To gdzie zakwalifikowałbyś takie lęgniowce
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Trawienie celulozy
|
17.09.2021, 22:49
Liczba postów: 4,286
Liczba wątków: 8 Dołączył: 11.2017 Reputacja: 520 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
To gdzie zakwalifikowałbyś takie lęgniowce
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 921
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak kmat napisał(a): To gdzie zakwalifikowałbyś takie lęgniowceAle się porobiło w tej Naturze. Widać jak ostro eksperymentowała na początku tworząc formy, które teraz ciężko sklasyfikować. Jak chodziłem do szkoły to na lęgniowce mówiono, że to grzyby i wtedy było 5 Królestw. Zmieniam więc moją tezę na: Bakterie to bakterie, a pierwotniaki to pierwotniaki. Mnogość wypracowanych form, strategii przetrwania, metod wykorzystania środowiska i sposobów rozmnażania kwalifikuje to towarzystwo jednokomórkowców do uznania ich za oddzielny takson - Królestwo - zasłużyły sobie: Niech się stanie (amen) Królestwo Pierwotniaków. Nie zmienię tylko mojego zdania w zakresie - że krowa to zakamuflowany drapieżnik. Jeśli wśród pierwotniaków, a nawet bakterii mamy formy drapieżne, bo zjadają się nawzajem to krowa zjadając pierwotniaki też musi być nazwana drapieżnikiem. A dodając do tego przykład największego „skurczybyka” z Królestwa zwierząt – niesporczaka, który też jest drapieżnikiem, bo zasadza się na pierwotniaki i bakterie i je zjada, wzmacniam moją tezę, iż: Krowa to drapieżnik, bo jest przedstawicielem Królestwa i tak jak niesporczak zjada pierwotniaki i w pełni zasługuje na ten tytuł - drapieżnik. Nie mogę wstawić obrazka
Śpieszmy się czytać posty, tak szybko są kasowane....
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą
19.09.2021, 15:13
Liczba postów: 4,286
Liczba wątków: 8 Dołączył: 11.2017 Reputacja: 520 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości Teista napisał(a): Jak chodziłem do szkoły to na lęgniowce mówiono, że to grzyby i wtedy było 5 Królestw.Ano. Tylko lęgniowce wcale nie są spokrewnione z grzybami. Za to mają dość blisko do morszczynu i okrzemek. Teista napisał(a): Niech się stanie (amen) Królestwo Pierwotniaków.Ale to niczego nie rozwiązuje. Taki pantofelek ma bliżej do stokrotki niż do ameby Teista napisał(a): Krowa to drapieżnik, bo jest przedstawicielem Królestwa i tak jak niesporczak zjada pierwotniaki i w pełni zasługuje na ten tytuł - drapieżnik.Ale czemu jedzenie bakterii i orzęsków ro drapieżnictwo, a roślin nie
27.09.2021, 14:18
Od kiedy prowadzi się sensowne badania filogenetyczne, „dylematów w systematyce” jest coraz mniej. Gromadzi się po prostu organizmy bardziej podobne. Taka systematyka kłóci się z tradycją przede wszystkim w dwóch punktach:
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
27.09.2021, 17:49
Liczba postów: 854
Liczba wątków: 9 Dołączył: 05.2015 Reputacja: 223 Płeć: nie wybrano Wyznanie: napisałbym "ateista", ale przecież to nie wyznanie
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie") Andy Clark Moje miejsce na FB: https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
28.09.2021, 00:00
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak kmat napisał(a):Jak to nie? Przecież panda zjada bambus, a należy do Rzędu - drapieżne.Teista napisał(a): Krowa to drapieżnik, bo jest przedstawicielem Królestwa i tak jak niesporczak zjada pierwotniaki i w pełni zasługuje na ten tytuł - drapieżnik.Ale czemu jedzenie bakterii i orzęsków to drapieżnictwo, a roślin nie Bo cała systematyka opiera się na konwencji i z tego takie problemy „na styku” rośliny-zwierzęta, pierwotniak – grzyb itd. zefciu napisał(a): Niedawno wydzielono pierwotniaki?No, niedawno – Pierwotniaki, protisty zwierzęce (Protozoa) – drobne (według tradycyjnych definicji – jednokomórkowe) organizmy eukariotyczne, zaliczane tradycyjnie (do XX w.) do królestwa zwierząt, w randze typu lub podkrólestwa[1]. W nowszych systemach klasyfikacji włączane są do królestwa Protista jako sztuczny takson (dział). Według jednej z propozycji taksonomicznych, pierwotniaki są wydzielane jako odrębne królestwo Protozoa, obejmując również wielokomórkowe śluzowce, nie obejmując z kolei licznych grup jednokomórkowców zaliczanych do roślin, grzybów lub chromistów[2]. W polskiej literaturze biologicznej nazwa Protozoa najczęściej traktowana jest jako nazwa naukowa taksonu pierwotniaki. We współczesnych systemach takson ten wyróżniany jest tylko w klasyfikacji Cavaliera-Smitha, mając rangę królestwa
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą
28.09.2021, 08:03
E.T. napisał(a): Ssaki też by się załapały.To zależy. Jeśli chcemy klad, który wydzieli wszystkie współczesne gady, to możemy ssaków nie uwzględniać. Ale już ptaki musimy. Synapsydy – linia owodniowców, z których wyewoluowały ssaki oddzieliła się bardzo wcześnie i żadne współczesne gady od nich nie pochodzą. Z ptakami jest inaczej – kura jest bliżej spokrewniona z krokodylem, niż krokodyl z jaszczurką. Teista napisał(a): No, niedawnoW jakiej skali niedawno? Taki tekst sugeruje, że jest to obecny stan wiedzy.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
29.09.2021, 00:04
Liczba postów: 854
Liczba wątków: 9 Dołączył: 05.2015 Reputacja: 223 Płeć: nie wybrano Wyznanie: napisałbym "ateista", ale przecież to nie wyznanie zefciu napisał(a): To zależy. Jeśli chcemy klad, który wydzieli wszystkie współczesne gady, A widzisz, mi po prostu do głowy od razu przyszło to, co tradycyjnie nazywa się "gadami ssakokształtnymi", czyli prehistoria.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie") Andy Clark Moje miejsce na FB: https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
Krowa nie żywi się pierwotniakami i nie jest drapieżnikiem. Podstawowym pożywieniem krowy są lotne kwasy tłuszczowe. Wchłaniane do krwi. Niejako ubocznie zjada martwe mikroorganizmy jako zródło białka, ale tego jest niedużo. Dlatego wymaga białek w pożywieniu.
15.07.2022, 23:00
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak stolik napisał(a): Krowa nie żywi się pierwotniakami i nie jest drapieżnikiem. Podstawowym pożywieniem krowy są lotne kwasy tłuszczowe. Wchłaniane do krwi. Niejako ubocznie zjada martwe mikroorganizmy jako zródło białka, ale tego jest niedużo. Dlatego wymaga białek w pożywieniu.Tak jest, zgadzam się – podstawą w diecie krowy są LKT W tym wątku przedstawiam krowę jako drapieżnika, który wypracował wyjątkowo perfidny sposób pozyskiwania żywności. Podstawowymi (koniecznymi) elementami diety każdego organizmu heterotroficznego są – białko, energia i mikroelementy, witaminy, itd. Dla przeżuwaczy (krowa) podstawowym zadaniem jest stworzenie optymalnych warunków rozwoju dla mikroflory w treści żwacza. Krowa dostarcza mikroorganizmom zmieloną trawę i wodę, a te, na tej pożywce, mnożą się na potęgę. Te mikroorganizmy „uszlachetniają”* białko roślinne budując własne ciała. Dalej. Krowa zabija wszystkie te mikroorganizmy żwacza i uzyskuje białko z ciała pierwotniaków i bakterii. LKT wytwarza nie krowa, a mikroflora podczas rozkładu celulozy (z trawy) – krowa wykorzystuje mikroorganizmy do produkcji LKT, by później wchłonąć te LKT, a później - wszystkie te drobnoustroje zabić, strawić i wchłonąć – białko. Perfidna bestia, choć o pięknym spojrzeniu i łagodnym charakterze. Glukozę (z trawy) krowa wchłania w ilości (około) 1% - tyle wystarczy roślinożercom i mięsożercom- Krebs. Witaminy tworzy sama (wit. C), a inne to produkcja czterech żołądków. Generalnie – krowa i gepard – podchodzą pod tę samą „złotą zasadę dietetyczną”, która mówi iż stosunek białko/ tłuszcz/węglowodany wynosi odpowiednio 1:3:0,5 *Bo to białko roślinne jest gówno warte dla ssaków
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|