To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy istnieje ateistyczny system moralny?
InspektorGadżet napisał(a): Powyżej
Raz) Bóg jest z natury dobry więc nie może oczekiwać uczynienia zła. Nawet gdyby (A tak być nie może) kazał kogoś zabić to wyciągnął by z tego większe dobro
Dwa) Bóg wypełnił swą obietnice dla świata i nie przekazuje ponad to tego co jest zapisane w Ewangelii, bo jest Bogiem wiernym

Więc z łaski swojej nie wyskakuj mi z tekstami rodem z kolaczych wysrywów Dawkinsa
Dziecko błądzące w mgle, zrozum w końcu, że jesteś całkowicie zależny od Boga. W twojej religii Bóg jest dobry w tym sensie, że cokolwiek zdecyduje, to ty idziesz posłusznie to zrobić, jak Abraham ze swoim synem. Zrobił to raz więc może zrobić to drugi, tobie też. Więc nie cwaniakujDuży uśmiech
Cytat:Zajebista analogia. Tylko że błędna. Granie w szachy nie wpływa na postrzeganie rzeczywistości
Gram w szachy i one wpływają jak najbardziej na postrzeganie rzeczywistości. Strzelaj dalej. 

Cytat:No fajnie, tyle że ateizm(A przynajmniej antyklerykalizm jak w przypadku Oświeceniowców) był nieodłącznym elementem totalityrayzmów odpowiadających za miliony ofiar. Nie religia. Więc błąd
Ech, przerabiane to było sto razy. Nie był elementem nieodłącznym - Hitler wspominał o Stwórcy, Goebbels uważał, że zawdzięcza swoją żonę Bogu. Tymczasem żaden z nich nie krzyczał: "w imię ateizmu!". Propagowali ideologie, które w swojej strukturze i funkcjonowaniu bardzo przypominają religię właśnie. Także przestań się pultać. 

Cytat:A podważyłeś w jakiś sposób to że ateizm wpływa całościowo na wyjasnianie rzeczywistości? Nie? To nie mów mi co mam robić
Będę mówił ci co masz robić ponieważ tak mi się podoba. A ty masz teraz za zadanie udowodnić, że ateizm to ideologia.
Odpowiedz
No czyli tak, Osiris nie ma pojęcia o teologii ale dalej brnie w swoje brednie. Pozwolę sobie zignorować te bajdurzenia

Dalej, Osiris twierdzi że Hitler coś tam twierdził O Bogu. Ale cytatów żadnych i ich źródeł nie przytacza

Osiris nie odróżnia religii od kultu jednostki

I w końcu Osiris twierdzi że mam zaprzestać głosić iż ateizm to ideologia podczas gdy nie przytacza żadnych powodów dla których, ktokolwiek miałby twierdzić że ateizm nie pretenduje do wyjaśniania rzeczywistości. A co za tym idzie nie jest ideologią

Jaki koń jest każdy widzi
Odpowiedz
Po raz kolejny zamiast odpowiadać stchórzyłeś. Nie umiesz wyjaśnić dlaczego Bóg nakazujący morderstwo miałby być dobry, nie umiesz uzasadnić dlaczego ateizm niby pełnił ważną rolę w totalitaryzmach i nie potrafisz wyjaśnić dlaczego podobno ateizm jest ideologią. Porażki na wszystkich frontach.
Odpowiedz
quinque napisał(a):I w końcu Osiris twierdzi że mam zaprzestać głosić iż ateizm to ideologia podczas gdy nie przytacza żadnych powodów dla których, ktokolwiek miałby twierdzić że ateizm nie pretenduje do wyjaśniania rzeczywistości. A co za tym idzie nie jest ideologią
Wg takiej definicji ideologią należałoby nazwać każde zdanie wyjaśniające cokolwiek. Może to ci pomoże:
sjp pwn napisał(a):ideologia «system poglądów, idei, pojęć jednostki lub grupy ludzi»
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Osiris napisał(a): Po raz kolejny zamiast odpowiadać stchórzyłeś. Nie umiesz wyjaśnić dlaczego Bóg nakazujący morderstwo miałby być dobry, nie umiesz uzasadnić dlaczego ateizm niby pełnił ważną rolę w totalitaryzmach i nie potrafisz wyjaśnić dlaczego podobno ateizm jest ideologią. Porażki na wszystkich frontach.

Ja pierdole XDD. Chłop zarzuca coś katolikowi przy jednoczesnej zerowej wiedzy na temat katolickiej teologii a później... no beka 

A teraz definicja ideologii dla niejkiego Draguły 
wiki napisał(a):[b]Ideologia[/b] – pojęcie występujące w filozofii i naukach społecznych oraz politycznych, które określa zbiory światopoglądów służących do całościowego interpretowania i przekształcania świata

Ergo, posługuje się poprawną definicją ideologii
Odpowiedz
Przekonanie, że bóg nie istnieje to zbiór światopoglądów i dążenie do przekształcania świata? Jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie wszystkich słów w przytoczonej definicji?
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Dracula napisał(a):Jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie wszystkich słów w przytoczonej definicji?
Dracula napisał(a):dążenie do przekształcania świata?
Dragula napisał(a):bóg

Ciężko rozmawiać z manipulatorem który nawet nie umie pisać po Polsku. Jakbyś nie pomijał tego co tam jest napisane to byłoby fajnie
Wiki napisał(a):służących do całościowego interpretowania

Ateizm pretenduje do tego miana. A do przekształcania świata? Owszem. Poczynając od Feuerbacha, Webera na komunistach kończąc
Odpowiedz
InspektorGadżet napisał(a): Ja pierdole XDD. Chłop zarzuca coś katolikowi przy jednoczesnej zerowej wiedzy na temat katolickiej teologii a później... no beka 
 Aby coś takiego pisać musisz najpierw uzasadnić gdzie się pomyliłem. Płakanie nic nie pomoże w tym przypadku, wyjdziesz albo na tchórza albo nieuka. 
Cytat:Ergo, posługuje się poprawną definicją ideologii
Przecież ty nawet poprawnie po polsku nie potrafisz pisać więc nie dziwne, że nie rozumiesz tej prostej definicji. Nijak się ona ma do ateizmu ale za to nieźle pasuje do katolicyzmuDuży uśmiech

InspektorGadżet napisał(a): Ateizm pretenduje do tego miana. A do przekształcania świata? Owszem. Poczynając od Feuerbacha, Webera na komunistach kończąc
No nie bo sobie pewnie wymyśliłeś debilną definicję ateizmu, której nikt tutaj nie uznaje. Atakujesz chochoła na całej linii i tego w ogóle nie widzisz.
Odpowiedz
InspektorGadżet napisał(a):Ciężko rozmawiać z manipulatorem który nawet nie umie pisać po Polsku.
Napisał ten, co umie. Po polsku. Nazwy przymiotników od nazw krajów piszemy małą literą.
Przed 'który' powinien być przecinek, gdyż oddziela on zdanie współrzędne od zdania podrzędnego.
Ceterum censeo Muscoviam esse delendam.
Odpowiedz
Japrdl

Czy ty w ogóle nie rozumiesz pojęcia zbioru? Sam wrzucasz definicję, według której ideologia to zbiór poglądów. Ateizm jest poglądem w jednej sprawie, cegiełką w alegorycznym domku przekonań, który w naszym języku określamy słowem ideologia. Poza tym skoro nie jestem zainteresowany rozwiązaniem kwestii żydowskiej, czy panowaniem mojej rasy, to chyba nie wyznaję tej samej ideologii co A.H. Nawet przeskakując twoje gigantyczne skróty myślowe, to sensu i tak tu nie ma
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Dracula napisał(a):Japrdl

Za ateizmem idą inne poglądy jak materializm i redukcjonizm. Więc nie bredź

Osiris napisał(a):.
Przecież ty nawet poprawnie po polsku

Oczywiście wykazania gdzie napisałem źle nie będzie. Ale rozumiem że robota na zmywaku u Angoli (iks de) sprawia że się nie pamięta języka więc wybaczam

Osiris napisał(a):Aby coś takiego pisać musisz najpierw uzasadnić gdzie się pomyliłem

Wyjaśniłem w dwóch podkuntkach. Rozumiem że jesteś opóźniony w rozwoju. Dlatego idziesz do ignora

Nkf napisał(a):Napisał ten, co umie. Po polsku

Różnica między tobą a mną a nim jest taka że mi automatycznie zmieniło na dużą. A on specjalnie napisał z małej myśląc że mnie tym wkurwi XDDDDDDDD

* Znowu leci ostrzeżenie - tak nie dyskutujemy

Użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten post. Powod: Znowu
Odpowiedz
InspektorGadżet napisał(a):
Osiris napisał(a):Przecież ty nawet poprawnie po polsku

Oczywiście wykazania gdzie napisałem źle nie będzie.

Wyjaśniłem w dwóch podkuntkach. 
Czy to jest po polsku?

Cytat:Rozumiem że jesteś opóźniony w rozwoju. Dlatego idziesz do ignora
I kończy się to jak zwykle. Ad personam i tchórzostwo.
Odpowiedz
quinque napisał(a):Różnica między tobą a mną a nim jest taka że mi automatycznie zmieniło na dużą. A on specjalnie napisał z małej myśląc że mnie tym wkurwi XDDDDDDDD
Napisałem z małej, bo nie piłem do boga z twojej książki, który przypadkiem ma na imię Bóg, a do konceptu w ogóle xD Tylko że ty, kurna, praktycznie nie rozumiesz języka polskiego xD
Cytat:Za ateizmem idą inne poglądy jak materializm i redukcjonizm.
Taa a czwarty idzie totalitaryzm, nierozłącznie i wyłącznie, jak poprzednie trzy. Ważne, że można było wtrącić parę randomowych słow i olać argument, nie?
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Czyli tak jak zawsze merytoryki zero. W sumie niczego innego się nie spodziewałem

Dracula napisał(a):Tylko że ty, kurna, praktycznie nie rozumiesz języka polskiego

Dracula napisał(a):Napisałem z małej, bo nie piłem do boga z twojej książki, który przypadkiem ma na imię Bóg, a do konceptu w ogóle

Tak, to jest bardzo po polsku
Odpowiedz
Kciuk w dół 
Dragula napisał(a):
quinque napisał(a):Różnica między tobą a mną a nim jest taka że mi automatycznie zmieniło na dużą. A on specjalnie napisał z małej myśląc że mnie tym wkurwi XDDDDDDDD
Napisałem z małej, bo nie piłem do boga z twojej książki, który przypadkiem ma na imię Bóg, a do konceptu w ogóle xD Tylko że ty, kurna, praktycznie nie rozumiesz języka polskiego xD
Cytat:Za ateizmem idą inne poglądy jak materializm i redukcjonizm.
Taa a czwarty idzie totalitaryzm, nierozłącznie i wyłącznie, jak poprzednie trzy. Ważne, że można było wtrącić parę randomowych słow i olać argument, nie?
Przypominam sobie długą  dyskusje na tym forum na temat pisowni slowa Bóg. Był tu wtedy Palmer. Trochę  ekscentryczny ale ciekawy rozmówca.  Wracając do ateistycznego systemu moralnego. Nie mozna go po prostu przeciwstawiać religijnemu. Bo ateizm nie jest religią.  Nie jest nią nawet jakby ktoś bardzo chciał. Ateisci chca się  spotykać bo jak każdy  człowiek  szukają jakiejś wspólnoty.  Nigdy nie bedzie to wspólnota  w typie kościoła. 
Raczej wspólnych interesów.
Odpowiedz
Panowie ateiści powiedzcie proszę jak z samorództwa wyewoluował system moralny ? Poruszamy się w oparach absurdu.
Odpowiedz
Litek napisał(a): Panowie ateiści powiedzcie proszę jak z samorództwa wyewoluował system moralny ?
Kto twierdzi, że system moralny wyewoluował z samorództwa?
Cytat:Poruszamy się w oparach absurdu.
To przestańcie się poruszać i zacznijcie dyskutować na temat, i odnosić się do rzeczywistych argumentów interlokutorów.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.

— Brandon Sanderson
Odpowiedz
Miał być "szach-mat ateiści", a wyszła kupa, jak zwykle.
Litek! wysil się bardziej!
Czekamy niecirpliwie.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Litek napisał(a): Panowie ateiści powiedzcie proszę jak z samorództwa wyewoluował system moralny ?  Poruszamy się w oparach absurdu.
 A co to jest litku samorództwo?
Skonkretyzuj.
Odpowiedz
Litek zadał pytanie swojego życia, zmiażdżył ateistów i odszedł w siną dal na inne fora miażdżyć pszczelarzy i rekonstruktorów bitew.
Podobno teraz udowadnia, że Napoleona nie było.
Uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości