Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czym jest ateizm semiotyczny? [FAQ]
semele napisał(a):Mit, że teizm jest bardziej uprawniony niż ateizm też istnieje?

Tak. Jest domeną teistów dogmatycznych (wyznawców religii).
Odpowiedz
CUBE999 napisał(a):Tak. Jest domeną teistów dogmatycznych (wyznawców religii).

A Ty jesteś wyznawcą czegoś??
Odpowiedz
Cytat:Tak.

To może zdefiniuj?

Cytat:Nie, nie przyjmuję, tylko stwierdzam, że są one aprioryczne z definicji, czyli nie można na nich zbudować nic pewnego. A to nie mój problem, że nie masz nic poza nic nie wnoszącymi w kontekście dowodzenia prawdy aksjomatami.

To co powiedziałeś też nie jest pewne (w Twoim rozumieniu), bo też jest wyrażone w jakimś języku i poprzedzone jakimiś założeniami.
Zapytam inaczej: w jakich warunkach coś jest "pewne"?
Odpowiedz
Czekolada_Milka napisał(a): Wookie gościu jak się już powołujesz na Dawida, to nie stosuj ułatwień. Dawid nie stosował.
Ja zadałem pytanie czy Dawid wykluczył możliwość badania wszechświatów transcendnetnych.

Jeśli istnieje druga rzeczywistość w której istnieje drugi multikosmos składający się z wielu wszechświatów, to co ja mam przyjąć, że mówienie o drugiej rzeczywistości transcendnentnej jest nonsensowne? Jest sensowne, może być NIEPZNAWALNE. Ale to tak jak z Panem Bogiem. Każdy wierny wie że jest niepoznawalny.

Wookie jako specjalista od Dawida mógłbyś mi naświetlić czy Dawid jest kimś kto próbuje ograniczyć uczonym możliwość rozprawiania o czymś takim jak druga rzeczywistość z drugim muliuniversum? Czyli możemy o tym rozprawiać choćby hipoteteczynie czy Dawid zabronił?

A co do tego czy coś poza wszechświatem jest sensowne czy nie... pozwolisz że zdecyduje o tym nauka nie osiemnastowieczny Dawid. Bo może jednak zdołamy badać to co jest poza wszechświatem nie oglądając się na Dawida.

Wydaje mi się,że operujecie błędną terminologią.Pojęcie "wszechświata" jest jednorodne i niepodzielne tzn. wyklucza mnogość.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości