Liczba postów: 9,001
Liczba wątków: 63
Reputacja:
55
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Kwasss napisał(a):kulturowym katolikiem A to można być niekulturowym katolikiem?
Co to w ogóle znaczy 'kulturowy katolik'?
Ceterum censeo Muscoviam esse delendam.
Liczba postów: 257
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
nonkonformista napisał(a):A to można być niekulturowym katolikiem?
Co to w ogóle znaczy 'kulturowy katolik'?
Wychowałem się w kulturze zdominowanej przez katolicyzm. Pewne jej obrządki - jak wszystkich świętych, boże narodzenie - stały się dla mnie czymś naturalnym, jak dla Anglików jazda lewą stroną jezdni. Poza tym, dzięki mamie, etycznie w większości zgadzam się z katolicyzmem.
Niestety, nie był mi dany dar wiary. Dla mnie ta cała historia o Bogu, synu i tak dalej, to jest bajka. I choćbym chciał, to w nią nie uwierzę. Nie potrafię, nawet kiedyś próbowałem, zacząłem chodzić w niedziele do kościoła, znów się modlić, ale nie da rady - poprostu z tej bajki wyrosłem, podobnie jak z innych.
A czy można być niekulturowym? Można, jak wychowasz się w Arabii, a potem przejdziesz na katolicyzm, to pewnie kulturowo będziesz muzułmaninem tj. zachowasz pewne nawyki, zachowania z Islamu, mimo że będziesz katolikiem.
[url=https://www.facebook.com/pages/Ewolucja-Nauka-i-Spo%C5%82ecze%C5%84stwo-Mikroblog/272276922924204][/url]
Reputacja:
55
Kwasss napisał(a):Wychowałem się w kulturze zdominowanej przez katolicyzm. Pewne jej obrządki - jak wszystkich świętych, boże narodzenie - stały się dla mnie czymś naturalnym, jak dla Anglików jazda lewą stroną jezdni. Poza tym, dzięki mamie, etycznie w większości zgadzam się z katolicyzmem.
Niestety, nie był mi dany dar wiary. Dla mnie ta cała historia o Bogu, synu i tak dalej, to jest bajka. I choćbym chciał, to w nią nie uwierzę. Nie potrafię, nawet kiedyś próbowałem, zacząłem chodzić w niedziele do kościoła, znów się modlić, ale nie da rady - poprostu z tej bajki wyrosłem, podobnie jak z innych.
A czy można być niekulturowym? Można, jak wychowasz się w Arabii, a potem przejdziesz na katolicyzm, to pewnie kulturowo będziesz muzułmaninem tj. zachowasz pewne nawyki, zachowania z Islamu, mimo że będziesz katolikiem. Bardzos ładnos tłumaczenios. Muchas gracias, muchacho.
Liczba postów: 7,737
Liczba wątków: 102
Reputacja:
33
A co to ma wspólnego z piłką nożną :| ?
Reputacja:
55
kkap napisał(a):A co to ma wspólnego z piłką nożną :| ? Katolicyzm jest religią dominującą w Brazylii.
A Brazylijczycy są najlepszymi piłkarzami świata.
Liczba postów: 5,839
Liczba wątków: 35
Reputacja:
127
Liczba postów: 3,035
Liczba wątków: 14
Reputacja:
1
JEBAĆ WAŁACHA!!!
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
Liczba postów: 7,737
Liczba wątków: 102
Reputacja:
33
nonkonformista napisał(a):Katolicyzm jest religią dominującą w Brazylii.
A Brazylijczycy są najlepszymi piłkarzami świata.
W Polsce też jest religią dominującą. I marne z tego efekty piłkarskie.
Reputacja:
55
kkap napisał(a):W Polsce też jest religią dominującą. I marne z tego efekty piłkarskie. Bo u nas pewnie jest przedpotopowe myślenie o futbolu. Nie wiem. Nie znam się na tym.
Syf, kiła i mogiła. Tyle w temacie.
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Brazylijskie ulice lepiej uczą gry w piłkę niż polskie szkółki piłkarskie m.in dlatego ,że większość dzieci czy młodzieży która się tam znajduje nie prezentuje odpowiedniego talentu ale ich rodzice mają odpowiedniej grubości portfele.
Be the change you want to see in the world.
Idiotów nie sieją .
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Czemu na tym wątku tak cicho? czyżby wszyscy stracili zainteresowani piłką nożną?
|