Wypatrywaliśmy z psem ale na razie ciemno jak w ......
Chyba niestety jesteśmy za bardzo na południe.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Zaćmienie (i inne niebieskie wydarzenia)!
|
08.03.2012, 23:45
Liczba postów: 19,845
Liczba wątków: 210 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 835 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Wypatrywaliśmy z psem ale na razie ciemno jak w ......
09.03.2012, 00:29
Z tego co widzę na mapie to zorze ciągle się rozrasta i granica widoczności wciąż przesuwa się na południe. Ale czy będziemy mieli szczęście i do rana sięgnie Polski? Nie wiem
![]() ![]() EH
14.03.2012, 20:58
Liczba postów: 3,925
Liczba wątków: 174 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 219 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista
Kto ma czyste niebo, niech patrzy na zachód - dzisiaj na niebie minęły się o 3 stopnie Wenus z Jowiszem. Poza Słońcem i Księżycem są najjaśniejszymi obiektami na niebie, więc ciężko je z czymś pomylić. Będą blisko siebie jeszcze przez ładnych parę dni, ale obecnie są najbliżej.
![]() "Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
03.04.2012, 21:17
Liczba wątków: 210 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 835 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Nadchodzi kolejne ciekawe zjawisko.
6 czerwca 2012 r. planeta Wenus będzie widoczna na tle tarczy słonecznej. To zjawisko będzie można zobaczyć po raz ostatni w tym stuleciu.
05.04.2012, 20:07
Liczba postów: 3,413
Liczba wątków: 5 Dołączył: 02.2010 Reputacja: 73 Płeć: mężczyzna Wyznanie: żadne
Ostatni tranzyt fociłem jeszcze analogowym Zenitem, guzik widać ale jakąś kropkę dawało się wypatrzeć. Teraz też sprzęt nienajlepszy, (hybryda Fujitsu) no i co zrobić aby sobie matrycy nie uszkodzić przy fotce? Znów klisza rentgenowska na obiektyw?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz No dobra, przyznaję, jestem lewakiem. ![]()
05.04.2012, 23:17
Machefi napisał(a):Ostatni tranzyt fociłem jeszcze analogowym Zenitem, guzik widać ale jakąś kropkę dawało się wypatrzeć. Teraz też sprzęt nienajlepszy, (hybryda Fujitsu) no i co zrobić aby sobie matrycy nie uszkodzić przy fotce? Znów klisza rentgenowska na obiektyw? Najbezpieczniej zrobić projekcję. Na dole jest zdjęcie z mojej projekcji zaćmienia Słońca z 4 stycznia 2011 roku. Robiłem ją z pokoju bo znajduje się na pierwszym piętrze a Słońce było nisko. Projekcję można i z powodzeniem wykonywać lornetką. Grunt by kartka (ekran) pozostawała w cieniu. ![]() ![]() EH
06.04.2012, 23:24
Niezastąpiony jest ruski obiektyw MTO-11CA, z tylnym mocowaniem filtrów, można założyć szary czy mylarowy filtr. U mnie najdłuższym szkłem jest 200 co daje 300 na formacie matrycy APS-C ale niebo jest dziś w ogóle niewidoczne, zachmurzenie 8/8
![]()
<dl><dd>На границе тучи ходят хмуро</dd><dd>Край суровый тишиной объят</dd><dd>У высоких берегов Амура</dd><dd>Часовые Родины стоят</dd></dl>
07.04.2012, 16:15
Liczba postów: 3,413
Liczba wątków: 5 Dołączył: 02.2010 Reputacja: 73 Płeć: mężczyzna Wyznanie: żadne
Moja hybryda ma niewymienny obiektyw.
![]()
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz No dobra, przyznaję, jestem lewakiem. ![]()
07.04.2012, 22:37
Lekkie pozatemacie.
Ostatnio oglądałem ciekawy program o meteorytach. Facet pokazał, jak łatwo jest znaleźć mikrometeoryty. Po prostu spłukał wodą dach swojego domu. Potem odsączył osad i potraktował go magnesem. Okazało się, że zebrało się całkiem sporo magnetycznych drobin. Po weryfikacji pod mikroskopem znalazł wiele mikrometeotytów. Może ktoś mógłby powtórzyć to u siebie w domu?
09.04.2012, 10:46
W sierpniu kolejny rój, a czerwiec to przejście Wenus przez tarczę Słońca.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy “What warrior is it?” “A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.” .
13.04.2012, 07:03
Sofeicz napisał(a):Lekkie pozatemacie. Eksperymentu nie powtórze, bo nie mam własnego dachu (budynek wielorodzinny), ale służę ewentualną obserwacją na mikroskopach - optycznych i skaningowych.
<dl><dd>На границе тучи ходят хмуро</dd><dd>Край суровый тишиной объят</dd><dd>У высоких берегов Амура</dd><dd>Часовые Родины стоят</dd></dl>
22.05.2012, 15:37
Zdjęcie obrączkowego zaćmienia Słońca (tu faza jeszcze niecałkowita) 21 maja 2012 z Phoenix w Arizonie.
![]() ![]() EH
23.05.2012, 13:04
Liczba wątków: 210 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 835 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia chireadan napisał(a):Eksperymentu nie powtórze, bo nie mam własnego dachu (budynek wielorodzinny), ale służę ewentualną obserwacją na mikroskopach - optycznych i skaningowych.Spróbuję zebrać trochę tego z dachu pracowni i potraktować neodymem. Jak coś się przyczepi, to Ci mogę przesłać - zobaczymy co wyjdzie.
31.05.2012, 14:29
Przypominam aby nikt nie zapomniał:
6 czerwca 2012 roku będzie miało miejsce ostatnie w tym wieku przejście Wenus na tle Słońca. W Polsce Słońce wzejdzie od 04:03 (na Suwalszczyźnie) do 04:39 (na Dolnym Śląsku. Niestety będzie się to odbywać już w trakcie zjawiska dlatego z Polski nie obejrzymy go całego. Na Słońcu będzie widaczna wówczas idealnie okrągła plama którą będzie właśnie planeta Wenus. Tarczka będzie się powoli przesuwać w kierunku zachodniego brzegu którego dotknie o godzinie 06:37 i opuści o O6:54. Następne takie zjawisko będzie miało miejsce w 2117 roku. W Polsce dopiero w 2125. Jeśli chodzi o metodę obserwacji to osobiście polecam projekcję za pomocą lornetki albo teleskopu. Wprawnym okiem można dostrzec Wenus przez zwykłą szybkę spawalniczą. ![]() Schemat zjawiska widocznego z Polski od wschodu do końca (podkreślone na czerwono). Położyłem obrazek na boku aby zasymulować ułożenie Słońca względem horyzontu o wschodzie (mniej więcej). Zdjęcie z poprzedniego przejścia Wenus 8 czerwca 2004 roku. Wówczas z Polski było widoczne całe zjawisko. W XX w. z Ziemi nie było widać przejść Wenus przed tarczą Słońca. Wszelkie niezbędne informacje po polsku tutaj: http://vt2012.astronomia.pl/ ![]() EH
06.06.2012, 04:48
Liczba postów: 3,925
Liczba wątków: 174 Dołączył: 05.2006 Reputacja: 219 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ateista
Wstałem sobie popatrzeć, ale chmury niestety. Poczekam jeszcze trochę, ale nie wygląda, żeby pogoda miała się poprawić. Cóż, przynajmniej widziałem tranzyt w 2004.
![]() "Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
06.06.2012, 10:26
Fizyk napisał(a):Wstałem sobie popatrzeć, ale chmury niestety. Poczekam jeszcze trochę, ale nie wygląda, żeby pogoda miała się poprawić. Cóż, przynajmniej widziałem tranzyt w 2004. Ja też zainwestowałem w filtr i... dupa blada (a raczej zachmurzona). Ale przynajmniej nie musiałem wstawać ![]()
06.06.2012, 10:43
A ja się załapałem, przynajmniej na ostatnie dziesięć minut kiedy chmury się przejściowo rozeszły 8) Udało mi się nawet nakręcić trochę filmu, ale jeszcze go nie obrobiłem i nie wiem jak wyjdzie :roll:.
No cóż - ostatnia okazja w życiu...
06.06.2012, 11:14
Nie, no. Nie będę wstawał o 5 rano żeby zobaczyć jakąś kropkę na tarczy Słońca
![]() Za to obejrzałem już kilka minut z NASA streamu. Jak ktoś nie widział a chce zobaczyć, to tutaj fajna stronka z kilkoma filmikami zrobionymi przez Sun Dynamics Observatory Atmospheric Imaging Assembly.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
We Wrocławiu bezchmurnie było!!
![]() Jak mi podeśle zdjęcia to się pochwalę. ![]() EH
06.06.2012, 23:27
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|