Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs Historyczny o Palmę Palmera
Także wysłałem.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Cieszę się z odzewu - swoje odpowiedzi nadesłały już 3 osoby.

Uwaga: Wskazówka do pytania 6. (zauważyłem, że pojawiły się problemy z jego interpretacją, które związane są z moim błędem niedoprecyzowania tego pytania):
Jest kilka odpowiedzi na to pytanie (co jest dosyć zrozumiałe z oczywistych względów oddziaływania kultur).
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
W ostatniej serii konkursu udział wzięła niestety tylko trójka użytkowników (w kolejności nadsyłania odpowiedzi): Palmer Eldritch, Iselin, Forge. Bardzo dziękuję wszystkim za udział, w szczególności za poświęcenie czasu na szukanie odpowiedzi.

Wygrywa Iselin, zdobywając 5/6 punktów. Gratuluję!
Na drugim miejscu ex aequo znaleźli się oczywiście Palmer i Forge, otrzymując po 4 punkty.

No to teraz odpowiedzi. Założę się, że jesteście ciekawi odpowiedzi na pierwsze pytanie, bo żadne z was na nie poprawnie nie odpowiedziałoUśmiech
1. Dante Alighieri. Fragment, zamieszczony w pytaniu, pochodził z opery Giacoma Pucciniego Gianni Schicchi.*
2. Józef Urbanowicz
3. Temison (był wzmiankowany w Zachęcie do filozofii)
4. Praksyteles
5. Toruń (pomnik ławkowy Schillera)
6. Wiele, np. akito, nowrūz, nyepi.

Jeszcze raz dziękuję za udział i pozdrawiam. Mam nadzieję, że pytania były dość ciekawe i wyważone pod względem stopnia trudności.

*było to pytanie, jak mawiał mój ćwiczeniowiec od analizy, "zaporowe" Język były dwie możliwości dojścia do tej odpowiedzi: albo znajomość opery (co oczywiste), albo dokładne wsłuchanie się w tekst, w którym mowa jest o "wspaniałej Florencji", z tej konstatacji już niedaleko do Dantego.
Odpowiedz
To zmieniamy trochę klimat.

1. Nazwa jednego z polskich herbów szlacheckich pochodzi podobno od dość makabrycznej rany otrzymanej w bitwie przez legendarnego protoplastę jednego z rodów pieczętujących się tym herbem. O jaki herb chodzi?

2. W czasie trwania II wojny światowej miała miejsce prowokacja porównywalna z niemiecką prowokacją w Gliwicach. W jakiej miejscowości do tego doszło?

3. Pewien święty według legendy używał pospolitej rośliny, aby zobrazować jeden z chrześcijańskich dogmatów. Jaki to święty?

4. Ten zagraniczny poeta popierał dążenia niepodległościowe Polaków w XIX wieku, ponadto starał się o wykreślenie z konstytucji własnego kraju zapisu zabraniającego pewnemu ludowi osiedlania się tam. O jakiego poetę chodzi?

5. Jedno z grodzisk stanowiących pozostałości Grodów Czerwieńskich znajduje się w miejscowości o nazwie oznaczającej także rzeczownik pospolity. Co to za miejscowość. Wskazówka: znajduje się ona w pobliżu nieco większej miejscowości służącej często do wprawiania w pomieszanie obcokrajowców.

6. Pewna postać historyczna miała dość nieciekawą prasę, póki innego światła nie rzucił na nią jeden z polskich historyków, porównując ją do jej niedoszłej teściowej. O kogo chodzi?

Edit: Jeden uczestnik już wysłał odpowiedzi. Ktoś chce się z nim zmierzyć?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
W święta, chwilowo nie mam czasu. Choć część odpowiedzi już mam Język
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Ale wiesz, że wtorek jest przed świętami? Oczko
Odpowiedz
Słonko Iselinko, jaki jest termin nadsyłania odpowiedzi?
Odpowiedz
Wtorek. 17.00, żeby już się trzymać tych pełnych tygodni Uśmiech
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Wtorek. 17.00, żeby już się trzymać tych pełnych tygodni Uśmiech

A, to spoko, bałem się że dziś, a ja taki zrobiony. Uśmiech
Odpowiedz
Muszę powiedzieć, że robi się ciekawie.

A pytanie, które miało być proste, okazuje się na razie najtrudniejsze.

Edit: naprawdę mi to zrobiliście. Jestem przepracowana, gonię ostatkiem sił umysłowych, a tu trzeba wymyślić dogrywkę.

Machefi i Exodim zdobyli po 4 punkty, gratulacje Uśmiech

A oto prawidłowe odpowiedzi:

1. Jelita
2. Jak się okazuje, jest więcej niż jedna poprawna odpowiedź. Mainila. Albo Freiburg.
3. Św. Patryk - tłumaczył fenomen Trójcy Św. przy pomocy trójlistnej koniczyny.
4. Henrik Wergeland
5. Sąsiadka koło Szczebrzeszyna.

I dogrywka:
1. Szóste pytanie z poprzedniej rundy, na które nikt nie udzielił poprawnej odpowiedzi. Podpowiedź: ta osoba pochodziła z królewskiego rodu i długo była uważana przez potomnych za nudnawą dewotkę.
2. Postać pojawiająca się w eposie opartym na wierzeniach pewnego narodu ma pewne cechy jednej z ważnych osób dla religii chrześcijańskiej. Podobne jest też imię wspomnianej osoby oraz imię postaci. To ostatnie można też wywieść od nazwy pewnego owocu w języku narodowym.
3. Pewien zabytek sakralny w Polsce został kiedyś rozłożony w kraju, w którym powstał, wywieziony, a w końcu znalazł się w polskiej miejscowości, w której złożony i stoi do dziś. Jaka to miejscowość?

Czas do czwartku do 17.30.
Odpowiedz
A ja chciałbym tylko zasygnalizować pewne wątpliwości co do I rundy pytań Iselin:
Dlaczego odpowiedzią na piąte pytanie, o treści:
Jedno z grodzisk stanowiących pozostałości Grodów Czerwieńskich znajduje się w miejscowości o nazwie oznaczającej także rzeczownik pospolity. Co to za miejscowość?
nie może być Gródek? (według SJP gródek to mały gród)
Trochę jest to dla mnie niezrozumiałe.
Oczywiście nie zamierzam protestować i postaram się znaleźć odpowiedzi na pytania z drugiej tury, szczególnie, że droga Iselin poświęciła swój cenny czas na opracowaniu ich Uśmiech
Odpowiedz
Super pytania. Dodam, że miałbym 3 punkty, jakbym odpowiedział. Powodzenia machefi i Exodim.

Odpowiedz
exodim napisał(a):Dlaczego odpowiedzią na piąte pytanie, o treści:
Jedno z grodzisk stanowiących pozostałości Grodów Czerwieńskich znajduje się w miejscowości o nazwie oznaczającej także rzeczownik pospolity. Co to za miejscowość?
nie może być Gródek? (według SJP gródek to mały gród)
Bo do Szczebrzeszyna za daleko Oczko

Forge napisał(a):Super pytania.
Dzięki.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Podpowiedź: ta osoba pochodziła z królewskiego rodu i długo była uważana przez potomnych za nudnawą dewotkę.
Ha ha ha, a teraz jest już uważana za rozwiązłą i intrygującą postać.:lol2:
Jednak trzeba powiedzieć, że porównanie było grubego kalibru.
Mnie podpowiedź wystarczyła.
Na drugim pewnie polegnę.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Walka była zacięta. Dziękuję całej trójce za udział Uśmiech

A zwycięzcą został Exodim, który prawidłowo odpowiedział na dwa pytania z dogrywce. Gratulacje. Czekamy na zagadki.

Prawidłowe odpowiedzi to:

1. Anna Jagiellonka, którą Jasienica przyrównał do Katarzyny Medycejskiej. Może rozwiązła i intrygująca nie była, ale jednak nie aż tak strasznie nijaka...
2. Marjatta - bohaterka runa 50 z Kalevali, utożsamiana z Maryją. Zaszła w ciążę po zjedzeniu jagody (wersja dla Małopolski: borówki Oczko ).
3. Karpacz - znajduje się tam świątynia Wang, która powstała w XX wieku w Vang w Norwegii.
Odpowiedz
Dziękuję.

1. (...)Pod czułą opieką sprawiedliwości cierpienia i bóle chowają się w zakamarkach zapomnienia. Serca rozkwitają w ufności i napełniają się słodkim sokiem morwy. Ludzie radują się dźwiękami pieśni, nawet ci, którzy nie dostrzegają w nich sensu...
Powyższy tekst jest fragmentem powieści pewnego ważnego pisarza, który urodził się i zmarł w tym samym mieście. Jak nazywa się dzieło, z którego pochodzi ten fragment?
2. Pytanie muzyczne: jakim słynnym utworem literackim inspirował się autor musicalu, którego fragment jest dostępny pod tym adresem (tak jak poprzednim razem - jeśli będą problemy z linkiem do spamować PW Oczko)?
3. "Obraca się" - taki zwrot, któremu towarzyszyło ogólne zdziwienie można było usłyszeć na jednym z ważnych spotkań członków pewnej instytucji naukowej po przedstawieniu niesamowitego oraz istotnego dla rozwoju nauki i techniki doświadczenia przez młodego asystenta-domorosłego naukowca. Jak nazywał się ten eksperymentator i o jaki eksperyment chodzi?
4. Ponownie historia nauki. Pewien naukowiec miał pecha: mógł trafić do kanonu najważniejszych postaci nauki (i techniki), jednak przez wakacje jakie sobie zafundował nie udało mu się to. Jak nazywał się ten naukowiec?
5. Pewne miasto hanzeatyckie w średniowieczu posiadało chorągwie przypominającą obecną flagę Polski. Jakie to miasto?
6. Liberum veto kojarzy się raczej pejoratywnie z samowolką indywiduów szlacheckich. Proszę podać jeden przykład pozytywnego zastosowania tego prawa.

Czas do 28 grudnia, do 17.00.
Odpowiedz
Jako że nikt jeszcze nie wysłał odpowiedzi, to może dla zachęty dwie wskazówki:
1. Był to pisarz arabski.
3. Chodzi o pewne spotkanie w Royal Institution
Odpowiedz
Wygrywa Rojza(3/6), która jako jedyna nadesłała odpowiedzi. Serdecznie gratuluję!

Odpowiedzi:
1. Ród Aszura N. Mahfouza
2. Romeo i Julia (musical to West Side Story Bernsteina)
3. Michael Faraday i eksperyment z podłączonym do źródła napięcia przewodnikiem w polu magnetycznym (dokładnie chodziło o doświadczenie z miedzianym kablem podłączonym do źródła napięcia obracającym się w zlewce z roztworem rtęci wokół walcowatego magnesu). Było to przełomowe przede wszystkim dlatego, że dało podstawy do wytworzenia pierwszych silników elektrycznych.
4. Oliver Lodge
5. Lubeka
6. Protest Józefa Wybickiego przeciw wszystkim aktom Sejmu Repninowskiego (1767-1768 ) lub opór Tadeusza Reytana przeciw skonfederowaniu Sejmu Rozbiorowego 1773-1775
Odpowiedz
Przez zagadkowego bana wypadłem z dwóch tur konkursu. Już myślałem, że może Tgc chce wziąć udział i dlatego mnie wyeliminował, a tu nic z tego. Uśmiech
Odpowiedz
exodim napisał(a):Wygrywa Rojza(3/6), która jako jedyna nadesłała odpowiedzi. Serdecznie gratuluję!
Dziękuję :lups: Pytania naprawdę były dla mnie trudne, bo z historii jestem cienka jak dupa węża...
Oto moje zagadki. Ponieważ czeka nas Sylwester i Nowy Rok, za termin ostateczny uznajmy 7. stycznia, godz.20... Oczywiście na priv.

1. Jak nazywała się kobieta,która przez pewien czas była sekretarką fundatora pewnej prestiżowej nagrody, a w późniejszym czasie została tą nagrodą odznaczona?
2. Kogo lub co nazywano Aniołem z Syberii?
3. Nazwa pewnego sztucznego tworzywa została utworzona od nazw co najmniej dwóch miast. O jakie tworzywo chodzi i o jakie miasta?
4. Który władca europejski żenił się aż siedem razy?
5. Jak brzmiało imię i nazwisko formalnego ojca Jezusa z Nazaretu?
6. Chodzi o rzymską cesarzową czasów pryncypatu. Uważana powszechnie za wyrachowaną łajdaczkę, przez jednego ze współczesnych jej kronikarzy nazwana "bogobojną". Która to cesarzowa, jaki kronikarz i dlaczego tak ją nazwał?
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości