:25 przez Iselin.)
Ciekawy artykuł o tym, że "klasa średnia" czasami rzeczywiście chce się pochylić nad "ludem" i nie rozumie, co robi źle.
https://nowyobywatel.pl/2026/04/26/progr...gx_Ney35OQ
Cytat:I właśnie w tytule tego tekstu zawiera się sedno niezrozumienia lewicy z klasą ludową. Nie jest to klątwa, tylko to, że wywodzi się ona z wyższej klasy średniej, często klasy menedżerów, a z klasą ludową dzieli ją niemal wszystko – od statusu materialnego po nawyki kulturowe, zainteresowania czy język komunikacji. Wywodzi się po prostu z zupełnie innego świata, ma odmienne polityczne i klasowe priorytety, dlatego instynktownie klasa ludowa wyczuwa fałsz, gdy okazjonalnie progresywna klasa średnia (lewica) próbuje się jej przypodobać. A zatem tak naprawdę klasa ludowa dobrze rozpoznaje swoje klasowe interesy.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 4,750
Liczba wątków: 9
Reputacja:
448
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
(27.04.2026, 13:30)Hans Żydenstein napisał(a): (26.04.2026, 14:25)kmat napisał(a): W sumie siedzę w tym UK dziesiąty rok i żadnego rasizmu względem białych nie widziałem.
a względem czarnych widziałeś?
Nie. Choć w sumie robiłem w miejscu, gdzie wschód Europy był traktowany gorzej niż Brytyjczycy, choć to się zmieniało, gdy ktoś wszedł w związek z tubylcem. Ale spoza Europy tam była tylko jedna Tamilka związana z Brytyjczykiem.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 111
Reputacja:
28
A afera z gwałtami?
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!