Cytat:Chciałabym zobaczyć jakąś tabelkę osiągnięć i aktualnych badań relacji :Takie informacje umieszczone są w bazach danych, np. bazie ncbi. Ale żeby się nimi posługiwać trzeba trochę większej wiedzy niż zakres liceum.
prosta lub skomplikowana zależność między dokładnie lub niedokładnie ustaloną liczbą genów w DNA określonego obiektu
===>
a cecha lub przybliżona cecha lub niewyraźna cecha lub zbiór cech u obiektu.
Cytat:i informację na jakie efekty w postaci uzyskiwania określonych cech u istniejącego obiektu o danym DNA lub stworzenie obiektu o praktycznie całkowicie nowym DNA jest szansa powiedzmy:To zależy od organizmu i zależy co masz na myśli mówić "uzyskiwanie określonych cech", w jakim stopniu?
- w okresie najbliższych 2 lat
- w okresie najbliższych 20 lat
- w okresie najbliższych 100 lat
- w okresie najbliższych 1000 lat
- w ogóle
chodziłoby mi o to, żeby tę szansę określili ci którzy aktywnie w tych pracach związanych z DNA się grzebią.
Reszta to wróżenie z fusów. Dziedziny biologiczne rozwijają się w tempie geometrycznym, ciężko w ten sposób przewidywać.
Cytat:Jestem też ciekawa, czy zdaniem fachowców i laików każdy obiekt - roślinę, czy zwierzę które można by makroskopowo zaprojektować określając wszystkie istotne parametry jak np. kształt, wielkość, długość życia, budowę, zapach, przy czym projekt byłby ograniczony tylko wyobraźnią ( jakieś kombinacje tego co aktualnie istnieje + jakieś cechy w jakiś sposób znane i istniejące w czymś,Tu już nawet nie zgaduję o co Ci chodziło... 8)
---->
czy to można zrealizować poprzez odpowiednie, odpowiednio ewentualnie skomplikowane DNA?
(przepraszam za długą formę zdania!)
Czy wystarczy sterowanie DNA, żeby uzyskać każdą możliwą do zaprojektowania roślinę lub zwierzę (w zakresie każdą możliwą - chodzi mi zakres istot zdolnych do życia w warunkach ziemskich) czy nie wystarczy?
Czyli czy może ewentualnie potrzebna jest kontrola nad innymi elementami czy czynnikami?