Mushi napisał(a):Zdaję sobie z postępu w komputeryzacji i informatyce. Jednak zdaję sobie również sprawę ze stopnia skomplikowania organizmu.
Mushi napisał(a):Twoje oceny będą optymistyczne, ja podchodzę z dystansem, który wynika z wiedzy na temat biologii i oddziaływań w obrębie komórki.Jestem tak optymistyczny, bo w zestawieniu z niektórymi innymi pragnieniami ludzkości, tutaj nie istnieje żadne prawo natury, które uniemożliwiałbo by nam osiągnięcie celu - poznania i "zawładnięcia" języka opisu życia biologicznego. Podobna sytuacja istnieje z poznawaniem działania ludzkiego mózgu.
Mushi napisał(a):To nie wykluczy testów. Nigdy. Przecież i w tej chwili przeprowadza się testy na liniach komórkowych, a jednak faza badań na zwierzętach jest niezbędna (tak na wszelki wypadek).Hmm, powiem tak:
Na świecie produkowane są urządzenia z ekranem dotykowym. Większość tych urządzeń, gdzieś u dołu ekranu ma kilka fizycznych przycisków. Gdyby te urządzenia były dobrze zaprojektowane, zrobione, miały oprogramowanie dobrze współpracujące z ekranem dotykowym, to nie przetrzebowały by żadnych fizycznych przycisków. Działały by idelanie, wygodnie i "intuicyjnie" bez dodatkowej pomocy.
Mushi napisał(a):komputerowe projektowanie lekówA to ciekawe. Ale jeszcze chyba obecnie na pierwszym ekranie po uruchomieniu programu nie pojawia się napis: "Wybierz chorobę, na którą lek chcesz dzisiaj zaprojektować?"

Byłoby fajnie.
Mushi napisał(a):Zawsze czuję niesmak słysząc takie słowa, trochę mnie drażni przypisywanie osiągnięć pojedynczych osób do całego gatunkuNo z takim poglądem to żadna byłaby z Ciebie mrówka albo pszczoła

Pamiętaj jednak, że od 26 lat pobierasz wiedzę ze wspólnego dorobku naukowego ludzkości. To co nauczyłaś się dotychczas w szkole, w liceum, na studiach, a może jeszcze studiujesz, zawdzięczasz tylko i wyłącznie temu, że jednostki, które coś wynalazły, podzieliły się swoim osiągnięciem z resztą gatunku.
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!