zefciu napisał(a): Jezus bowiem nakazywał jeździć wyłącznie BMW.
sorry ale zaczynasz zwyczajnie rżnąć głupa.
zefciu napisał(a): Nie. Kościół nie zbiera z publicznej kasy „na swoją działalność”. Kapłani otrzymują od państwa pieniądze za konkretne usługi. Ale znowu – skąd wniosek, że ten ksiądz spod linka kupił Porsche akurat za pieniądze z państwowej kasy? Nadal zatem nie wiadomo, o czym dyskutujemy.
skoro kościół się z tej publicznej kasy nie rozlicza to ja sobie mogę pozwolić na dowolność.
zefciu napisał(a): Zabieg miał na celu wskazanie, że Peter nie wskazał, o kim, lub o czym mówi. Więc zinterpretowałem, że chodzi o światowy Kościół Katolicki. Bo czemu nie? Miała to być prowokacja do większej precyzji z jego strony. Nie zadziałało.
jakoś wszyscy pozostali nie mieli wątpliwości że dyskutujemy o kościele jako organizacji.
zefciu napisał(a): Nie. Bo to wyjaśnia tylko, jak utrzymać księdza. Ale to nie jest jedyny, ani największy koszt utrzymania parafii.
czyli księdza mamy załatwionego, natomiast parafię niech utrzymują parafianie - dlaczego jest to takie trudne? Poza tym parafia nie może być taka po jezusowemu bardziej plenerowa?