Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
163 Płeć: nie wybrano
Cytat:Mnie to pachnie Prawem Parkinsona
O prawie Parkinsona czytałem, ale nie udało mi się znaleźć nic powiązanego z tymi fabrykami w czasie II WŚ :<
Cytat:Tego przykładu nie znam, natomiast u Suworowa było trochę przykładów niemieckiej bezwładności biurokracji. Przykładowo jeszcze w 1945 roku produkowano hełmy dostosowane do walk pustynnych, podbite korkiem. Przypomnę, że "Afrikafeldzug" zakończył się w marcu 1943. Inne oddziały produkowały w ilościach hurtowych mapy terenów, na których już dawno nie prowadzono walk. Mogę przy okazji odszukać, czy autor tylko przekazywał ploty, ale w tego typu sprawach opierał się na dokumentach i pamiętnikach.
Dzięki, to też jest ciekawy trop, postaram się coś więcej nt sprawdzić.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Liczba postów: 5,445
Liczba wątków: 79
Reputacja:
826 Płeć: nie wybrano
cobras napisał(a): Dzięki, to też jest ciekawy trop, postaram się coś więcej nt sprawdzić.
Suworow w książce "Samobójstwo" powoływał się na pamiętniki Speera w tym przypadku. A rzeczone mapy, produkowane w hurtowych ilościach, dotyczyły Iraku, terenu, do którego III Rzesza nawet nie dotarła.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Liczba postów: 1,020
Liczba wątków: 9
Reputacja:
143
Jak nazwac w takim razie wyprawe gen Zeligowskiego na Wilno, oficjalnie samowolna a naprawde akceptowana przez polskie dowodztwo ?
Albo polska wyprawe na Czechoslowacje w 68 ?