Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciekawe artykuły naukowe
Takie tam o jedzeniu  Uśmiech

Cytat:Wcześni ludzie mogli piec ryby w piecach 780 000 lat temu

Wydaje się, że pozostałości zębów ryb na stanowisku archeologicznym w Izraelu zostały przyrządzone z kontrolowanym ciepłem, a nie bezpośrednio wystawione na działanie ognia.

Odkrycia dostarczają najwcześniejszych dowodów na rzeczywiste pieczenie, w przeciwieństwie do zwykłego wrzucania mięsa i kości do ognia, mówi Irit Zohar z Muzeum Historii Naturalnej Steinhardt w Tel Awiwie w Izraelu.

https://www.newscientist.com/article/234...years-ago/
Odpowiedz
Hill napisał(a): Takie tam o jedzeniu  Uśmiech

Cytat:Wcześni ludzie mogli piec ryby w piecach 780 000 lat temu

Co ty za herezje piszesz.
Przecież Biblia jednoznacznie stwierdza, że świat ma 4004+2022=6026 lat.
Za karę - dziesięć zdrowasiek i pięć ojcze nasz.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Co ty za herezje piszesz.
Przecież Biblia jednoznacznie stwierdza, że świat ma 4004+2022=6026 lat.

Racja, link miał być w dziale z pseudonaukowymi bzdurami, jako ostrzeżenie przed zwodzicielami  Język

Sofeicz napisał(a): Za karę - dziesięć zdrowasiek i pięć ojcze nasz.

Ok, ja się modlę, a Ty słuchasz. Może zadziała jak egzorcyzm  Duży uśmiech  Anioł
Odpowiedz
Tylko jak oni łowili te ryby. Nie ma śladów żadnego odpowiedniego sprzętu z tej epoki.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
kmat napisał(a): Tylko jak oni łowili te ryby. Nie ma śladów żadnego odpowiedniego sprzętu z tej epoki.

Tu coś znalazłam

Cytat:Jak Homo erectus  łowił ryby?

Dla Brauna jednym z otwartych pytań jest to, w jaki sposób Homo erectus łowił ryby.
„Nie ma wtedy dowodów na istnienie technologii połowowej. Autorzy znaleźli na miejscu 5000 zębów – to poważna ilość ryb gotowanych w małej społeczności” – powiedział Braun.
Według autorów woda na terenach podmokłych była bardzo płytka, więc ludzie niekoniecznie potrzebują technologii, takiej jak sieci czy wędki, aby łowić ryby.
„Uważamy, że używali rąk, tak jak ludzie nadal robią to z rybami rzecznymi” – powiedział Zohar.
Uważa się, że łowienie ryb z brzegu przy użyciu narzędzi takich jak włócznie i sieci jest stosunkowo nowym zjawiskiem w historii ludzkości. Najstarszy haczyk wędkarski pochodzi sprzed  42 000 lat , co oznacza, że ludzie zmagali się z rybami przez setki tysięcy lat, zanim wynaleziono bardziej niezawodne metody niż „chwytanie go rękami”. 

https://www.dw.com/en/evidence-of-cookin...a-63812031
Odpowiedz
Tylko czy to mogło być efektywne? Choć jakieś prymitywne plecionki mogli robić, to nie zachowałoby się do naszych czasów.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
kmat napisał(a): Tylko czy to mogło być efektywne? Choć jakieś prymitywne plecionki mogli robić, to nie zachowałoby się do naszych czasów.

Jakoś musieli sobie radzić żeby przetrwać, z pewnością byli bardziej zwinni i lepiej sobie radzili niż ludzie współcześni, może łowili podobnie jak niedźwiedzie  Uśmiech
Odpowiedz
Musimy brać pod uwagę, że ówczesne wody były pełne ryb i nie trzeba było zbytniej inteligencji i sprzętu, żeby je złapać.
Oglądałem kiedyś film o plemionach na Filipinach, które łowią ryby na płyciznach waląc w wodę drewnianymi drągami.
Takie uderzenie ogłusza na chwilę ryby w promieniu kilku metrów i wystarczy je po prostu wybrać rękami.

PS. Zawsze denerwowalem mojego kolegę wędkarza określając wędkarstwo 'pojedynkiem dwu równorzędnych umysłów' Uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości