Liczba postów: 2,696
Liczba wątków: 12
Reputacja:
251
InspektorGadżet napisał(a): Powyżej
Raz) Bóg jest z natury dobry więc nie może oczekiwać uczynienia zła. Nawet gdyby (A tak być nie może) kazał kogoś zabić to wyciągnął by z tego większe dobro
Dwa) Bóg wypełnił swą obietnice dla świata i nie przekazuje ponad to tego co jest zapisane w Ewangelii, bo jest Bogiem wiernym
Więc z łaski swojej nie wyskakuj mi z tekstami rodem z kolaczych wysrywów Dawkinsa Dziecko błądzące w mgle, zrozum w końcu, że jesteś całkowicie zależny od Boga. W twojej religii Bóg jest dobry w tym sensie, że cokolwiek zdecyduje, to ty idziesz posłusznie to zrobić, jak Abraham ze swoim synem. Zrobił to raz więc może zrobić to drugi, tobie też. Więc nie cwaniakuj
Cytat:Zajebista analogia. Tylko że błędna. Granie w szachy nie wpływa na postrzeganie rzeczywistości
Gram w szachy i one wpływają jak najbardziej na postrzeganie rzeczywistości. Strzelaj dalej.
Cytat:No fajnie, tyle że ateizm(A przynajmniej antyklerykalizm jak w przypadku Oświeceniowców) był nieodłącznym elementem totalityrayzmów odpowiadających za miliony ofiar. Nie religia. Więc błąd
Ech, przerabiane to było sto razy. Nie był elementem nieodłącznym - Hitler wspominał o Stwórcy, Goebbels uważał, że zawdzięcza swoją żonę Bogu. Tymczasem żaden z nich nie krzyczał: " w imię ateizmu!". Propagowali ideologie, które w swojej strukturze i funkcjonowaniu bardzo przypominają religię właśnie. Także przestań się pultać.
Cytat:A podważyłeś w jakiś sposób to że ateizm wpływa całościowo na wyjasnianie rzeczywistości? Nie? To nie mów mi co mam robić
Będę mówił ci co masz robić ponieważ tak mi się podoba. A ty masz teraz za zadanie udowodnić, że ateizm to ideologia.
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 19
Wyznanie: Tradi katolik
No czyli tak, Osiris nie ma pojęcia o teologii ale dalej brnie w swoje brednie. Pozwolę sobie zignorować te bajdurzenia
Dalej, Osiris twierdzi że Hitler coś tam twierdził O Bogu. Ale cytatów żadnych i ich źródeł nie przytacza
Osiris nie odróżnia religii od kultu jednostki
I w końcu Osiris twierdzi że mam zaprzestać głosić iż ateizm to ideologia podczas gdy nie przytacza żadnych powodów dla których, ktokolwiek miałby twierdzić że ateizm nie pretenduje do wyjaśniania rzeczywistości. A co za tym idzie nie jest ideologią
Jaki koń jest każdy widzi
Reputacja:
251
Po raz kolejny zamiast odpowiadać stchórzyłeś. Nie umiesz wyjaśnić dlaczego Bóg nakazujący morderstwo miałby być dobry, nie umiesz uzasadnić dlaczego ateizm niby pełnił ważną rolę w totalitaryzmach i nie potrafisz wyjaśnić dlaczego podobno ateizm jest ideologią. Porażki na wszystkich frontach.
Liczba postów: 3,169
Liczba wątków: 13
Reputacja:
224
Wyznanie: ateusz
quinque napisał(a):I w końcu Osiris twierdzi że mam zaprzestać głosić iż ateizm to ideologia podczas gdy nie przytacza żadnych powodów dla których, ktokolwiek miałby twierdzić że ateizm nie pretenduje do wyjaśniania rzeczywistości. A co za tym idzie nie jest ideologią Wg takiej definicji ideologią należałoby nazwać każde zdanie wyjaśniające cokolwiek. Może to ci pomoże:
sjp pwn napisał(a):ideologia «system poglądów, idei, pojęć jednostki lub grupy ludzi»
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Osiris napisał(a): Po raz kolejny zamiast odpowiadać stchórzyłeś. Nie umiesz wyjaśnić dlaczego Bóg nakazujący morderstwo miałby być dobry, nie umiesz uzasadnić dlaczego ateizm niby pełnił ważną rolę w totalitaryzmach i nie potrafisz wyjaśnić dlaczego podobno ateizm jest ideologią. Porażki na wszystkich frontach.
Ja pierdole XDD. Chłop zarzuca coś katolikowi przy jednoczesnej zerowej wiedzy na temat katolickiej teologii a później... no beka
A teraz definicja ideologii dla niejkiego Draguły
wiki napisał(a):[b]Ideologia[/b] – pojęcie występujące w filozofii i naukach społecznych oraz politycznych, które określa zbiory światopoglądów służących do całościowego interpretowania i przekształcania świata
Ergo, posługuje się poprawną definicją ideologii
Reputacja:
224
Przekonanie, że bóg nie istnieje to zbiór światopoglądów i dążenie do przekształcania świata? Jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie wszystkich słów w przytoczonej definicji?
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Dracula napisał(a):Jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie wszystkich słów w przytoczonej definicji? Dracula napisał(a):dążenie do przekształcania świata? Dragula napisał(a):bóg
Ciężko rozmawiać z manipulatorem który nawet nie umie pisać po Polsku. Jakbyś nie pomijał tego co tam jest napisane to byłoby fajnie
Wiki napisał(a):służących do całościowego interpretowania
Ateizm pretenduje do tego miana. A do przekształcania świata? Owszem. Poczynając od Feuerbacha, Webera na komunistach kończąc
12.01.2023, 21:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2023, 21:42 przez Osiris.)
Reputacja:
251
InspektorGadżet napisał(a): Ja pierdole XDD. Chłop zarzuca coś katolikowi przy jednoczesnej zerowej wiedzy na temat katolickiej teologii a później... no beka Aby coś takiego pisać musisz najpierw uzasadnić gdzie się pomyliłem. Płakanie nic nie pomoże w tym przypadku, wyjdziesz albo na tchórza albo nieuka.
Cytat:Ergo, posługuje się poprawną definicją ideologii
Przecież ty nawet poprawnie po polsku nie potrafisz pisać więc nie dziwne, że nie rozumiesz tej prostej definicji. Nijak się ona ma do ateizmu ale za to nieźle pasuje do katolicyzmu
InspektorGadżet napisał(a): Ateizm pretenduje do tego miana. A do przekształcania świata? Owszem. Poczynając od Feuerbacha, Webera na komunistach kończąc No nie bo sobie pewnie wymyśliłeś debilną definicję ateizmu, której nikt tutaj nie uznaje. Atakujesz chochoła na całej linii i tego w ogóle nie widzisz.
12.01.2023, 22:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2023, 22:36 przez Nonkonformista.
Powód edycji: Poprawki
)
Liczba postów: 8,987
Liczba wątków: 63
Reputacja:
54
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
InspektorGadżet napisał(a):Ciężko rozmawiać z manipulatorem który nawet nie umie pisać po Polsku. Napisał ten, co umie. Po polsku. Nazwy przymiotników od nazw krajów piszemy małą literą.
Przed 'który' powinien być przecinek, gdyż oddziela on zdanie współrzędne od zdania podrzędnego.
Ceterum censeo Muscoviam esse delendam.
Reputacja:
224
Japrdl
Czy ty w ogóle nie rozumiesz pojęcia zbioru? Sam wrzucasz definicję, według której ideologia to zbiór poglądów. Ateizm jest poglądem w jednej sprawie, cegiełką w alegorycznym domku przekonań, który w naszym języku określamy słowem ideologia. Poza tym skoro nie jestem zainteresowany rozwiązaniem kwestii żydowskiej, czy panowaniem mojej rasy, to chyba nie wyznaję tej samej ideologii co A.H. Nawet przeskakując twoje gigantyczne skróty myślowe, to sensu i tak tu nie ma
Hot metal and methedrine
I hear empire down
13.01.2023, 00:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2023, 13:34 przez Sofeicz.)
Dracula napisał(a):Japrdl
Za ateizmem idą inne poglądy jak materializm i redukcjonizm. Więc nie bredź
Osiris napisał(a):.
Przecież ty nawet poprawnie po polsku
Oczywiście wykazania gdzie napisałem źle nie będzie. Ale rozumiem że robota na zmywaku u Angoli (iks de) sprawia że się nie pamięta języka więc wybaczam
Osiris napisał(a):Aby coś takiego pisać musisz najpierw uzasadnić gdzie się pomyliłem
Wyjaśniłem w dwóch podkuntkach. Rozumiem że jesteś opóźniony w rozwoju. Dlatego idziesz do ignora
Nkf napisał(a):Napisał ten, co umie. Po polsku
Różnica między tobą a mną a nim jest taka że mi automatycznie zmieniło na dużą. A on specjalnie napisał z małej myśląc że mnie tym wkurwi XDDDDDDDD
* Znowu leci ostrzeżenie - tak nie dyskutujemyUżytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten post. Powod: Znowu
Reputacja:
251
InspektorGadżet napisał(a): Osiris napisał(a):Przecież ty nawet poprawnie po polsku
Oczywiście wykazania gdzie napisałem źle nie będzie.
Wyjaśniłem w dwóch podkuntkach. Czy to jest po polsku?
Cytat:Rozumiem że jesteś opóźniony w rozwoju. Dlatego idziesz do ignora
I kończy się to jak zwykle. Ad personam i tchórzostwo.
Reputacja:
224
quinque napisał(a):Różnica między tobą a mną a nim jest taka że mi automatycznie zmieniło na dużą. A on specjalnie napisał z małej myśląc że mnie tym wkurwi XDDDDDDDD Napisałem z małej, bo nie piłem do boga z twojej książki, który przypadkiem ma na imię Bóg, a do konceptu w ogóle Tylko że ty, kurna, praktycznie nie rozumiesz języka polskiego
Cytat:Za ateizmem idą inne poglądy jak materializm i redukcjonizm.
Taa a czwarty idzie totalitaryzm, nierozłącznie i wyłącznie, jak poprzednie trzy. Ważne, że można było wtrącić parę randomowych słow i olać argument, nie?
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Czyli tak jak zawsze merytoryki zero. W sumie niczego innego się nie spodziewałem
Dracula napisał(a):Tylko że ty, kurna, praktycznie nie rozumiesz języka polskiego
Dracula napisał(a):Napisałem z małej, bo nie piłem do boga z twojej książki, który przypadkiem ma na imię Bóg, a do konceptu w ogóle
Tak, to jest bardzo po polsku
14.01.2023, 07:34
Liczba postów: 1,201
Dragula napisał(a): quinque napisał(a):Różnica między tobą a mną a nim jest taka że mi automatycznie zmieniło na dużą. A on specjalnie napisał z małej myśląc że mnie tym wkurwi XDDDDDDDD Napisałem z małej, bo nie piłem do boga z twojej książki, który przypadkiem ma na imię Bóg, a do konceptu w ogóle Tylko że ty, kurna, praktycznie nie rozumiesz języka polskiego
Cytat:Za ateizmem idą inne poglądy jak materializm i redukcjonizm.
Taa a czwarty idzie totalitaryzm, nierozłącznie i wyłącznie, jak poprzednie trzy. Ważne, że można było wtrącić parę randomowych słow i olać argument, nie? Przypominam sobie długą dyskusje na tym forum na temat pisowni slowa Bóg. Był tu wtedy Palmer. Trochę ekscentryczny ale ciekawy rozmówca. Wracając do ateistycznego systemu moralnego. Nie mozna go po prostu przeciwstawiać religijnemu. Bo ateizm nie jest religią. Nie jest nią nawet jakby ktoś bardzo chciał. Ateisci chca się spotykać bo jak każdy człowiek szukają jakiejś wspólnoty. Nigdy nie bedzie to wspólnota w typie kościoła.
Raczej wspólnych interesów.
Liczba postów: 106
Liczba wątków: 1
Reputacja:
-12
Panowie ateiści powiedzcie proszę jak z samorództwa wyewoluował system moralny ? Poruszamy się w oparach absurdu.
Liczba postów: 16,621
Liczba wątków: 404
Reputacja:
1,060
Litek napisał(a): Panowie ateiści powiedzcie proszę jak z samorództwa wyewoluował system moralny ? Kto twierdzi, że system moralny wyewoluował z samorództwa? Cytat:Poruszamy się w oparach absurdu.
To przestańcie się poruszać i zacznijcie dyskutować na temat, i odnosić się do rzeczywistych argumentów interlokutorów.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
Liczba postów: 21,552
Liczba wątków: 216
Reputacja:
1,015
Wyznanie: ate 7 stopnia
Miał być "szach-mat ateiści", a wyszła kupa, jak zwykle.
Litek! wysil się bardziej!
Czekamy niecirpliwie.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 1,201
Litek napisał(a): Panowie ateiści powiedzcie proszę jak z samorództwa wyewoluował system moralny ? Poruszamy się w oparach absurdu. A co to jest litku samorództwo?
Skonkretyzuj.
Liczba postów: 21,552
Liczba wątków: 216
Reputacja:
1,015
Wyznanie: ate 7 stopnia
Litek zadał pytanie swojego życia, zmiażdżył ateistów i odszedł w siną dal na inne fora miażdżyć pszczelarzy i rekonstruktorów bitew.
Podobno teraz udowadnia, że Napoleona nie było.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
|