Mushi napisał(a):Ograniczeniem jest szybkość obliczeń, czyli komputery. Zdaje się, że ta szybkość jest ograniczona prawami fizyki?Szybkość komputera jest ograniczona (mimo, że ciągle się zwiększa) ale ilość komputerów już jest mniej ograniczona. Dlatego pojawiła się tendencja do budowania procesorów wielordzeniowych, oraz coraz bardziej popularne staje się przetwarzanie rozproszone danych. Procesorów można wyprodukować ile się da, można nimi obłożyć połowę powierzchni księżyca jakiejś planety naszego układu, jeśli będzie trzeba.
Zawładnięcie DNA jest nieuniknione

Tak samo jak postępu nie da się powstrzymać.
Mushi napisał(a):Być może, ale nie chciałabym być tą pierwszą osobą, która dostanie czysto zaprojektowany i nieprzetestowany chociażby in vitro lekNie chciałabyś?
To świadczy o tym, że osoby, które miały by się zajmować projektowaniem leków czy później orgazmów żywych powinny posiadać udokumentowaną wiedzę, umięjętności i doświadczenie, tak aby po wykonaniu zadania nie posiadały lęku.
Osoby te powinny mieć pewność tego co robią, taką jak mają architekci którzy projektują i budują mosty, a później potrafią stanąć pod swoim dziełem, na którym ustawiają się dziesiątki wywrotek załadowanych ziemią. Architekci nie mogą zrobić testów w skali 1:1. Zaprojektują most w komputerze, zrobią jakiś miniaturowy modelik mostu i budują ze świadomością, że nie będzie drugiego podejścia.
Ku Twojemu sceptycyzmowi mogło by mnie jedynie troszkę skłonić poniższe stwierdzenie, które mi się właśnie przypomniało:
"Der Unterschied zwischen Theorie und Praxis ist in der Praxis weit höher als in der Theorie."
czyli:
"Różnica między teorią a praktyką jest w praktyce znacznie większa niż w teorii."
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!