To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kreacjonizm nie powinien mieszać się w teologię
Dwie teorie: kreacjonizm i ewolucjonizm. Pierwsza zakłada powstawanie gatunków na zasadzie małych kroczków. Druga na zasadzie "stwarzania". z tym, że wg mnie nie ma to nic wspólnego z wiarą w Boga. Ewolucjonista może być zarówno teistą, jak i ateistą. Kreacjonista zawsze jest teistą! Myślę, że to bzdurne szufladkowanie. Bo teoria kreacjonizmu nie mówi w cale o przyczynie "stwarzania". Mówi jedynie, że gatunki powstają przez akt stworzenia de novo! Jeżeli kreacjonizm chce być naukowy, to musi przyznać, że nie ma nic wspólnego z Bogiem, jego istnieniem czy nie. Bóg w cale nie musi być jedyną możliwą przyczyną. Może kosmici tworzą gatunki? Dlaczego nie? Albo demony, albo inne siły, ale nie musi to być w cale absolut. Dlatego wyciąganie jakichkolwiek wniosków na temat właściwości stworzyciela (bo za tym oczywiście musi iść np to że jest wszechmogący) jest błędna. Na dobrą sprawę można być i ateistą kreacjonistą, który twierdzi, że gatunki powstają spontanicznie na drodze jakiegoś nieznanego procesu. Bóg też może istnieć w świecie ewolucyjnym. Dlaczego kreacjonizm jest rozpatrywany tylko w kategoriach teistycznych? Wg mnie to absurd.
The spice must flow
Odpowiedz
Wydaje mi sie ze jestes w bledzie poniewaz definicja kreacjonizmu mowi o tym, ze czlowiek zostal stworzony przez boga (ewentualnie boginie, bostwa itp.).
Mysle, ze chodzi Ci o Teorie Inteligentnego Projektu to juz inna kwestia - tam zwyczajnie zamieniono "bog" na "inteligentna przyczyna". Jednak TIP nie jest w teorii nurtem kreacjonizmu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Inteligentn...reacjonizm . Chociaz z drugiej strony wiadomo, ze TIP to w praktyce taka tylko sztuczka by otoczyc religijny kreacjonizm pseudonaukowym belkotem.
Wiec reasumujac - nie mozna byc ateista kreacjonista. Natomiast mozna byc ateista i zwolenikiem teorii inteligentnego projektu chociaz w praktyce nie jest to spotykane - moze jedynie jakis margines wierzacy, ze stworzyli nas przybysze z kosmosu (lecz oni raczej nie odnosza sie do TIP).
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
rownie dobrze moglbys powiedziec ze nie mozna szufladkowac wszystkich chrzescijan jako wierzacych w jezusa...
Odpowiedz
Tgc napisał(a):nie mozna byc ateista kreacjonista.

A raelianizm?
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Cytat:Mysle, ze chodzi Ci o Teorie Inteligentnego Projektu to juz inna kwestia - tam zwyczajnie zamieniono "bog" na "inteligentna przyczyna". Jednak TIP nie jest w teorii nurtem kreacjonizmu
Rzeczywiście, szczerze mówiąc nie zdawałam sobie sprawy, że to dwa różne określenia. Myślałam, że to synonimy :lups:
The spice must flow
Odpowiedz
Totlipotli napisał(a):Rzeczywiście, szczerze mówiąc nie zdawałam sobie sprawy, że to dwa różne określenia. Myślałam, że to synonimy :lups:

Bo tak na dobrą sprawę to są synonimy. W kreacjonizmie masz boga ( najczęściej oczywiście chrześcijańskiego ), a w ID 'nadprzyrodzony byt, który stworzył świat'.
nil melius est quam cum ratione tacere

nil mirari, nil indignari, sed intellegere
Odpowiedz
Cytat:Bo tak na dobrą sprawę to są synonimy. W kreacjonizmie masz boga ( najczęściej oczywiście chrześcijańskiego ), a w ID 'nadprzyrodzony byt, który stworzył świat'.
No nie, tą inteligentną przyczyną mogą być inne byty, np. kosmici, albo demony, albo cokolwiek na co przyjdzie Ci ochota.
The spice must flow
Odpowiedz
pilaster napisał(a):A raelianizm?

Spotkalem pojecie "exogenesis" (nie znam polskiego odpowiednika) to teoria, mowiaca o tym ze zycie zostalo przeniesione z kosmosu na ziemie np. wlasnie w wyniku jakiegos eksperymentu naukowego (z tego co pamietam w realianizmie o to chodzilo). Bardzo podobna teoria do panspermii. Wiec zarowno "exogenesis" jak i panspermia opisuja imo lepiej poglady realian i podobnych grup religijnych niz kreacjonizm. W kreacjonizmie jest bog od ktorego to sie zaczelo. W tak zwanych religiach UFO, albo nie jest wyjasnione kto stworzyl naszych tworcow (kosmitow), albo naszych tworcow stworzyli jeszcze inni kosmici, tych z kolei jeszcze inni i tak w nieskonczonosc. Mozna by to na sile podpiac pod TIP, ale zauwaz ze raczej wyznawcy UFO nie powoluja sie na ta teorie poniewaz ogolnie wiadomo, ze TIP jest zwiazana z kreacjonistami starej ziemi.
Odpowiedz
Totlipotli napisał(a):Bo teoria kreacjonizmu nie mówi w cale o przyczynie "stwarzania". Mówi jedynie, że gatunki powstają przez akt stworzenia de novo! Jeżeli kreacjonizm chce być naukowy, to musi przyznać, że nie ma nic wspólnego z Bogiem, jego istnieniem czy nie. Bóg w cale nie musi być jedyną możliwą przyczyną. Może kosmici tworzą gatunki? Dlaczego nie? Albo demony, albo inne siły, ale nie musi to być w cale absolut. Dlaczego kreacjonizm jest rozpatrywany tylko w kategoriach teistycznych? Wg mnie to absurd.

Zatem proszę wskazać jaką alternatywną teorię naukową (a co za tym idzie weryfikowalną i posiadającą ugruntowany szereg dowodów naukowych) proponują kreacjoniści ? Żadną. Kreacjoniści nie mają żadnej alternatywy w stosounku do teorii Karola Darwina, a ich argumentacja skupia się jedynie na atakowaniu ewolucjonizmu. Zasada jest prosta - Jeżeli chcesz coś obalić to przedstaw coś w zamian. Kreacjonizm pretenduje do miana koncepcji naukowej ale nie ma żadnego naukowego wyjaśniania, które mogło by konkurować z obecnym paradygmatem czyli ewolucjonizmem.

pzdr
Odpowiedz
Cytat:Kreacjoniści nie mają żadnej alternatywy w stosounku do teorii Karola Darwina, a ich argumentacja skupia się jedynie na atakowaniu ewolucjonizmu. Zasada jest prosta - Jeżeli chcesz coś obalić to przedstaw coś w zamian
Nie ma takiej zasady, ale to nieistotne, bo kreacjoniści w zamian wymyślili Inteligentny Projekt.

Co do dowodów obalenie TE jest wg nich dowodem, ponieważ nie ma innej alternatywy. Wobec dwóch alternatyw wystarczy, że zaprzeczysz jednej i jest to dowód na prawdziwość drugiej (przynajmniej tak mnie kiedyś na matmie uczono :rollUśmiech. Ale to dawno było, więc mogę coś kręcić.
The spice must flow
Odpowiedz
Totlipotli napisał(a):Co do dowodów obalenie TE jest wg nich dowodem, ponieważ nie ma innej alternatywy. Wobec dwóch alternatyw wystarczy, że zaprzeczysz jednej i jest to dowód na prawdziwość drugiej (przynajmniej tak mnie kiedyś na matmie uczono :rollUśmiech. Ale to dawno było, więc mogę coś kręcić.

Bron Boze Spinozy nic takiego nigdy nie bylo i nie ma! Moze pomyliles z czyms takim: "Aby przedstawic prawdziwosc danej tezy trzeba ja udowodnic, aby zaprzeczyc wystarczy pokazac jeden kontrprzyklad".

Poza tym TE i TIP to zupelnie dwie rozne sprawy. Ewolucja to teoria naukowa, IP to teoria pseudonaukowa. Dodatkowo wszystkie argumenty kreacjonistow zaprzeczajace ewolucji zostaly obalone.
Odpowiedz
Totlipotli napisał(a):Nie ma takiej zasady, ale to nieistotne, bo kreacjoniści w zamian wymyślili Inteligentny Projekt.

Co do dowodów obalenie TE jest wg nich dowodem, ponieważ nie ma innej alternatywy. Wobec dwóch alternatyw wystarczy, że zaprzeczysz jednej i jest to dowód na prawdziwość drugiej (przynajmniej tak mnie kiedyś na matmie uczono :rollUśmiech. Ale to dawno było, więc mogę coś kręcić.

Skoro świat wg kreacjonistów nie jest darwinowski to jaki jest ? Proszę wskazać mechanizm, który stworzył nas i całą żywą materią wokół. Jesli zrobił to Bóg to proszę podać jakim prawem ?
Kreacjonizm nie ma żadnego ASa w rękawie, jest pustą sztuczką fundamentalistów.
Odpowiedz
Cytat:Skoro świat wg kreacjonistów nie jest darwinowski to jaki jest ? Proszę wskazać mechanizm, który stworzył nas i całą żywą materią wokół. Jesli zrobił to Bóg to proszę podać jakim prawem ?
Kreacjonizm nie ma żadnego ASa w rękawie, jest pustą sztuczką fundamentalistów.
Ale to nie ten temat Duży uśmiech Ja nie chcę rozmawiać o tym, czy kreacjoniści się mylą, czy nie Język

Cytat:Bron Boze Spinozy nic takiego nigdy nie bylo i nie ma! Moze pomyliles z czyms takim: "Aby przedstawic prawdziwosc danej tezy trzeba ja udowodnic, aby zaprzeczyc wystarczy pokazac jeden kontrprzyklad".
Eeeee, no dobra to taki przykład:
x=1 albo x=2
x=/=1=>x=2
Gdzie mam błąd?
The spice must flow
Odpowiedz
Totlipotli napisał(a):Eeeee, no dobra to taki przykład:
x=1 albo x=2
x=/=1=>x=2
Gdzie mam błąd?

Implikacja jest prawdziwa zarowno w przypadku gdy z falszu wynika prawda jak i z falszu wynika falsz.
Odpowiedz
Zakładam, że pierwsze założenie jest prawdziwe i x=1 v x=2

Chyba chciałeś powiedzieć z prawdy wynika prawda, albo z fałszu wynika fałsz?
The spice must flow
Odpowiedz
Totlipotli napisał(a):Zakładam, że pierwsze założenie jest prawdziwe i x=1 v x=2

Po pierwsze v z reguly oznacza lub a nie albo - a to jest roznica. W przypadku "albo" chodzi o alternatywe wykluczajaca. Ale ok. Jak sie zastanowic to w Twoim przykladzie nie ma bledu. X moze byc rowne 1 albo 2, jezeli nie jest rowne 1 to musi byc rowne 2. No ok zgadza sie. Ale hipotezy z reguly nie sa tak skontruowane, ze posiadaja tylko 2 alternatywy. Przykladowo rozwazmy paczek o nieznanym nadzieniu, moja teoria brzmi "paczek ktory za chwile zjem ma nadzienie truskawkowe" natomiast druga osoba twierdzi, ze "paczek ma nadzienie budyniowe". Natomiast podczas konsumpcji paczka okazalo sie, ze paczek wogole nie mial nadzienia. Wiec wedlug Twojego rozumowania, nalezalo by uznac, ze paczek mial nadzienie budyniowe poniewaz udowodniono organoleptycznie, ze nie ma nadzienia truskawkowego. I co teraz ;-)?
Odpowiedz
Odnośnie tematu.

Czy ktoś ma wykupiony dostęp do Polonia Christiana* on-line? Chciałbym poczytać artykuły, za które w życiu bym nie zapłacił, bo wiem, że będą w nich jakieś głupoty.

*Jest to katolicka gazeta, która ewidentnie walczy z teorią ewolucji.

http://www.poloniachristiana.pl/spis_tre...numer.html
Cytat:Dossier: Zmierzch teorii ewolucji Sławomir Olejniczak Zmierzch teorii ewolucji
Luis Dufaur Ewolucjonizm zmierza do unicestwienia człowieka
Marco Respinti Bezdroża teorii Darwina
Rozmowa z Thomasem Seilerem Termodynamika podważa ewolucję
Rozmowa z prof. Guyem Berthaultem Fikcja wielu milionów lat
Rozmowa z Jeanem de Pontcharra Datowania radiometryczne nie są wiarygodne
Rozmowa z prof. Giuseppe Sermontim Hipoteza błędna etycznie
John Calvert Najprostszy wykład teorii inteligentnego projektu
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Cytat:Po pierwsze v z reguly oznacza lub a nie albo - a to jest roznica. W przypadku "albo" chodzi o alternatywe wykluczajaca. Ale ok. Jak sie zastanowic to w Twoim przykladzie nie ma bledu.
No mówiłam, że matmę miałam dawno :roll:

Oczywiście zgadzam się, że może być więcej alternatyw, ale tutaj jest trochę prostsza sytuacja. właściwie powinnam napisać że x=1 albo x=/=1. Świat mógł zostać stworzony przez istotę świadomą albo nie. Tak samo pączek mógł być z nadzieniem budyniowym, albo nie.
The spice must flow
Odpowiedz
Cytat:Eeeee, no dobra to taki przykład:
x=1 albo x=2
x=/=1=>x=2
Gdzie mam błąd?
Primo: w przypadku ewolucji i kreacjonizmu
powinieneś użyć dysjunkcji
x=1/x=2
Secundo: w przypadku dysjunkcji oba twierdzenia mogą być fałszywe więc nie możesz wyciągnąć wniosku z fałszywości z jednego elementów.
Odpowiedz
Cytat:Primo: w przypadku ewolucji i kreacjonizmu
powinieneś użyć dysjunkcji
Dlaczego? Jaka jest inna możliwość? Świat stworzony przez byt świadomy, albo nie. Nie może być inaczej.
The spice must flow
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości