Liczba postów: 461
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
i jeszcze jeden - w dziupli, którą poprzedniej wiosny zajmował dzięcioł duży
[ATTACH]389[/ATTACH]
w obydwu przypadkach udało się odchować młode
[SIZE="1"](- Tak, The Phillrond - podglądałem!)[/SIZE]
Świat nie potrzebuje Ciebie, nie potrzebuje Nikogo.
Liczba postów: 4,045
Liczba wątków: 85
Reputacja:
1 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista
Dwa pająki, dwa pluskwiaki i jakiś wielki trzmiel.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
Reputacja:
Wspaniali bezgłośni lotnicy, którzy barwą ustępuja chyba jedynie motylom. W sztuce latania zaś nie mają sobie równych. Potrafią zawisnąć w miejscu, wykonać nagły zwrot a nawet włączyć bieg wsteczny. Krótko mówiąc, ważki.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
Reputacja:
0
nie jestem znawcą pająków (są tak różnorodne) więc mogłem się pomylić:
[ATTACH]405[/ATTACH][ATTACH]406[/ATTACH][ATTACH]407[/ATTACH][ATTACH]408[/ATTACH][ATTACH]409[/ATTACH]
8)
Reputacja:
0
i jeszcze kwietnik, tygrzyk paskowany (już był, ale może nie ta fotka),
oraz wstęgówka pąsówka:
[ATTACH]410[/ATTACH][ATTACH]411[/ATTACH][ATTACH]412[/ATTACH][ATTACH]413[/ATTACH][ATTACH]414[/ATTACH]
Reputacja:
0
nikt się nie dołączył ...
To może dla odmiany - coś nieco większego.
Najpierw wiewiórki. Od razu powiem że to żadne oswojone, parkowe wyłudzaczki.
nr 1 [ATTACH]421[/ATTACH][ATTACH]419[/ATTACH] to wiewiórka 'schwytana' wczesną wiosną w lesie Kabackim
nr 2 [ATTACH]423[/ATTACH][ATTACH]424[/ATTACH] w kwietniu k. Mszczonowa
nr 3 [ATTACH]420[/ATTACH] parka rozrabiających wiewiórek k. Smykowa na Kielecczyźnie
[...]
Reputacja:
0
W tym samym miejscu, z tego samego okna obserwowałem inną scenkę.
To było rankiem pod koniec maja.
Zobaczyłem najpierw zająca.
[ATTACH]425[/ATTACH] Ostrożnie przemieszczał się po polanie, przysiadał, skubał zieleninę, jak to zając. W końcu znikł mi z oczu. Kilka minut później pojawił się lis. Wyłonił się z lasu naprzeciwko i wyraźnie polował.
[ATTACH]427[/ATTACH] [ATTACH]428[/ATTACH][ATTACH]429[/ATTACH] Przetrząsał kępy trawy i drobne wykroty szukając myszy, lub nornic; przeważnie łapiąc pewnie koniki polne. Obserwowałem go - nie pamiętając o zającu (myślałem, że dawno już go tu nie ma).
[ATTACH]426[/ATTACH] Ale był i nagle wyskoczył spod małej sosenki! Lis musiał go już wcześniej wyczuć, bo nie zdziwił się wcale, tylko ruszył w pościg.
Ale to nie koniec opowieści 8)
Zając zakosami zbliżał się w moją stronę... Lis za nim... i...
w tym momencie przypomniałem sobie, że 3 metry niżej, tuż pod oknem leżą psy gospodyni; dwa burki - duży i mały.
Pomyślałem, że wcześniej zając nie zbliżył się, bo je wyczuł, więc jeśli teraz pędzi prosto na nie to...
Dopadł niemal ogrodzenia i nim one się poderwały skręcił gwałtownie w bok.
Lis był już jakieś 10m za nim. I to jego psy zobaczyły!
W mgnieniu oka sytuacja się zmieniła - dla lisa - teraz już nie on był myśliwym!
Wyhamował niczym w kreskówce i czmychnął między sosenki. A psy za nim (mały ujadając).
Nie sądzę, że udało im się go złapać bo po kilku minutach wróciły zziajane (ale szczęśliwe, że dały rudemu popalić).
A zającowi się udało... chyba, że to był zamierzony fortel...
Liczba postów: 723
Liczba wątków: 22
Reputacja:
1
No, przy takim widoku na łąkę to można sobie poobserwować Tylko jakiś porządny teleobiektyw byłby jeszcze przydatny
Ja z kolei znalazłem w krzakach pod blokiem takiego fajnego żuczka:
Naprawdę ogromny. Jeśli chodzi o gatunek to... z chęcią się dowiem, co to jest.
Tak się zastanawiam, czy mu nie urządzić w domu fajnego terrarium, to córa by miała swoje zwierzątko - mało kłopotliwe w utrzymaniu.
Liczba postów: 5,898
Liczba wątków: 64
Reputacja:
3
Warto by było się dowiedzieć, co jada, bo przedszkolna strategia karmienia skrawkami papieru może mu nie wyjść na dobre
Get into the car
We'll be the passengers
We'll ride through the city tonight
We'll see the city's ripped backside
We'll see the bright and hollow sky
We'll see the stars that shine so bright
Stars made for us tonight!
Liczba postów: 723
Liczba wątków: 22
Reputacja:
1
makana napisał(a):a twój żuczek to pewnie złotawiec okazały (Potosia aeruginosa), albo kruszczyca złotawka (Cetonia aurata), może avidal ropozna
No właśnie trochę pobuszowałem po googlu i wikipedii i wygląda mi na złotawca/kwietnicę okazałą (Protaetia aeruginosa), kruszyca jest podobna, ale ma białe paski i jest nieco mniejsza.
Natomiast co do odżywiania się, to nie mogę znaleźć nic Tylko, że larwy żywią się próchnem drzew.
I to się może zgadzać, bo znalazłem to niedaleko cmentarza i parku, gdzie jest trochę starych dębów.
Byłbym wdzięczny za jakieś konkretne wskazówki jak toto w warunkach domowych najlepiej hodować... chociaż z drugiej strony będzie to działanie nielegalne, bo ten gatunek jest objęty ochroną, więc może lepiej odnieść żuczka do parku (oczywiście najpierw mała sesja foto ).
Reputacja:
Motylki.
Liczba postów: 988
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Małe zaproszenie do jednego z najprzedniejszych arboretów polskich;
Arboretum w Wojsławicach k/wrocka, genialnie położone, aktualnie w trakcje poważnej rozbudowy !
Buk - odmiana czerwona !
Reputacja:
Tych chyba jeszcze nie było.
Reputacja:
0
ładny kwietnik. fajne fotki - jakiś niezły sprzęt?
to ja dla odmiany - dzięcioły, najpierw duży:
[ATTACH]455[/ATTACH][ATTACH]454[/ATTACH][ATTACH]453[/ATTACH][ATTACH]452[/ATTACH][ATTACH]451[/ATTACH]
8)