Cytat:Chciałam sobie np. pooglądać obrazki DNA roślin np. pomidora, dębu, chomika lub żaby z jakimś wyszczególnieniem genów i opisem rozpoznanych genów (od ich ilości poczynając)Tym zajmuje się dziedzina nauki zwana bioinformatyką. Istnieją bazy danych w których gromadzone są informacje na temat sekwencji całych genomów oraz poszczególnych genów z różnych organizmów. Pewne geny są opisane (ich funkcja) inne nie. Generalnie nie jest tak, że za jedną cechę fenotypową odpowiada jeden gen.
Chciałam jakby zobaczyć chociaż fragmenty takiej encyklopedii DNA, przykłady np. jakiejś rośliny czy zwierzęcia z mapą rozpoznanych genów i treścią rozpoznanych funkcji, zależności, przełożenia na właściwości makroskopowe obiektu- rośliny lub zwierzęcia. Np kolor sierści czy zdolność magazynowania wody w roślinie albo gdzie w genie zakodowane jest wytwarzanie trucizny np. strychniny przez roślinę.
Porównanie np. DNA dwóch drzew : brzoskwini i świerku, wskazanie na różnice i te same elementy.
Cytat:Chciałam zapytać jak daleko nam ludziom do sterowania DNA w celu uzyskania obiektu - rośliny, zwierzęcia, człowieka o określonych makroskopowo cechach i parametrach.Powiem tak: wrzucić dodatkowy gen to nie jest duży problem. Będziemy wtedy mieli np. świecącego kota, z dodatkowym genem kodującym np. białko GFP, wykazującego fluorescencję a pochodzącego od meduzy. Są już transgeniczne zwierzęta i rośliny o różnych funkcjach.
Czy potrafimy, lub jak bardzo do tego zmierzamy, żeby zbudować gen - kilka genów, które przełożone - dołożone, zastąpione do pierwotnego łańcucha obiektu np. DNA drzewa wiśni pozwoli nam zmodyfikować jakąś makroskopową istotną dla ludzi cechę lub parametr.
Problemy zaczynają się, gdy chcemy wprowadzić cechę, a nie znamy genów ją kodujących, zazwyczaj jak wspomniałam za cechę odpowiada cały zespół genów. W ogóle cały organizm jest dość delikatnym układem i wszelkie ingerencje mogą mieć skutki uboczne, których nie przewidzimy.
Cytat:Np. poproszę tak zmodyfikowane drzewo wiśni, żeby różnica była tylko w zakresie:Na razie zbyt skomplikowane.
- liście mają mieć kształt i wielkość liści dębu
- owoce (wiśnie) mają mieć średnicę 5-7 cm, wielkość pestki bez zmian.
Cytat:Jestem ciekawa zarówno wiedzy, przypuszczeń, wyobrażeń w zakresie ogólnych idei jak i istotnych szczegółów jak i prognoz typu - to będziemy umieć za 150 lat albo dopiero za 15 000lat.Raczej bym się nie ośmieliła zgadywać...
Co do ludzi wszelkie eksperymenty są zabronione.