Sofeicz napisał(a): Mnie tylko zastanawia fakt, że Jankesi nic nie zrobili, żeby utrudnić Talibom przejęcie magazynów uzbrojenia porzuconych przez armię.
Dronów im zabrakło, czy co?
Przecież tam były nawet myśliwce i helikoptery (nie mówiąc o środkach łączności) z całym tajnym wyposażeniem.
Wiekszosc samolotow razem z obsluga przeleciala do sasiednich republik.
Od poltora roku toczyly sie z Talibami rozmowy "pokojowe", ale chodzilo glownie o zawieszenie broni i doprowadzenie do negocjacji Talibow z afganskim "rzadem" i stworzenie "rzadu porozumienia narodowego", co wyparowalo w zwiazku z szybka ofensywa Talibow. Amerykanie zobowiazali sie do mapy drogowej wycofania wojsk w zamian za zawieszenie broni i umozliwienie im spokojnej ewakuacji. Ciekawostka jest ze Trump za czasow swojej kadencji grozil ze wycofa wojska nawet bez zadnego porozumienia z Talibami, i podkopywal sam sens tych rozmow przez wycofywanie kolejnych transz wojska tak ze w koncu w bazie Bagram zostalo 2.5 tys zolnierzy, zbyt malo zeby ja nawet obslugiwac. Z tego co czytalem ze zrodel amerykanskich cale nowoczesne i istotne wyposazenie wywiezione zostalo stopniowo o wiele wczesniej niz nastapila ofensywa Talibow.
Uzbrojenie armii afganskiej moze wygladac na nowoczesne, ale takie nie jest i najwyrazniej zostalo "poswiecone", a ja uwazam ze celowo przekazane Talibom w celu dozbrojenia zarowno chinskich Ujgurow jak muzulmanow rosyjskich.
Mimo calej parodii z ofensywa Talibow, wywiazali sie oni z obietnicy ulatwienia ewakuacji amerykanskiej, a nawet pozwolili wywiezc 110 tys wlasnych obywateli. Moze uszlo waszej uwadze, a moze nie ale dosc scisla wspolpraca miedzy Talibami a amerykanskim wywiadem dalej trwa. Wskazuja na to celne strzaly w czlonkow Isis po ataku na lotniska, jak rowniez niedawna wizyta szefa CIA w Kabulu i jego spotkanie z Talibami. Zreszta ta wspolpraca jest Talibom niezbedna - wlasnie okazalo sie ze w kraju zabraklo gotowki a zasoby afganskiego banku centralnego sa przez Amerykanow zamrozone w amerykanskich bankach. Ponizej zrodlo mowiace o rozmowach pokojowych, z ktorego analiza obecnej sytuacji zupelnie sie nie zgadzam: https://www.nbcnews.com/news/world/u-s-e...e-n1276811