To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Estetyka przedsoborowa
Wszyscy, którzy interesują się zagadnieniem różnic między Kościołem przed- i posoborowym chociażby tak pobieżnie jak ja, zapewne wiedzą, o co mniej więcej chodzi w tym temacie. Tiary, trony, ozdobne szaty, pełne przepychu świątynie, w których mężczyźni i kobiety siedzieli osobno, a msze odprawiano po łacinie i tyłem do wiernych... Niestety, nie znam zbyt wielu źródeł zawierających dokumentację fotograficzną przedsoborowej estetykę mszy, kościołów i duchowieństwa. W gruncie rzeczy opieram się na tym, co znajdę przy artykułach krytykujących inne zmiany wprowadzone przez Vaticanum II, oraz na tym profilu facebookowym.

Jeśli ktoś ma więcej, niechaj się podzieli Uśmiech
Odpowiedz
Msze w rycie trydenckim nadal odbywają się w różnych kościołach w kraju.
http://mszatrydencka.waw.pl/index.php/te...rydenckiej
http://www.trydencka.gliwice.pl/content.php5?id=26

Rzecz jasna nie każda z mszy odprawionych w rycie trydenckim będzie tak samo okazała. Wiadomo, że kładzie się tu pewien nacisk na detale, estetykę, itd. Nie każdy kościół dysponuje takimi samymi warunkami. Są wielkie katedry, są też małe kościółki.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Byłeś kiedyś na takiej mszy? Jak wrażenia? Myślałem kiedyś żeby samemu się wybrać na mszę trydencką, chociażby do pobliskich Gliwic, ale problem w tym, że w katolickim kościele nie byłem od chyba sześciu lat i jakoś się przemóc nie mogę :lups:
Odpowiedz
Nigdy na takiej nie byłem. Ale gdybym miał już się wybrać to chyba czekałbym aby "upolować" taką organizowaną z powodu jakiegoś wydarzenia w większej katedrze.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Sajid napisał(a):Nigdy na takiej nie byłem. Ale gdybym miał już się wybrać to chyba czekałbym aby "upolować" taką organizowaną z powodu jakiegoś wydarzenia w większej katedrze.
Na Nowym Mieście u Redemptorystów co niedziela taką robią o 10:00.
Nie ma co polować, tylko trzeba nie zachlać pały i przyjechać.

Odpowiedz
Ja załapałem się jako młodzik na msze trydenckie (bo stary jestem).
Ogólnie wrażenie jakiegoś niezrozumiałego i odwiecznego misterium (łacińskie teksty).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Idiota napisał(a):Na Nowym Mieście u Redemptorystów co niedziela taką robią o 10:00.
Nie ma co polować, tylko trzeba nie zachlać pały i przyjechać.
Udało Ci się to kiedyś? Oczko Opowiesz nam o wrażeniach?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości