Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
funkcje trygonometryczne - dzialanie na sinusach/cosinusach
#1
Witam
Zwracam sie do was z mala prosba, gdyz musze zrobic zadanie z matmy zeby zdac do drugiej klasy i jakos nie moge sobie poradzic z dzialaniami bezposrednio na sinusach i cosinusach. nie rozumie mianowicie:
' - stopnie
| - pierwiastek
1. w w dzialaniach z sinusem kata ostrego pojawil sie przyklad ctg(90' - αOczko = 4/3
2. Nastepne rownanie jest prawdziwe dla α= 60'
a) cosα+cos(90' - αOczko = 1/|3 - 1
b) |3sinα - 1/2 = tg45'
c) tg^2α + ctg^2α = 3 + cosα

wiem ze to troche tak dziwnie prosic o rozwiazywanie zadan ale jakby ktos biegly w tych sprawach moglby mi pomoc to bylbym wdzieczny.
Odpowiedz
#2
http://pl.wikibooks.org/wiki/Matematyka_...gonometria
http://pl.wikibooks.org/wiki/Matematyka_...redukcyjne
http://matematyka.pl/forum34.htm

1) ctg(90' - αOczko = tg(αOczko
2) Jakie jest polecenie? Masz sprawdzić prawdziwość? Po prostu podstawiasz i sprawdzasz.

I pisze się "nie rozumiem".
I jakże to nazwać – ten Absolut, tak niepodobny do ciszy lodowców Goethego, do piorunowej na cherubimach toczącej się chmury Mojżeszowego Boga?... Czerwony śmiech – Czarne Maski – Bezdno – jak nazywali autorowie rosyjscy? Karma, jak mówią teozofowie? Czy też „Cosik”, jak nazywała Wieszczka Mara?
Odpowiedz
#3
hmm czyli po odjeciu 90' sinus sie zmienia na cosinus itp? a jak to sie ma do odejmowania dodawania dzielenia i (mnozenia?) miedzy soba np. sin29" / cos61' ?
Odpowiedz
#4
Nie nie nie nie nie!

ctg(90'-αOczko jest równy tg(αOczko

Na przykład dla α=30'

ctg(90'-30')=tg(30')

ctg(60')=tg(30')
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
#5
Liczysz sinus, później cosinus, a następnie wykonujesz na nich działania.

Patrzy się też do takiego czegoś o nazwie "tabela wzorów redukcyjnych". 8)
Odpowiedz
#6
mam dzialanie cosα + cos(90' - αOczko = 1/|3-1
czyli wychodzi cos90' = 1/|3-1
a w mojej tabeli cos cie konczy na 89'
Odpowiedz
#7
cos90'=0,
Tam masz policzyć a.
Odpowiedz
#8
"czy rownanie jest prawdziwe dla alfy = 60'
Odpowiedz
#9
Najpierw mała zmiana:

cos(90'-a)=sina

Czyli

cosa+sina=1\|3-1
cos60'+sin60'=1\|3-1
|3/2+1\2=1\|3-1
...
Odpowiedz
#10
Ale chaotycznie piszesz do końca nie wiem jakie jest polecenie Uśmiech
zetodwudziestoslaw

"Najpierw jest góra,
Potem nie ma góry,
Potem jest."

"Wszystko, co wiesz, jest nieprawdą"
Odpowiedz
#11
dobra cos probuje z kolega wymyslec te linki envera nawet fajne ale ja i tak z nnich za duzo nie rozumie
Odpowiedz
#12
Istotnie sin(90'-a)=cos(a) stąd sin(29') = cos (61') stąd sin(29')/cos(61')=1, ale to nie jest ctg(90'-a)=4/3 stąd tg(a)=4/3 stąd cos(a)=(3/4)*sin(a) stąd sin(a)*sin(a)*(1(=16/16)+9/16)=1 czyli sin(a)= 4/5 i cos(a)= 3/5 stąd a jest większym z kątów ostrych w trójkącie (prostopadłym) podobnym do trójkąta o bokach 3, 4, 5.
Cytat:2. Nastepne rownanie jest prawdziwe dla α= 60'
a) cosα+cos(90' - αOczko = 1/|3 - 1
b) |3sinα - 1/2 = tg45'
c) tg^2α + ctg^2α = 3 + cosα
dla 60' mamy cosa=1/2, sina=|3/2, tg=|3, ctg = 1/|3
podstawiamy
a)1/2 + (cos(90'-a)=sin(a)=|3/2)=(1+|3)/2=(1-3)/(2*(1-|3))=(-2/2)/(1-|3)=-1/(1-|3)=1/(|3-1) cbdo
b)|3*(|3/2)-1/2=3/2-1/2=2/2=1=tg(45')
c) |3^2+(1/|3)^2 = 3+1/3 <> 3+1/2 ewentualnie powinno być tg^2α + (3/2)*ctg^2α = 3 + cosα
Pozdrawiam JG
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości