Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
John Demjanjuk kat czy ofiara?
za wiki:
Cytat:John Demjanjuk/Iwan Demianiuk (John Demjanjuk, ros. Иван Николаевич Демьянюк, ur. 3 kwietnia 1920) - Ukrainiec podejrzewany o zbrodnie wojenne.

Wg zarzutów, w czasie II wojny światowej służył w Armii Czerwonej i został wzięty do niewoli niemieckiej. Jako jeniec wojenny miał jakoby zgłosić się do pomocy SS i został skierowany do służby w obozach koncentracyjnych. Demjanjuk miał być strażnikiem w obozach koncentracyjnych w Trawnikach, Sobiborze i Majdanku, gdzie obsługiwał komory gazowe i zwany był "Iwanem Groźnym" ze względu na szczególne okrucieństwo.

Nigdy nie skazany wyrokiem sadu zbrodniarz wojenny. Skazany juz na wyrok smierci w Izraelskim sadzie i potem uniewinniony (z braku dowodow) dwuktornie pozbywany obywatelstwa USA.
Winny czy niewinny? Kat czy ofiara?
Odpowiedz
Jeśli brak dowodów, to w naszej kulturze obowiązuje zasada domniemania niewinności... Nie jestem za KŚ w przypadkach, które są niepewne.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Nigdy nie skazany wyrokiem sadu zbrodniarz wojenny. Nigdy nie skazany z braku dowodów.

Winny czy niewinny ? :p

kto? patrzy tytuł tego postu :p
Odpowiedz
Cytat:blasphemic kat czy ofiara ?
Nigdy nie skazany wyrokiem sadu zbrodniarz wojenny. Nigdy nie skazany z braku dowodów.

Winny czy niewinny ?

kto? patrzy tytuł tego postu

Hmmm no wlasnie to jest pytanie. Sprawa Demianiuka (czy Demjanjuka) ciagnie sie juz duzo ponad 20 lat. Pamietam ja jeszcze z lat 80tych z tego powodu ze jeden z moich nauczycieli nosil takie samo nazwisko. Juz wtedy sprawa Demianiuka byla glosna.
Nie chodzi mi jedynie o wyrok sadu tylko o kontrowersje wokol oskarzenia Demianiuka o zbrodnie wojenne i o fakt ze jak do tej pory niewinnego czlowieka wzywa sie przed trybunaly bez konca. Oczywiscie nie mozna przeciez wykluczyc ze jednak jest on wlasnie tym Iwanem Groznym z Treblinki. Jesli tak jest to trudno mu wspolczuc, jesli jednak rzeczywiscie jest ofiara nieporadnosci sledczych i uprzedzen wladz nojacych sie latki antysemityzmu i w zwiazku z tym nadgorliwoscia dzialan.
Co z zasada ze nie mozesz byc sadzony dwa razy o ta sama zbrodnie. Chociaz tym razem zestaw zarzutow jest inny to nadal esencja oskarzenia sa zbrodnie przeciwko ludzkosci.

http://www.ihr.org/jhr/v13/v13n6p-2_Brentar.html -wiem wiem to zrodlo "smierdzi" ale nie ma powodow by podwazac relacje Brentara
i z jak najbardziej semickiego zrodla artykul z New York Times:
http://www.nytimes.com/1987/03/31/opinio...-weak.html
zworccie uwage na date!
Odpowiedz
blasphemic napisał(a):Nie chodzi mi jedynie o wyrok sadu tylko o kontrowersje wokol oskarzenia Demianiuka o zbrodnie wojenne i o fakt ze jak do tej pory niewinnego czlowieka wzywa sie przed trybunaly bez konca.
ciekawe spostrzeżenie, czy można pozwać kogoś za kilkakrotne pozwanie kogoś do sądu, mimo braku udowodnienia winy ?

Co do pozostałej części postu - jestem daleki od oceny.
Sprawa jest dla mnie całkowicie neutralna/obojętna ( wpisy w gazetach, blogach itp. nie robią na mnie wrażenia - w przeciwieństwie do dowodów zbieranych w trakcie postępowania )
Odpowiedz
Istnieje w prawie anglosaskim generlana zasada (Double jeopardy) ze nie sadzi sie dwa razy za zbrodnie juz raz osoadzona. Przypominam film pod tym samym tytulem z Tommy Lee Jonsem http://www.imdb.com/title/tt0150377/
Ta sama zasada zostala juz raz wobec Demjaniuka zastosowana jednak dzisiaj znowu w skutek prawnych zabiegow i faktu ze teraz oskarza sie go o zbrodnie w Sobiborze i Trawnikach (poprzednie oskarzenie mowilo tylko o obozie w Treblince) Demianiuk jest deportowany do Niemiec (poprzednio byl to Izrael) Sama deportacja zostala wczoraj zastopowana w momencie transportu go na lotnisko przez sad apelacyjny.
Istnieja przyklady osob ktore w przeszlosci byly bezpodstawnie oskarzone o zbrodnie
Franciszek Waluś (Frank Walus)
Odpowiedz
jest podejrzany ale do udowodnienia niewinny. poczekajmy, nie wydawajmy własnych opinii, to już robota dla sądu. jeśli rzeczywiście to zbrodniarz wojenny to chociaż część dowodów będzie na niego wskazywać
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości