Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy istnieje ateistyczny system moralny?
1. o to chodziło odnosiło się do kwestii systemów etycznych, czy istnienia moralności?
2. Wiem, że niektóre cechy nie służące najlepiej przetrwaniu nie są eliminowane, ale byłoby to jednak dziwne, gdyby marnowanie energii było zawsze tępione, a akurat w przypadku kotów nie. u rekinów to może mieć sens poprzez większą ilość pożywienia przypadającą na najsilniejszego osobnika. Analogicznie jak u niektórych ptaków wyrzucających rodzeństwo z gniazda. co do węgorzy nie wiem dlaczego, ale okrucieństwem nie sposób tego nazwać. poza tym pozostaje kwestia abstrakcyjnego myślenia i odczuwania. Pozdrawiam.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Ateistyczny system moralny opiera się na naukach SZATANA. Stąd tyle u nich nienawiści i zła. Czasem mówią, że kierują się etyką która ich zdaniem towarzyszyła ludzkości a w z rozwojem cywilizacji system etyczny ewoluował i się doskonalił... BZDURY

Oni nie mają zasad. Są bezlitośni dla bliźnich, pozbawieni ludzkich uczuć i pragną tylko szerzyć zło dla swojego pana SZATANA!!!
[FONT=&quot]"... Rzadkimi są ludzie nie ulegający urojeniom i mający odwagę spojrzeć w obliczę prawdy, przed którą korzy się hołota. " [/FONT] [FONT=&quot]Anatol France[/FONT]
Odpowiedz
Bóg napisał(a):Oni nie mają zasad. Są bezlitośni dla bliźnich, pozbawieni ludzkich uczuć i pragną tylko szerzyć zło dla swojego pana SZATANA!!!

o cholera, rozgryzłeś mnie...
Największy polski ateista. 110 kilo wagi.

konkluzja, po pewnej rozmowie - by pobić posąg ze Świebodzina, należy wybudować 34-metrową Sashę Grey, miażdzącą obcasem głowę biskupa.
Przerobienie wyspy Niue na raj podatkowy i BDSM-land też w planach.

"Zadbałem o o tę ponurą reputację, by odstraszyć podstępne zło, które dręczy nasz przeklęty kraj. Wiesz o czym mówię? o podatkach." Duży uśmiech

Harry Potter niesie lepsze przesłanie niż biblia.
Odpowiedz
Szatana, którego podobnoż stworzył i toleruje podobnoż wszechmocny i podobnoż istniejący Bóg - i koło się zamyka.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Nie no racja, ja tam lubie jesc dzieci....
Odpowiedz
Mowicie tu o systemie wartosci? Chrzescinajskim, bo jakim niby innym? Na takim was wychowano jak i waszego dziadka ktory zginal 1000 lat temu, innego nie ma.
Odpowiedz
system wartości jest podobny u ludzi wychowanych w różnych kulturach i szerokościach geograficznych. wynika z.... ewolucji po prostu.
Odpowiedz
piotrek18 napisał(a):Mowicie tu o systemie wartosci? Chrzescinajskim, bo jakim niby innym? Na takim was wychowano jak i waszego dziadka ktory zginal 1000 lat temu, innego nie ma.

Hmm nie wiem jak Twój, ale mój dziadek urodził się w dwudziestym wieku i żyje do teraz. Boje się zapytać ile Twój ojciec ma lat bo wychodziłoby, że z 9XX, gdzie X należy do przedziału <0,9> 8O

Nie myślałeś, żeby go rozsławić? Może na początek księga Guinnessa?

A co do systemu wartości to z tego co mi wiadomo, głównym czynnikiem któremu można zawdzięczać taki a nie inny system jest rozwój etyczny człowieka. Można by powiedzieć, że z wrodzonych, pochodzących od natury cech w procesie rozwoju cywilizacji(co niosło za sobą rozwój etyczny) wykształciliśmy i przyjęliśmy nasze, ulepszone zasady szacunku dla życia i obowiązek przestrzegania różnych norm czy zasad.

(Przykład odnosi się do ludzi) Jakby nie było zjedzenie partnera płci męskiej po kopulacji z perspektywy natury nie było by szczególnie złym rozwiązaniem. My ludzie jednak ustaliliśmy, że nie ma takiej potrzeby bo ów partner może się jeszcze przydać (o tym natura nie pomyślała). Czyli dwie zasady; naturalna - partner musi żyć aż do zapłodnienia, ludzka(ewolucja etyki) - partner nie powinien być zjedzony po kopulacji.
[FONT=&quot]"... Rzadkimi są ludzie nie ulegający urojeniom i mający odwagę spojrzeć w obliczę prawdy, przed którą korzy się hołota. " [/FONT] [FONT=&quot]Anatol France[/FONT]
Odpowiedz
Bóg napisał(a):A co do systemu wartości to z tego co mi wiadomo, głównym czynnikiem któremu można zawdzięczać taki a nie inny system jest rozwój etyczny człowieka. Można by powiedzieć, że z wrodzonych, pochodzących od natury cech w procesie rozwoju cywilizacji(co niosło za sobą rozwój etyczny) wykształciliśmy i przyjęliśmy nasze, ulepszone zasady szacunku dla życia i obowiązek przestrzegania różnych norm czy zasad.

(Przykład odnosi się do ludzi) Jakby nie było zjedzenie partnera płci męskiej po kopulacji z perspektywy natury nie było by szczególnie złym rozwiązaniem. My ludzie jednak ustaliliśmy, że nie ma takiej potrzeby bo ów partner może się jeszcze przydać (o tym natura nie pomyślała). Czyli dwie zasady; naturalna - partner musi żyć aż do zapłodnienia, ludzka(ewolucja etyki) - partner nie powinien być zjedzony po kopulacji.

Napisałeś to poważnie czy żartujesz? Pozdrawiam.
Odpowiedz
Poważnie. Nie widzę by było w moim poście cokolwiek co można było by uznać za żartobliwe.
Odpowiedz
Zasady szacunku dla życia, na dodatek naturalne, wywodzące się z ewolucji - gdzie dostrzegłeś ten szacunek dla życia i na jakiej podstawie wnioskujesz, że jest komukolwiek wrodzony i jakkolwiek ewolucyjnie korzystny?

Zjedzenie partnera po kopulacji miałoby być ewolucyjnie niekarane - w przypadku samicy, która przez 9 miesięcy jest w ciąży, i co najmniej przez ostatni miesiąc ledwo się rusza, a potem rodzi coś co przez najbliższych kilkanaście lat nie będzie zdolnego do samodzielnego przeżycia, więc wymaga stałej opieki? To chyba oczywiste, że w takiej sytuacji partner jest bardzo przydatny, a jego wcześniejsze spożycie uniemożliwia skorzystanie z jego przydatności.

Twoje tezy wydają mi się niewiarygodne, dlatego nie wiedziałem czy poważnie piszesz. Oczywiście nie chciałem Cię obrazić tym pytaniem. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Socjopata1 napisał(a):Zasady szacunku dla życia, na dodatek naturalne, wywodzące się z ewolucji - gdzie dostrzegłeś ten szacunek dla życia i na jakiej podstawie wnioskujesz, że jest komukolwiek wrodzony i jakkolwiek ewolucyjnie korzystny?

Tygrys nie zjada drzewa chociaż by mógł. Dlaczego? Bo szanuje to drzewo. Proste? Myślisz, że tygrys się uczy by nie jeść drzew? Chyba nie. Ma wrodzony szacunek do drzew, które mimo, że posiadają dużo składników odżywczych nie są zjadane.

Cytat:Zjedzenie partnera po kopulacji miałoby być ewolucyjnie niekarane - w przypadku samicy, która przez 9 miesięcy jest w ciąży, i co najmniej przez ostatni miesiąc ledwo się rusza, a potem rodzi coś co przez najbliższych kilkanaście lat nie będzie zdolnego do samodzielnego przeżycia, więc wymaga stałej opieki? To chyba oczywiste, że w takiej sytuacji partner jest bardzo przydatny, a jego wcześniejsze spożycie uniemożliwia skorzystanie z jego przydatności.

Natura to przewidziała w taki sposób, że samicy pomaga inna samica. Partner to alternatywna forma pomocy, która wcale nie jest niezbędna. Po za tym takiego samca można by jeść bardzo długo co znacząco by pomogło matce w pierwszych okresach ciąży.

Cytat:Twoje tezy wydają mi się niewiarygodne, dlatego nie wiedziałem czy poważnie piszesz. Oczywiście nie chciałem Cię obrazić tym pytaniem. Pozdrawiam.

Moje tezy mogą i wydawać się niewiarygodne (słusznie zaznaczyłeś). Mnie nie da się obrazić w żaden sposób. Trzecią rzeczą jest fakt, że moje wnioski(tezy) wysuwam na podstawie własnych analizach, które owszem, niejednokrotnie mogą wydać się infantylne czy irracjonalne - ale przepraszam !!! Wszystko zawsze jest oparte na faktach.
Odpowiedz
Tygrys odczuwa szacunek do drzewa? Tygrys nie je drzew bo nie jest w stanie ich strawić, bo jest mięsożerny, a nie dlatego, bo odczuwa szacunek.

Natura miałaby przewidywać, że samicy pomaga inna samica? Niby jak miałaby tą inną samicę zachęcić do współpracy przy potomku, który nie jest jej, a tym samym stanowi zagrożenie dla jej potomstwa? To samiec, który spłodził potomka, może być zainteresowany jego przetrwaniem i tylko on ma interes pomagać samicy, a nie inne samice, które mają własnych potomków. Spożywanie samca byłoby naturalnie ograniczone w czasie ze względu na rozkład ciała, a potencjalne korzyści ze zjedzenia samca byłyby zbyt małe w porównaniu do strat związanych z niekorzystaniem z pomocy i ochrony samca.

Wybacz, ale nie dostrzegam logicznych podstaw Twoich wniosków. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Napisał Cleo.

Żaden z Ciebie ateista, jeżeli przyjmujesz system wartości oparty na katolickich zasadach. Jeżeli podstawy są chore to system nie może być zdrowy. Tradycyjny świat wartości jest bezwartościowy. Wmówili Ci że inaczej się nie da a Ty to przyjmujesz bez mrugnięcia okiem. Skutecznie piorą mózgi.

A co w tym złego, w końcu ateista może korzystać pełnymi garściami,choćby z etyki chrześcijańskiej budując swój system wartości.
Odpowiedz
Socjopata napisał(a):Natura miałaby przewidywać, że samicy pomaga inna samica? Niby jak miałaby tą inną samicę zachęcić do współpracy przy potomku, który nie jest jej, a tym samym stanowi zagrożenie dla jej potomstwa? To samiec, który spłodził potomka, może być zainteresowany jego przetrwaniem i tylko on ma interes pomagać samicy, a nie inne samice, które mają własnych potomków.
A o instytucji Babci, Cioci czy Starszej Siostry (nie pszczoły czy mrówki, a bliższe nam ewolucyjnie słonie afrykańskie), to kolega nie słyszał.
Pozdrawiam JG
Odpowiedz
A o tym, że Babcie, Ciocie i starsze siostry zwyczajnie mogą nie istnieć lub umrzeć przed porodem dziecka kolega nie słyszał? życie trwające przeciętnie 70 lat jest wynalazkiem stosunkowo świeżym, rodzeństwa też nie trzeba mieć, a ojca z natury rzeczy ma się zawsze.
Odpowiedz
Bóg napisał(a):Ateistyczny system moralny opiera się na naukach SZATANA. Stąd tyle u nich nienawiści i zła. Czasem mówią, że kierują się etyką która ich zdaniem towarzyszyła ludzkości a w z rozwojem cywilizacji system etyczny ewoluował i się doskonalił... BZDURY
Oni nie mają zasad. Są bezlitośni dla bliźnich, pozbawieni ludzkich uczuć i pragną tylko szerzyć zło dla swojego pana SZATANA!!!

No to było mocne,he he, właśnie się dowiedziałem że jestem sługą Szatana.
A do tej pory byłem tylko zwykłym Dekarzem.

Tekstu z drzewem i tygrysem, nawet nie będe cytował, z litości dla autora tak piramidalnej bzdury.
Chociaż jeśli faktycznie, drzewa posiadają tak dużo składników odżywczych, to życzę smacznego.

A tak wogóle to chyba jakaś prowokacja.
Odpowiedz
Socjopata1 napisał(a):życie trwające przeciętnie 70 lat jest wynalazkiem stosunkowo świeżym
Nie mówimy, o biologii, tylko o moralności, a co za tym idzie obyczajach ludzi. Bez trudu jestem sobie w stanie wyobrazić, kulturę, w której młodzi mężczyźni np. po odbyciu kilkudniowej orgietki z wieloma kobietami są zjadani na jej ukoronowanie. Ciągłość i dostatek takiego społeczeństwa zapewniałaby kooperacja pomiędzy spokrewnionymi kobietami.
Pozdrawiam JG
Odpowiedz
kkap napisał(a):Jeśli upada wiara w byt nadprzyrodzony czyli Boga upada również system wartości oparty na wierze weń.

Te same wnioski, które obejmuje chrześcijański system norm można wyciągnąć z rozważań ateistycznych. Z Twojej wypowiedzi wynika niezgodne z faktami twierdznie, że do takich samych wniosków nie można dojść różnymi nurtami myślowymi.
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Te same wnioski, które obejmuje chrześcijański system norm można wyciągnąć z rozważań ateistycznych. Z Twojej wypowiedzi wynika niezgodne z faktami twierdznie, że do takich samych wniosków nie można dojść różnymi nurtami myślowymi.

Człowiek buduje swój światopogląd na konkretnych podstawach i dla niego nie ma znaczenia mnogość nurtów myślowych i rozważań filozoficznych. Dochodzi do swojego systemu norm jedną określoną drogą.
Twoje twierdzenie jest ogólnie prawdziwe, ale w przypadku jednego człowieka prawdą jest to co napisał kkap.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości