Na moją logikę turbolaika to antybozon Higgsa, który powinien zabierać zamiast dawać masę cząstkom elementarnym, czyli dawać im antymasę. Masę na minusie na osi liczbowej. Czyli co? Władność, zamiast bezwładności?
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy)
|
08.03.2023, 01:48
08.03.2023, 10:28
Mustafa Mond napisał(a): Na moją logikę turbolaika to antybozon Higgsa, który powinien zabierać zamiast dawać masę cząstkom elementarnym, czyli dawać im antymasę.Raczej nie. Bo przecież nie tylko bozon Higgsa nadaje masę. Większość Twojej masy nadawana jest przez gluony. A jakoś nie jest tak, że gluony czasem nadają masę, a czasem antymasę (a są gluony o różnych kolorach wzajemnie do siebie antycząstkami). Masa we współczesnej fizyce okazuje się cechą emergentną wynikającą z uczestnictwa w jakimś oddziaływaniu. Odpowiedzi na pytanie kmata próbuje sam znaleźć. Znalazłem informację, że hiperładunek nie jest zachowywany w oddziaływaniu Higgsa. Oraz gdzieś wspomniane, ze gwiazdka oznacza cząsteczkę „off the shell”. Ale to tyle
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
08.03.2023, 15:55
Liczba postów: 4,286
Liczba wątków: 8 Dołączył: 11.2017 Reputacja: 520 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Po wpisaniu w gugiela "particle off the shell" wyskoczyło mi coś takiego: wiki
Czyli co, jakaś wirtualna cząsteczka? W praktyce bozon Higgsa także pośredniczy w oddziaływaniu, ale jest ono bardzo słabe w porównaniu do elektromagnetycznych czy słabych, o silnych nie wspominając. Może to coś z tej bajki? Tak se jeszcze dumam. Bozonów Higgsa oryginalnie miało być 4 (2 naładowane, 2 neutralne), ale 3 zostały zeżarte przez bozony W i Z, co nadaje im masę. H* jest neutralny, czyli co, to jest to co nadaje masę bozonowi Z? Co do mas - większość z tego to oddziaływania silne w hadronach. Pole Higgsa odpowiada za masy samych kwarków i leptonów, czyli sporo mniejsze. Ale jest i bardziej podstawowy mechanizm, który widać u neutrin. Masę mają, ale to nie ma nic wspólnego z Higgsem. Z tym, że są to wartości skrajnie małe.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
08.03.2023, 20:12
Liczba postów: 21,562
Liczba wątków: 216 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 1,015 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Znalazłem takie cuś
Cytat:Cytat:Is it conceivable that there is a Higgs boson anti-particle?— Alan
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
09.03.2023, 15:48
Liczba wątków: 8 Dołączył: 11.2017 Reputacja: 520 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Nie gra mi coś. Jednak bozony W też mogą być kreowane w parach i anihilować jak fermiony, no i zachowują te kwantowe numery.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
16.03.2023, 23:36
kmat napisał(a): Pytanie o bozon Higgsa. Ma on spin 0, izospin słaby -1/2 i hiperładunek słaby 1. Co z hipotetyczną cząstką o spinie 0, izospinie 1/2 i hiperładunku -1? Na logikę byłby to antyhiggs. Co pokręciłem?Po pierwsze tzw. bozon Higgsa, to irracjonalny pomysł. Polecam książkę “The Higgs Fake” How Particle Physicists Fooled The Nobel Committee by Alexander Unzicker. Mam ją i czytałem ją. Nie trzeba jej kupować. Można ją czytać za darmo przez Kindle. Dodam, że mechaniki kwantowej nie można traktować poważnie. Choćby tą całą rodzinę cudacznych kwarków. Czy w ten sposób wyjaśniamy naukowo zjawiska fizyczne?
Ci którzy twierdzą, że rozumieją relatywistykę, automatycznie przyznają, że rozumieją nonsensy
17.03.2023, 00:21
A jakieś argumenty wyłuszczysz dla tej rewolucyjnej tezy, czy tylko rekomendację książki zostawisz?
17.03.2023, 09:21
piepszot napisał(a): Polecam książkę “The Higgs Fake” How Particle Physicists Fooled The Nobel Committee by Alexander Unzicker. Mam ją i czytałem ją. Nie trzeba jej kupować. Można ją czytać za darmo przez Kindle. Dodam, że mechaniki kwantowej nie można traktować poważnie. Choćby tą całą rodzinę cudacznych kwarków. Czy w ten sposób wyjaśniamy naukowo zjawiska fizyczne?Fizyka kwantowa obalona, pora zamykać instytuty zajmujące się tym tematem. Piepszot rozwalił system za pomocą najbardziej innowatorskiej metodologii, jaką świat kiedykolwiek widział - przeczytał książkę. Kiedy odbierasz Nobla? Jak się jeszcze nie skontaktowali, to zostaw tutaj number telefonu i przekażę.
02.05.2023, 11:15
Kwestia techniczna, więc wątek chyba okej.
Dlaczego domy na Wyspach Brytyjskich są takie niskie zwykle? Nie kojarzę brytyjskich bloków mieszkalnych. W czym rzecz?
02.05.2023, 13:21
Taka zwarta niska zabudowa ponoć zapewnia większą gęstość zaludnienia.
03.05.2023, 08:29
03.05.2023, 09:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.05.2023, 09:09 przez DziadBorowy.)
Mustafa Mond napisał(a): Kwestia techniczna, więc wątek chyba okej. https://www.dlaczegobrytyjczycy.com/2021...m-sie.html Cytat:Terraced houses - byelaw Do tego dochodzi to, że w UK poprzez skomplikowane przepisy mało kto buduje dom prywatnie - tak jak u nas robi się to w systemie gospodarczym. A szeregowa zabudowa obniża koszty deweloperom. No i jak podejrzewam kwestie preferencji. U nas za PRL odgórną decyzją zadecydowano, że będzie się stawiać bloki w miastach. Tam też próbowano budować bloki ale: Cytat:Tak jak domy typu precast, betonowe bloki stały się popularną, tanią i szybką alternatywą dla domów tradycyjnych. Jednak w przeciwieństwie do domów jednorodzinnych, piętrowa wieża pozwalała na zapewnienie lokum dla kilkuset ludzi na stosunkowo niewielkim obszarze. I ja się nie dziwię, bo sam mając do wyboru w podobnej cenie mieszkanie w bloku a typowego angielskiego szeregowca z obowiązkowym ogródkiem z tyłu - bez wahania wybrałbym to drugie. "Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
03.05.2023, 20:09
Ale blokowiska w wielu duzych miastach brytyjskich istnieja i trzymaja sie dobrze. Sa oczywiscie fatalnym pomyslem i siedliskiem biedy i przestepczosci.
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 2 Dołączył: 08.2020 Reputacja: 141 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Żadne Adam M. napisał(a): Ale blokowiska w wielu duzych miastach brytyjskich istnieja i trzymaja sie dobrze. Sa oczywiscie fatalnym pomyslem i siedliskiem biedy i przestepczosci. Najwięcej blokowisk w Wlk. Brytanii powstawało wówczas gdy PKB per capita tego kraju był porównywalny z PKB per capita obecnej Brazylii. Uważasz, że powstanie blokowisk na pewno było fatalnym pomysłem Brytyjczyków? Rozumiem, że postawienie na absolutnie przeludnione kamienice czynszowe, albo slumsy, bo tymże by była rezygnacja z blokowisk zmniejszyła by przestępczość? Daj spokój. Budownictwo komunalne dało szansę brytyjskim młodym rodzinom, naprawdę wówczas biednym porównując z tymi z ostatnich 30 lat na własne mieszkanie. Ich poziom materialny to było coś między mieszkańcami dzisiejszego Sao Paulo, Rio czy nie wiem Recife? Wiele blokowisk powstało z inicjatywy wielkich zakładów pracy w porozumieniu z bankami przez co tacy lokatorzy dostawali własne M i pracę w pakiecie. I to generowało by większą przestępczość niż dzikie robotnicze osiedla, albo hotele robotnicze, które w tamtych czasach nierzadko urągały wszelkim dzisiejszym normom? Nie dziwota, że blokowiska powstawały wszędzie.
04.05.2023, 11:00
Liczba wątków: 8 Dołączył: 11.2017 Reputacja: 520 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości Mustafa Mond napisał(a): Ale jak taka zabudowa zapewnia większą gęstość ludu?Zauważ, że takie domki można stawiać w rzędzie. Z blokami tak nie ma, im większe, tym większy odstęp musi być między nimi.
04.05.2023, 11:07
kmat napisał(a):Mustafa Mond napisał(a): Ale jak taka zabudowa zapewnia większą gęstość ludu?Zauważ, że takie domki można stawiać w rzędzie. Z blokami tak nie ma, im większe, tym większy odstęp musi być między nimi. A takiego czegoś się nie da? https://pl.wikipedia.org/wiki/Karl-Marx-Hof https://spidersweb.pl/2023/03/oskar-hans...-tatr.html
04.05.2023, 20:10
Liczba postów: 405
Liczba wątków: 1 Dołączył: 05.2021 Reputacja: 42 Płeć: nie wybrano Wyznanie: Wyznanie:
Z punktu widzenia ewolucji i wszelkich przystosowań - po co gatunkowi Homo Sapiens ciągle rosnące włosy na głowie i zarost twarzy? Czy gdyby przez 100 lat uniemożliwić ludziom obcinanie włosów i zarostu, to gatunek jakoś by na tym ucierpiał?
07.05.2023, 12:19
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 2 Dołączył: 08.2020 Reputacja: 141 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Żadne Rowerex napisał(a): Z punktu widzenia ewolucji i wszelkich przystosowań - po co gatunkowi Homo Sapiens ciągle rosnące włosy na głowie i zarost twarzy? Czy gdyby przez 100 lat uniemożliwić ludziom obcinanie włosów i zarostu, to gatunek jakoś by na tym ucierpiał? Nie ucierpiałby gdyż zarost u mężczyzn w wielu populacjach jest szczątkowy, albo go nie ma. Natomiast w tych populacjach gdzie jest nie ma istotnych różnic w komforcie życia między brodatymi, wąsatymi i gładko ogolonymi poza higieną twarzy. Stale odrastające włosy były dawniej, w czasach prehistorycznych niezbędne dla człowieka. Chroniły głowę i mózg przed przegrzaniem lub przechłodzeniem. Włosy wypadają, niszczą się, więc odrastają i często rosną do pewnego momentu jeśli ich się odpowiednio nie pielęgnuje. Mamy dużo populacji ludzkich zwyczajnie krótkowłosych. Np ludy śr. Afryki, Aborygeni.
08.05.2023, 11:56
Włosy na głowie to ochrona przed słońcem. Na sawannie, przed wynalezieniem czapki, lepiej mieć coś takiego. Zarost z kolei to jakiś sygnał wskazujący na wysoki poziom testosteronu, czyli dobór płciowy wchodzi w grę.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości