Liczba postów: 36
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Serdecznie zapraszamy na pierwsze spotkanie Młodych Wolnomyślicieli
po kilku miesięcznej przerwie. Spotkanie odbędzie się 13 stycznia o
godzinie 18, w przytulnym i kameralnym lokalu „Młoda Nowa Polska",
przy ulicy Stolarskiej 1 w Krakowie.
Spotkanie chcemy w całości poświęcić dyskusji programowej, która ma
zaowocować postulaty działań na rok 2009.
Wszystkich serdecznie zapraszamy.
Mile widziany osoby z oryginalnymi pomysłami ;-)
Liczba postów: 5,898
Liczba wątków: 64
Reputacja:
1
Kraków chyba.
Można zapytać, panie Kierski, cóż w programie ugrupowania się czai?
Get into the car
We'll be the passengers
We'll ride through the city tonight
We'll see the city's ripped backside
We'll see the bright and hollow sky
We'll see the stars that shine so bright
Stars made for us tonight!
Dzięki, że pomogłeś mi odpowiedzieć :-) Coś trzeba jeszcze dodać do tego? Hehe.
Od pewnego okresu nasza stronka nie funkcjonuje. Jest to wynik problemów techniczno-finansowych. Mam nadzieję, że stronka za niedługo ruszy, wtedy wszystkie dokumenty związane z organizacją będą tam dostępne.
W chwili obecnej odgrzebałem "Manifest Aktywnej Młodzieży"(w załączniku) napisany przez (jeszcze wtedy istniejące, kierowane przez Michała Ciołka) Koło Młodych Racjonalistów - stary jak świat, ale moim zdaniem, teraz może idealnie wytłumaczyć - Co? Po co? Jak? Dlaczego?
Informacje odnoście organizacji ,,Młodzi Wolnomyśliciele" będą dostępne w najbliższym czasie pod adresem: wolnomysliciele.pl
Liczba postów: 2,244
Liczba wątków: 82
Reputacja:
0
Aryman - słowo wolnomyśliciel wzięło się z angielskiego freethinker (freethought - wolna myśl; nie powolna myśl). Czyli nie od powolnego myślenia a wolności myśli. Myślałem, że to dość oczywiste...
Reputacja:
0
Aryman napisał(a):Nie jestem zaiteresowany, ale zapytam z akademickiej ciekawości:
Jak młodzi mają być 'młodzi wolnomyśliciele'?
czy waszą kontrsubkulturą są 'młodzi szybkomyśliciele'?
William James mawiał, że filozofowanie to krytyka rozsądnego myślenia, ciesze się, że chęć ta Cię rozpiera.
Zapewne tak, szybkomyśliciele to grupa, która bardzo szybko, co nazwa to implikuje, się rozwija - dlatego, dla nas wolnomyślicieli, tworzą bardzo groźną "kontrsubkulturę".
Ciesze się, że to zauważyłeś i nie zaliczasz się do grona osób bezrefleksyjnych.
Mam nadzieję, że Twoją akademicką ciekawość zaspokoiłem.
Przyznam, że nie było łatwo, gdyż nie znam dobrze "drugiej strony barykady", wszak wojujemy ze sobą.
Liczba postów: 2,244
Liczba wątków: 82
Reputacja:
0
Manifest... hmm, dużo słodzenia. Nawet takie sobie. Hmm... osobiście mam pewną awersję co do słowa solidarność. A do ostatniego z czterech linków pewnie ktoś mógłby się przyczepić i argumentować, że to nic innego jak chęć pozmieniania definicji na swoją modłę.
Reputacja:
0
Tsumoso napisał(a):Manifest... hmm, dużo słodzenia. Nawet takie sobie. Hmm... osobiście mam pewną awersję co do słowa solidarność. A do ostatniego z czterech linków pewnie ktoś mógłby się przyczepić i argumentować, że to nic innego jak chęć pozmieniania definicji na swoją modłę.
itd
Może i dużo słodzenia... ale nie ma sensu brać go dosłownie, a zastanowić się nad tym co jest tam napisane. Sam manifest był pisany kilka lat temu - przez młodzież gimnazjalno-licealną. Inne marzenia, inne działania.
Manifest również, nie opisuje "Młodych Wolnomyślicieli".
Chciałem jedynie pokazać, że pytane "cóż w programie ugrupowania się czai?" jest pytaniem dla partii politycznej, a nie dla grupy wolnomyślicielskiej, która stawia na propagowanie oczywistych(poszanowania, rozwoju i postępu, tolerancji, wolności...) ideałów oraz na krytyczne i naukowe myślenie.
Myślałem, że ten manifest - pisany zrozumiałym językiem, wytłumaczy każdemu - dlaczego warto się zrzeszać i czy może(a jeżeli tak- to po co?) robić to młodzież?
Nie zapomnijmy, że młodzież to pojęcie względne - może się tyczyć licealisty jak również studenta, a nawet osoby w podeszłym wieku - która czuje się młoda, hehe
Nie ograniczajmy się...
Reputacja:
0
Aryman napisał(a):Tsumoso, oczywiście, że pytałem z przymrużeniem oka a p. A.Kierski godnie to zripostował
Zawsze mnie mierziło, że wolny, oznacza 'nie szybki' jak i 'nie zniewolony'
:-) w j. polskim na brata Prometeusza powiemy: wolno myślący, nie wolnomyśliciel. A że wolno(miara czasu), wolno(przyzwolenie) i wolność
są słowami podobnymi to rodzi się masa problemów, nawet wśród polaków.
Cytat:pamiętam taki kapitalny pasek Asa z paski.org:
Biegnie pingwin i krzyczy
- Jestem wolny!!!
- Wolny!!!
Po czym kadr na uciekający autobus
- Zbyt wolny...
Reputacja:
0
juzew napisał(a):Bardzo ładnie, że organizujecie sobie spędy młodych lewicowców i innych demokratów, ale błagam... nie mieszajcie tego z racjonalizmem i wolnością :-(.
ps. "nie" z przymiotnikami piszcie razem, a nie osobno.
Czemu od razu mieszasz lewicę (i innych demokratów) do tego?
Powiem od razu, że już dawno - kilka lat temu, przy pierwszych
spotkaniach obraliśmy zasadę - 3 razy nie. Mam nadzieje, że ją
znasz, wszak prawdziwym wolnościowcem jesteś
Nasza organizacja nawiązuje do takich grup, jak KKK(Klub Krzywego Koła)
czy do Stowarzyszenia Wolnomyślicieli.
I teraz tak z "akademickiej ciekawości"(hehe) - zapytam się, czemu mamy wykreślić podstawowe ideały z NAS?
Grupa jest nieformalna, i w 100% odzwierciedla postawy "członków"
Liczba postów: 1,431
Reputacja:
-1
Ponieważ wasz manifest brzmi jak odezwa do młodego lewicowo-zbuntowanego pokolenia. Nie wiem jakie były wasze intencje, ale to aż razi z treści tekstu. Może nie macie tego typu konkretnych poglądów, ale przekazanie ich wyszło wam jak Johnowi Miltonowi propagowanie chrześcijaństwa w Raju Utraconym :lol2:
Natomiast mam pytanie z gruntu filozoficzne:
Czy w zasadzie 3xNIE chodzi o to, że zgadzacie się dopiero za czwartym razem?
MŁODZI WOLNOMYŚLICIELE - ciekawa idea, życzę Wam powodzenia szczególnie gdy na swej drodze spotkacie ludzi takich jak user ARYMAN, który nie wnosi niczego konstruktywnego i wartościowego.