Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Galeria dla amatorów i nie tylko
Przy okazji ostatniej wyprawy na Ślężę znalazłam takiego grzyba:
[Obrazek: dsc0732ee.th.jpg]
Ktoś wie, co to i w jaki sposób? Uśmiech
Odpowiedz
To dosyć częsta ( w tym na Ślęży ) huba - murszak rdzawy !
http://atlas.grzybland.pl/v/p/phaeolus/p...weinitzii/

Z grzybnych ciekawostek , kilka lat temu na Ślęży znalazłem przybysza z odległego kontynentu tj. okratka australijskiego , to dopiero dziwadło !
http://www.google.com/images?q=okratek+a...24&bih=604

:]
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Odpowiedz
[Obrazek: smardz1250.jpg]
Swego czasu ojciec ściął kosiarką przypadkiem całe poletko takich grzybów Język Co prawda dziwnym trafem jakoś ściął je ładnie w całości, ale oficjalna wersja jest taka, że to był wypadek Oczko

Odpowiedz
Tyle że smardze są podobne do piestrzenicy kasztanowatej. To zdjęcie ze strony o grzybach, a nie twoje własne. Równie dobrze mogły to być nieco inne acz podobne grzybki.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
... wszystkie smardze , w tym obfocony stożkowaty, w Polsce objęte są ochroną gatunkową !
Ale fakt smaczne ...

Z trzeciej mańki - w tym roku w spokoinym i sennym Radomiu idzie sobie koleś z siatką pełną smardzy i ... jakiego trzeba mieć pecha by na drodze stanął policjant znający się na grzybach !!!
Prócz mandatu przepadek cennego zbioru ... Oczko
kumpel TORA NAAGI - aktualnie w trakcie lotu nad kukułczym gniazdem w towarzystwie Yossariana !!!
Odpowiedz
Ja mam pytanie - co do smardzopodobnych grzybków.
Na trawnikach na osiedlu tego trochę rośnie tylko nie pamiętam w jakich miesiącach ale charakterystyczny jest niezbyt przyjemny zapach jaki wydzielają.
Co to może być?

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

Odpowiedz
Machefi napisał(a):Tyle że smardze są podobne do piestrzenicy kasztanowatej. To zdjęcie ze strony o grzybach, a nie twoje własne. Równie dobrze mogły to być nieco inne acz podobne grzybki.
Te u mnie były bardziej białe.

Odpowiedz
smardze to mi się kojarzą tylko ze skeczem Ani Mru Mru o smoku ;-)
Machefi - dasz radę im zrobić zdjęcia, czy już jest po nich? Może wtedy ktoś mądry Ci powie ;-)

Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:

Odpowiedz
Jak będą to sfocę, na razie mogę tylko opisać, że wyglądają jak smardze stożkowate, ciemnobązowe i zdecydowanie większe nóżki niż smardze, które są proporcjonalniejsze. No i ten smrodek - dlatego nikt nawet nie myśli tego zrywać.

Odpowiedz
Machefi, czy to nie ten?
[Obrazek: sromotnik%20bezwstydny.jpg]
Odpowiedz
Mam IDENTYCZNY atlas grzybów. Duży uśmiech
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Wszystko pasuje tylko zielonkawe to one nie są z pewnością.
Jak je zobaczę to się bliżej przyjrzę - niewykluczone że to ten.
Dzięki czostnek.

Odpowiedz
Machefi, poszukaj zdjęć tego grzyba, to jest tylko rysunek, w dodatku skanowany.
Odpowiedz
[Obrazek: 400px-Shoes_of_the_victims_of_Majdanek.jpg]

Majdanek, buty ofiar. Za każdym razem kiedy tam jestem uderza mnie bezsensowność holokaustu. No po prostu nie potrafię tego ogarnąć.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Zdjęcia telefonem, ale co tam. Język W każdym bądź razie na drzwiach do mojego domu można znaleźć bardzo ciekawe znalezisko - dwa ślimaki w jednoznacznej pozycji. Uśmiech
[Obrazek: p0309102323.jpg]
[Obrazek: p0309102322.jpg]
[Obrazek: p030910232201.jpg]
[Obrazek: p030910232202.jpg]

Odpowiedz
[Obrazek: b706b751b4d4b31em.jpg]
( czubajka kania )

[Obrazek: d440114f14e4c9f8m.jpg]
( zapewne któryś z gałęziaków )

@Rexerex - śliskie zdjęcie i ten tego ... ociekające !!!
:]
Odpowiedz
heninsyn napisał(a):Z grzybnych ciekawostek , kilka lat temu na Ślęży znalazłem przybysza z odległego kontynentu tj. okratka australijskiego , to dopiero dziwadło !
http://www.google.com/images?q=okratek+a...24&bih=604

Wczoraj napotkany we wrocławskim lasku przez dwie zdegustowane ateistki Duży uśmiech Smród na odległość czuć, matko bosko! Występuje gromadnie w lasku pod wieżą ciśnień w Leśnicy i parku za leśnickim zamkiem. Trudno się nie natknąć na niego, pełno i woń roztacza wszędzie.

A ten grzyb to przyjezdny, zaczęło się od Francji - ciekawe, czy szkód nie narobi w naszych lasach...
Odpowiedz
Jadalny muchomorek (chociaż osobiście nie zebrał bym, zbyt młody aby na 100% określić gatunek) i niejadalny prawdziwek:

Amanita fulva (muchomor rdzawobrązowy):
[Obrazek: img0254iv.jpg]

Boletus calopus (borowik żółtopory, chociaż ponieważ również owocnik młody nie wykluczam że może być to borowik celgastopory)
[Obrazek: img0371bm.jpg]

A jak już przy kolorowych borowikach jesteśmy czy komuś z Was udało się znaleźć prawdziwego borowika szatańskiego. Wiem, że jest w Polsce ekstremalnie rzadki, ale jak ktoś znalazł bym był wdzięczny na namiary ze stanowiskiem bo chętnie bym zobaczył to cudo.
Promowanie upodmiotowienia kobiet i ich uświadamianie poprzez budowanie potencjału przed katastrofami związanymi z klimatem celem każdego świadomego Europejczyka. Bez sprawiedliwości w dziedzinie klimatu nie da się osiągnąć prawdziwej równości płci

Odpowiedz
Grzyby sa bardzo fotogeniczne.
Szatan ponoć zwiększyl zasięg o Góry Świętokrzyskie, ale to niesprawdzona informacja.

Kos i szczygieł z ostatniej zimy.
[Obrazek: kosq.jpg]
[Obrazek: ccarduelis.jpg]
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Odpowiedz
Podczas pobytu w Grecji zdołałem upolować opuszczającą kokon Cykadę. Proces ten trwał kilka dobrych godzin.
W pocie czoła:
[Obrazek: im000229.th.jpg]

[Obrazek: im000230.th.jpg]

A tu już w całej okazałości:
[Obrazek: im000231.th.jpg]
[Obrazek: blackandgreen.gif]
Planeta: Ziemia
Ustrój: Korporacjonizm
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości