31.01.2017, 13:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2017, 14:20 przez krystkon.)
Liczba postów: 1,866
Liczba wątków: 108
Masiania napisał(a): Czekawe, że wszędzie starają się "robić" patriotów. Z jednej strony trzeba walczyć za to miejsce które ciebie się podoba, za swój dom i rodzine. Ale bardzo często patrioty giną, właśnie dla tego oni przeznaczeni. Moim zdaniem trzeba przede wszyskim zachowywać pokój. Czekawe, że marzą niby wszystkie, może nawet rozumieją, że Ziemia jest jedna i że ludzie muszą ze sobą żyć, ale to nie pomaga. Ludzie niczym naszy bracia z szympansów chcą walczyć... bez końca. Oj widzę, że nie zrozumialas jeszcze czemu służy rywalizacja, agresja i walka a to przecież tak pięknie ukazują zwierzęta.
Podpowiem, kiedy ty zaiwaniasz w fabryce ktoś inny nakazuje ci co masz robić, kiedy ty jesz najtańsze parówki ktoś inny leci z rodziną na wakacje, kiedy ty cierpisz pracując chora, do kogoś lekarz przyjeżdża do domu itd.
A jeśli sądzisz, że ktoś zrezygnuje z wakacji na Bali, żebyś mogła zjeść 2 porcje najtańszych parówek to zapewniam cię, że jesli nie okażesz złości i nie wykażesz agresji ograniczy ci dotychczasową porcję o połowę, żeby zamieszkać w droższym hotelu.
Jacy są ludzie pokazują relacje homo sapiens ze zwierzętami przezeń hodowanymi. Okaż słabość a zostaniesz pożarta.
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 3
Reputacja:
-19
Pamiętajcie kochani jedno - absolutnie każdy patriota jest nacjonalistą. Bycie nacjonalistą jest dobre dla danej nacji ale oczywiście nie separatystą nacjonalistą ale tylko umiłowanym własny naród i miejsce pochodzenia to by było wiele oszczędziło złego
Strona ToTemat - artykuły i filmy tematyczne.
Liczba postów: 21,567
Liczba wątków: 217
Reputacja:
1,015
Wyznanie: ate 7 stopnia
Gore Vidal powiedział, że jak ktoś zaczyna mówić o patriotyzmie, to on głębiej chowa portfel, żeby mu nie ukradł.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 0
Reputacja:
4
Albert Einstein
Patriotyzm jest choroba psychiczną, która zabiła, zabija i z pewnością zabije miliony osób.
Jeśli moja teoria względności okaże się słuszna, Niemcy powiedzą, że jestem Niemcem, a Francuzi, że obywatelem świata. Jeśli miałaby okazać się błędna, Francja oświadczyłaby, że jestem Niemcem, a Niemcy, że jestem Żydem.
Nie potrafię sobie wyobrazić Boga, który karze i nagradza stworzone przez siebie istoty, i którego zamiary wzorowane są na ludzkich. Krótko mówiąc - Boga, który jest odbiciem ludzkich ułomności. Albert Einstein
18.02.2017, 00:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2017, 00:41 przez krystkon.)
Rodica napisał(a): W Niemczech nie ma osiedlowych sklepików?
We Francji mają sklepiki, targi i kafejki. Niemcy to mało zmysłowy naród, nawet jak mówią w TV o gwałcie na dziecku przez islamistę, to w taki sposób jakby padał deszcz. Zero emocji.
Wg mnie Niemcy są niezwykle inteligentni, dystans emocjonalny jest wyrazem ich inteligencji emocjonalnej.
Niemcy nastawieni są na osiągnięcie celu, podniecenie, oburzenie a nawet oskarżenie nie przybliża do celu.
Na ile poznałem Niemców nie są obojętni na emocje innych ale nie działają w zbiorowym afekcie.
Dla porównania, gdyby to polscy politycy mieli zapanować nad taką mieszanką kulturową jaka istnieje w Niemczech to przypuszczam, że już po 5 dniach panowałaby wojna domowa. Zresztą tu nie ma czego porównywać, to jest przepaść.
Od 6 lat mieszkam w Niemczech i wciąż nie mogę wyjść spod wrażenia nad inteligencją tego narodu. Przykro mi to stwierdzać ale Polacy są w rozwoju intelektualnym daleko, daleko z tyłu.
Wystarczy porównać tylko to o czym rozmawiają politycy w Polsce i w Niemczech, żeby ujrzeć tę przepaść.
ekskomunika napisał(a): Albert Einstein
Patriotyzm jest choroba psychiczną, która zabiła, zabija i z pewnością zabije miliony osób.
To tak jakby powiedzieć, że rodzinność jest chorobą psychiczną.
Emocje związane z podobieństwem fizycznym i psychicznym oraz odmiennością są uwarunkowane biologicznie.
Jeśli pozwolisz dominować w swoim środowisku osobom odmiennym fizycznie i psychicznie sam przestaniesz istnieć. To jest walka o przetrwanie zarówno genu jak i memu - rasy i kultury.
Prawo krwi jest wyrazem naszych fundamentalnych instynktów nad którymi nie da się zapanować, bo to one panują nad nami.
Wystarczy przenieść się w świat odmiennie wyglądających, czujących, myślących i zachowujących się ludzi, żeby przekonać się jak bardzo można być nieszczęśliwym.
Podstawą państwowości jest określona moralność.
Różnice państwowe to w gruncie rzeczy różnice moralne.
Mury dzielą ludzi o różnych osobowościach.
Sofeicz napisał(a): Gore Vidal powiedział, że jak ktoś zaczyna mówić o patriotyzmie, to on głębiej chowa portfel, żeby mu nie ukradł.
Ja sądzę, że kiedy ktoś zaczyna mówić o patriotyzmie, to zaczyna myśleć o kształtowaniu innych ludzi na wzór swój i podobieństwo swoje.
Każdy dąży do tego, żeby żyć wśród swoich klonów, którzy wyglądają podobnie, czują podobnie, myślą podobnie. Życie wśród klonów musi być łatwe i przyjemne, panuje ogromna zgodność i same pozytywne emocje.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 0
Reputacja:
4
Przerażasz mnie.
Nie potrafię sobie wyobrazić Boga, który karze i nagradza stworzone przez siebie istoty, i którego zamiary wzorowane są na ludzkich. Krótko mówiąc - Boga, który jest odbiciem ludzkich ułomności. Albert Einstein
ekskomunika napisał(a): Przerażasz mnie.
Jeśli już to nie ja lecz nasza natura.
Przyzwyczajeni jesteśmy do myśli dobrze/źle, co bardziej świadomi są w stanie to wyrazić jako chcę/nie chcę ale to w gruncie rzeczy oznacza muszę/nie mogę.
To nie jest łatwo dostrzec ale jesteśmy podobni do mrówek. Całkowicie zdeterminowani biologicznymi instynktami, które nazywamy pozytywnymi i negatywnymi emocjami.
Liczba postów: 3,169
Liczba wątków: 13
Reputacja:
224
Wyznanie: ateusz
A ty nadal o rasizmie i nacjonalizmie...
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
22
krystkon,
precyzyjnie wyraziłeś to, co myślę na temat patriotyzmu, poczucia wspólnotowości i emocji które wywołują. Ale nie dlatego przyznaję za te posty plusa - uważam, że napisałeś prawdę, taką, jaką da się wyrazić gdy mowa o skomplikowanych ludzkich emocjach.
Dragula,
Cytat:A ty nadal o rasizmie i nacjonalizmie...
Jak najbardziej.
Dragula napisał(a): A ty nadal o rasizmie i nacjonalizmie...
Ciekawe jest to, że świadomi naszego rasizmu czy patriotyzmu (patriotyzm uznaję za analogię rasizmu odnosząca się do kultury a nie budowy ciała jak przy rasizmie) nie możemy tego zmienić bo rządzi nami biologia i memologia.
Musimy tacy pozostać bo kwestia smaku, zapachu, poczucia piękna i dobra.
Zobaczysz młodą parę z dzieckiem przypominającą ciebie i będziesz przez ten widok szczęśliwy.
Zobaczysz parę Arabów z 3 małych dzieci w żaden sposób nie przypominających ciebie i natychmiast pojawiają się u ciebie negatywne emocje.
Co wybierzesz poczucie szczęścia czy poczucie złych emocji?
Do czego będziesz dążył? Niech zgadnę.
Reputacja:
224
Czyli patriotą w Europie jest osoba, która np nasra na meczet? A jak nazwiesz osobę, która mimo takiej możliwości czy nawet patriotycznego obowiązku tego nie zrobi?
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Dragula napisał(a): Czyli patriotą w Europie jest osoba, która np nasra na meczet? A jak nazwiesz osobę, która mimo takiej możliwości czy nawet patriotycznego obowiązku tego nie zrobi?
Już napisałem, że patriotyzm to wg mnie pojęcie analogiczne do rasizmu odnoszące się jednak do kultury a nie wyglądu ciała.
Za patriotyzm możesz uznać wszelkie przejawy zwalczania obcych kultur i wpieranie panowania własnej kultury.
Myślę, że pojęcie kultury można byloby zastąpić z sensem pojęciem powszechnej moralności.
Sranie na meczet jako wyraz pogardy, który ma dotrzeć do świadomości innych takze jest przejawem patriotyzmu. Podobnie jak ograniczenie napływu uchodźców czy zakaz noszenia burek na terenie Europy.
Ale patriotyzm może odnosić się do grup społecznych mniejszych niż naród. Np. do partii politycznej, czy związku wyznaniowego.
19.02.2017, 13:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2017, 13:07 przez Dragula.)
Reputacja:
224
Cytat:Sranie na meczet jako wyraz pogardy, który ma dotrzeć do świadomości innych takze jest przejawem patriotyzmu.
mogę sobie z tego zrobić stopkę? Zresztą, jeśli głosisz takie mądrości publicznie, to pewnie się ich nie wstydzisz. Już zrobiłem
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Dragula napisał(a): Cytat:Sranie na meczet jako wyraz pogardy, który ma dotrzeć do świadomości innych takze jest przejawem patriotyzmu.
mogę sobie z tego zrobić stopkę? Zresztą, jeśli głosisz takie mądrości publicznie, to pewnie się ich nie wstydzisz. Już zrobiłem
Okazuje się tu kwestia różnic moralnych między nami.
Ty czujesz, że patriotyzm jest dobry ja wyraźnie czuję, że zły. Dlatego tobie przychodzi na myśl wstyd jako, że naruszam coś co w twoim odczuciu jest dobre ale ja zupełnie nie wstydzę się gardzić tym co sam rozpoznaję jako złe.
Wg mnie w oczach rasisty, rasizm jest dobry nawet wtedy gdy jest związany z innymi rasami tak jak w oczach patrioty każdy patriotyzm jest dobry nawet ten dotyczący sprzecznych kultur.
Przypuszczam, że szanujesz patriotyzm obejmujący obce ci kultury, których zupełnie nie szanujesz - zgadza się?
Reputacja:
224
Różnica jak zawsze rozbija się o to, że używasz słów, których znacznie jest ci obce
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Dragula napisał(a): Różnica jak zawsze rozbija się o to, że używasz słów, których znacznie jest ci obce
Pojęcie rzeczywistych znaczeń jest wyrazem wewnętrznych stanów emocjonalnych jest wyrazem osobowości.
Dla każdego każde pojęcie ma nieco inne znaczenie a przy dużej różnicy odczuwanych emocji różnice znaczeń są ogromne.
Dlatego zdarza się czasem, że jedna osoba określa fałszem to co inna określiła już jako prawdę.
Nie zrozumiemy się dobrze dopóki nie będziemy czuć podobnie. A kiedy zaczniemy czuć podobnie to nasze osobowości ulegną syntezie. Będziemy dwiema postaciami jednej osoby.
Liczba postów: 2,105
Liczba wątków: 56
Reputacja:
221
krystkon
Cytat:Już napisałem, że patriotyzm to wg mnie pojęcie analogiczne do rasizmu odnoszące się jednak do kultury a nie wyglądu ciała.
Po co stwarzasz własne definicje słów? Nie możesz używać słów języka polskiego zgodnie z ich znaczeniem w języku polskim? W jakim celu przychodzisz na polskojęzyczne forum dyskusyjne, skoro dla Ciebie słowa znaczą coś innego niż dla reszty posługujących się językiem polskim?
Nie będziesz w stanie dyskutować z nikim tak długo, jak długo będziesz zmieniał słowa w sobie znany tylko szyfr.
Cytat:Za patriotyzm możesz uznać wszelkie przejawy zwalczania obcych kultur i wpieranie panowania własnej kultury.
Jak wyżej. Równie dobrze za patriotyzm możesz uznać zupę pomidorową. Czemu nie, skoro pod słowo można - Twoim zdaniem - podłożyć co się tylko zechce.
Cytat:Zobaczysz młodą parę z dzieckiem przypominającą ciebie i będziesz przez ten widok szczęśliwy.
Zobaczysz parę Arabów z 3 małych dzieci w żaden sposób nie przypominających ciebie i natychmiast pojawiają się u ciebie negatywne emocje.
To się nazywa projekcja.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Rozumiem, że to co wyrażam pozostaje w sprzeczności z emocjami, które opisuje się jako szacunek, przywiązanie, poświęcenie czy wręcz miłość ale w gruncie rzeczy to biologia, zaprogramowane emocje jak poczucie odpowiedzialności za własne dzieci czy rodziców - zwierzęcy instynkt.
My ludzie toczymy między sobą wojny podparte patriotyzmem o panowanie dobra nad złem, o wyższość własnej kultury nad innymi kulturami dokładnie na tej samej podstawie co walczące ze sobą mrówki pochodzące z różnych kolonii, z różnych mrowisk.
Obok wojny genów toczy się wojna menów, inaczej wojna kultur, wojna rozbieżnych moralności, wojna odmiennych osobowości.
Tak jak gen próbuje opanować, pochłonąć wszelką materię tak mem próbuje opanować, pochłonąć wszelką czynność inaczej abstrakcję.
Mem to inaczej emocja.
Osobowość to inaczej zespół emocji.
Emocje przemieszczają się pomiędzy umysłami.
Tak jak organizm broni się przed zmianą genetyczną tak umysł broni się przed zmianą memetyczna, broni się przed zmianą osobowości.
Rasizm i patriotyzm to analogiczne działania. Jedno chroni przed zmianą organizmu, drugie przed zmianą osobowości.
Liczba postów: 182
Liczba wątków: 9
Reputacja:
6
krystkon napisał(a): ... sam nie czuję się patriotą więc muszę zgadywać.
krystkon napisał(a): Zobaczysz parę Arabów z 3 małych dzieci w żaden sposób nie przypominających ciebie i natychmiast pojawiają się u ciebie negatywne emocje.
Wygląda na to, że cała Twoja wiedza o ludziach nie opiera się na obserwacji rzeczywistości i doświadczeniach, a jedynie na zgadywaniu. Skąd wiesz, jakie emocje wywołuje widok pary Arabów z 3 małych dzieci u Draguli, czy u jakiegokolwiek innego człowieka? I gdzie widziałeś ludzkie dzieci jakiejkolwiek rasy " w żaden sposób nie przypominające ciebie"? Nawet małpy mają dwie ręce, dwie nogi, jedną głowę i DNA w ok. 98% zgodne z naszym! A według Ciebie arabskie dziecko w żaden sposób mnie nie przypomina???
Dobremu człowiekowi o wiele bliżej do arbskich dzieci niż do polskich Kaczyńskich, Jakich, Macierewiczów, Ziobrów, Kęp, Błaszczaków... itp.
Btw: Kurwa mać! Złapałem się na tym, że przez chwilę obawiałem się umieścić to ostatnie zdanie w poście. Nawet za PRL-u takich obaw nie miałem, a w państwie PIS-u... A strachliwy nie jestem. Normalnie... Kurwa mać!!! No i jak tu być patriotą?
19.02.2017, 21:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2017, 21:26 przez lumberjack.)
Liczba postów: 22,798
Liczba wątków: 239
Reputacja:
1,335
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
manager napisał(a): Btw: Kurwa mać! Złapałem się na tym, że przez chwilę obawiałem się umieścić to ostatnie zdanie w poście. Nawet za PRL-u takich obaw nie miałem, a w państwie PIS-u... A strachliwy nie jestem. Normalnie... Kurwa mać!!! No i jak tu być patriotą? Oczko
Może ich demonizujesz. To za czasów PO wysłano ABW do redakcji "Wprostu".
PiS to też chuje, ale nie mają zapędów cenzorskich. Wolą siać swoją propagandę za pomocą mediów państwowych. Poza tym chyba wiedzą czym mogłaby się skończyć próba cenzurowania wypowiedzi w necie. W Polsce jest wolność wypowiedzi i dopóki nie będziesz negował holokaustu, to nic ci nie grozi.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
|