Liczba postów: 11,477
Liczba wątków: 83
Reputacja:
845
https://www.o2.pl/artykul/nasa-znalazla-...842582657a
A tutaj potwierdzono istnienie płytkich złóż lodu na Marsie. W niektórych miejscach jest prawie na powierzchni, bo co to za głębokość 2,5 cm...
Sebastian Flak
Liczba postów: 20,677
Liczba wątków: 213
Reputacja:
934
Wyznanie: ate 7 stopnia
Coś się dzieje z Betelgezą. W grudniu znacznie pociemniała (z 0,5M do 1,5M).
Co prawda jest to gwiazda zmienna ale to pociemnienie jest wyjątkowo głębokie.
Już od lat wszyscy oczekują na jej kolaps i fajerwerki, bo wszystko wskazuje, że weszła w etap gwiezdnych konwulsji poprzedzających supernową.
Może być przez jakiś czas ciekawie - drugi Księżyc.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
845
Mnie to rajcuje. Ale z drugiej strony, to ona jak na złość jest dość blisko. Nam aby nic nie grozi?
Sebastian Flak
Reputacja:
934
Podobno nie. Jej oś obrotu akurat jest skierowana, że ewentualne dżety energii nas ominą.
Reputacja:
934
Każdy, kto ma smartfona, moźe wziąć udział w programie detekcji cząstek kosmicznych CREDO.
https://www.pk.edu.pl/index.php?option=c...Itemid=944
Liczba postów: 3,932
Liczba wątków: 174
Reputacja:
221
Wyznanie: ateista
Dzisiaj (no, technicznie wczoraj) była koniunkcja Wenus i Merkurego i udało mi się ustrzelić taką fotkę:
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
12.07.2020, 23:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.07.2020, 23:33 przez Żarłak.)
Liczba postów: 6,282
Liczba wątków: 15
Reputacja:
411
Cytat:Kometa jak na dłoni!
I pomyśleć, że w chwili odkrycia - 27 marca 2020 roku - kometa była tak słaba, że dostrzec ją mogły jedynie duże teleskopy profesjonalnych obserwatoriów astronomicznych. Pierwszy (w podczerwieni) wypatrzył ją jednak teleskop kosmiczny - służący do poszukiwania asteroid zagrażających Ziemi i... komet właśnie. Od nazwy tego projektu - NEOWISE - wzięła swoje imię bohaterka opowieści. Przetrwawszy zbliżenie ze Słońcem cieszy nasze oczy właśnie teraz.
Szukamy jej nisko nad północnym widnokręgiem od zapadnięcia zmroku do świtu. Wprawdzie stopniowo traci jasność wraz z oddalaniem się od Słońca, ale zbliża się do Ziemi (23 lipca minie naszą planetę w odległości 104 mln km). Kometa zwiększa też swoją wysokość na firmamencie. Dodatkowo Księżyc zmierza ku nowiu, a białe noce stają się coraz ciemniejsze, więc... najlepsze przed nami? Teoretycznie najdogodniejszy okres obserwacyjny może przypaść w drugiej dekadzie lipca, a jeśli do komety NEOWISE dołączają Obłoki Srebrzyste, to mamy kumulację jakiej chyba dotąd nie było! Do mniej więcej 20 lipca nasz cel powinien pozostawać w zasięgu nieuzbrojonego oka, a do połowy sierpnia ma być łatwym celem dla lornetek, ale śpieszmy z obserwacjami, bo po raz kolejny kometa NEOWISE ma nas odwiedzić za... około 6 800 lat! Powodzenia na łowach!
/URANIA
Muszę spróbować poszukać.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Reputacja:
221
Mnie się udało sfotografować kometę kilka razy na przestrzeni ostatnich 10 dni  Wrzuciłem rezultaty tutaj: https://imgur.com/a/bVsdbtB
Korzystając z tego, że w kadrach widać gwiazdy, postanowiłem się jeszcze trochę pobawić  Odszukałem te gwiazdy w Stellarium, sprawdziłem ich współrzędne na niebie, na tej podstawie określiłem współrzędne komety z poszczególnych dni, i do tych liczb spróbowałem dopasować orbitę  Nawet całkiem ładnie mi wyszło, bardzo podobnie do "oficjalnego" kształtu orbity. Mogę powrzucać liczby jak ktoś będzie zainteresowany
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
Reputacja:
411
Fajne zdjęcia - unikatowe : )
Zastanawiałem się czy ktoś próbował. Widzę, że prawie w mieście robiłeś. Ja nie widziałem jej. Może dzisiaj jeszcze spróbuję, bo się trochę przejaśniło.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.
Reputacja:
934
Próbowałem ale w centrum Łodzi nie ma szans, zaświetlenie masakryczne.
Dodatkowo kometa jest widoczna dopiero nad ranem po wschodnio-północnej stronie.
U mnie tylko na dachu można patrzeć w tę stronę.
Reputacja:
411
No w mieście jest lipa. Albo przeszkody albo zanieczyszczenia.
Mapka
https://theskylive.com/planetarium?objec...315|fov|38
“What warrior is it?”
.
21.07.2020, 22:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.07.2020, 22:45 przez Gawain.)
Reputacja:
845
21.07.2020, 23:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.07.2020, 23:48 przez Fizyk.)
Reputacja:
221
Żarłak napisał(a): Widzę, że prawie w mieście robiłeś. Pierwsze z przedmieść Wrocławia, pozostałe tuż obok lotniska Muchowiec w Katowicach
Gawain napisał(a): Czym zdjęcia robione? Nawet niezłe wyszły. Sony α6000 z obiektywem 350 mm. Naświetlanie 2,5 sekundy, ISO 1600 (z wyjątkiem pierwszego zdjęcia, ono było naświetlane 5 sekund z ISO 800).
Reputacja:
845
Fizyk napisał(a): Żarłak napisał(a): Widzę, że prawie w mieście robiłeś. Pierwsze z przedmieść Wrocławia, pozostałe tuż obok lotniska Muchowiec w Katowicach 
Gawain napisał(a): Czym zdjęcia robione? Nawet niezłe wyszły. Sony α6000 z obiektywem 350 mm. Naświetlanie 2,5 sekundy, ISO 1600 (z wyjątkiem pierwszego zdjęcia, ono było naświetlane 5 sekund z ISO 800).
To jestem mile zaskoczony, bo stawiałem na mały teleskop XD
Sebastian Flak
22.07.2020, 01:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.07.2020, 01:53 przez Fizyk.)
Reputacja:
221
Teleskopem mam nadzieję jeszcze ją złapać  Nie miałem do niego dostępu póki co, bo stoi u moich rodziców, a mieszkam obecnie 300 km od nich, ale w weekend jadę w odwiedziny i planuję go w końcu zabrać do siebie. Ma 20 cm średnicy i mechanizm zegarowy, więc o ile dopisze pogoda i kometa nie pociemnieje jeszcze za bardzo, powinno wyjść coś ładnego
Reputacja:
845
Jutro jest najbliżej Ziemi,nieco dalej tylko niż Mars, więc powinieneś spokojnie złapać przy dobrej pogodzie  Powodzenia!
Sebastian Flak
Reputacja:
411
Gówno widać. Wmawiałem sobie, że widzę gołym okiem, ale ne. Przynajmniej Jowisza ładnie widać.
“What warrior is it?”
.
Reputacja:
934
Fizyk napisał(a): Teleskopem mam nadzieję jeszcze ją złapać Nie miałem do niego dostępu póki co, bo stoi u moich rodziców, a mieszkam obecnie 300 km od nich, ale w weekend jadę w odwiedziny i planuję go w końcu zabrać do siebie. Ma 20 cm średnicy i mechanizm zegarowy, więc o ile dopisze pogoda i kometa nie pociemnieje jeszcze za bardzo, powinno wyjść coś ładnego  A jaki montaż ma twój teleskop?
Paralaktyczny czy Dobsona?
I jak jest zrealizowany mechanizm zegarowy?
Bo ja, mojego TALa próbowałem zrobotyzować ale wymagałoby dorobienia całego montażu paralaktycznego (żeby przyoszczędzić na jednej osi).
I na razie, poza workiem części, które zgromadziłem, utknąłem w polu.
Reputacja:
221
Sofeicz napisał(a): A jaki montaż ma twój teleskop?
Paralaktyczny czy Dobsona?
I jak jest zrealizowany mechanizm zegarowy? Paralaktyczny. Mechanizm to po prostu silniczek elektryczny podpięty pod jedną z osi
24.07.2020, 14:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.07.2020, 14:23 przez Sofeicz.)
Reputacja:
934
Musi tam być dość duże koło z przekładnią ślimakową, bo żeby utrafić z ruchem gwiazdowym, to trzeba mieć przełożenie 1/86164 (przy obrocie koła atakującego 60RPM).
Przy silnikach krokowych można uzyskać wolniejszy ruch (rzędu 6RPM).
Ale i tak przekładnia musi być zacna (1/8616).
|