Liczba postów: 2,244
Liczba wątków: 82
Reputacja:
0
mam fajny cytat choć źródło jest pewnie gówniane ale cóż (aczkolwiek zapewne już ktoś inny też coś podobnego powiedział)
Cytat:Live a good life. If there are gods and they are just, then they will not care how devout you have been, but will welcome you based on the virtues you have lived by. If there are gods, but unjust, then you should not want to worship them. If there are no gods, then you will be gone, but will have lived a noble life that will live on in the memories of your loved ones.
trochę gówniane źródło = Albus Dumbledore w Harry Potter (nie czytałem tego, przypadkiem natrafiłem na cytat :-P )
###
ciekawy cytat Epikura w formie obrazkowej:
http://img100.imageshack.us/img100/1158/...189uw2.jpg
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
18
Idiot, n. A member of a large and powerful tribe whose influence in human affairs has always been dominant.
"The Devil's Dictionary"
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Reputacja:
18
" An atheist is a man who has no invisible means of support "
John Buchan (1875-1940) lub Harry Emerson Fosdick (1878-1969)
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
Wiedzieć, że jesteś Bogiem, to powiedzieć w inny sposób to, że czujesz, że ty i wszechświat to jedno. Że czujesz się gruntownie zakorzeniony w nim i z nim połączony.
Czujesz, innymi słowy, że cała energia, która wyraża się w galaktykach, jest czymś osobistym dla ciebie. Nie jest czymś, wobec czego czujesz się obco, lecz jest - czymkolwiek ona jest - gruntownie z tobą związana. Swoim widzeniem, słyszeniem, mówieniem, myśleniem, ruszaniem wyrażasz to, co porusza słońce i inne gwiazdy.
A jeśli tego nie wiesz, jeśli tego nie czujesz, cóż, wtedy oczywiście czujesz się obcy w tym świecie.
Jeśli natomiast czujesz się obcy, to czujesz wrogość i zaczynasz dominować nad rzeczami, podbijać je, i próbujesz uczynić świat poddanym twej woli, i w ten sposób stajesz się prawdziwym źródłem problemów.
Alan Watts
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
Liczba postów: 22,095
Liczba wątków: 239
Reputacja:
1,301
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Kilgore Trout napisał(a):Alan Watts
A nie Andrzej Kosela? Podobnie piszą heheh.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 4,665
Liczba wątków: 429
Reputacja:
14
Tsumoso napisał(a):Albus Dumbledore
Często pytają mnie czy to prawda, że odrzuciłem propozycję zagrania Dumbledore'a. Odpowiadam, że oczywiście. Przecież grałem Gandalfa - oryginał!
Sir Ian McKellen
Liczba postów: 698
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Tsumoso napisał(a):trochę gówniane źródło = Albus Dumbledore w Harry Potter (nie czytałem tego, przypadkiem natrafiłem na cytat :-P )
Oryginał to chyba od Marka Aureliusza pochodzi
GG 763835 - jak ktoś chce zagadnąć
Byłby to najwspanialszy ze wszystkich możliwych światów, gdyby nie było na nim religii. John Adams (1735-1826)
Kilgore Trout napisał(a):Proponuje by do cytatow dawac krotkie uzasadnienia :-P "kto szuka przyczyn
szuka usprawiedliwienia" bh ;P
Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
usprawiedliwiania na co?
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
nie wiem nie szukam
może usprawiedliwienia własnych wyborów istnienia
preferencji i antypatii
tego co jest czego nie ma a co mogłoby być np
Reputacja:
18
Bóg jest szaloną kobietą, której na imię Eris.
Ktoś tam
Liczba postów: 2,244
Liczba wątków: 82
Reputacja:
0
Cytat:Mit o Eris i Heraklesie
Herakles, syn Zeusa, pewnego razu przechodził bardzo wąską przełęczą. Na swojej drodze zobaczył coś, co przypominało jabłko. Słynący ze swej siły Herakles chciał je rozgnieść swoją maczugą, lecz gdy je uderzył tylko napęczniało i zwiększyło swoje rozmiary. Herakles uderzył w jabłko ponownie, tym razem mocniej niż poprzednio, a to znów się powiększyło, blokując herosowi drogę. Zdumiony stał już tylko bezradnie. Zobaczyła go Atena, bogini mądrości i rzekła do niego, "Heraklesie, nie dziw się tak. Rzecz, która przyprawia Cię o bezradność jest dziełem Eris. Jeśli tylko pozostawisz ją w spokoju, stanie się mała; lecz jeśli będziesz z nią próbował walczyć, urośnie ponad potęgę."
Autor o pseudonimie: Ezop
;-)
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
'Koniec końców wszystkie wspomnienia są smutne, bo siłą rzeczy dotyczą tego, co minęło.' - "cienie w raju"
'Miłość to nie staw, w którym można zawsze odnaleźć swoje odbicie. Miłość ma swoje przypływy i odpływy. Ma też swoje rozbite okręty, zatopione miasta, ośmiornice, burze i skrzynie złota i pereł. Ale perły leżą głęboko' - "Łuk triumfalny"
'...Tak, tak oto myślą oni, tak myślą ci stutysięczni kantorkowie. Młodzież z żelaza! Młodzież! Każdy z nas ma niewiele więcej ponad dwadzieścia lat. Ale młodzi? Młodość? Dawno to było. Jesteśmy ludzie starzy.' - "Na zachodzie bez zmian"
Erich Maria Remarque, z jego ksiazek mozna czerpac cytaty garsciami, np w Luku Triumfalnym monologi narratora ciagnace sie nieraz cala strone sa tak wspaniale, ze trzeba do nich wrocic.
Edit, a co tam wrzuce jeszcze pare cytatow tego pana, wkoncu jest moim nowym favourite writer so far. ;-)
'Nikt nie wydaje się bardziej obcy niż ktoś, kogo się kiedyś kochało.'
'Im mniej człowiek wie, tym łatwiej mu żyć. Wiedza daje mu wolność, ale unieszczęśliwia.'
'Kiedy obok ciebie ktoś umiera - ty tego nie czujesz. To jest nieszczęście świata. Litość nie jest cierpieniem. Litość jest skrytym zadowoleniem z cierpienia innych. Uczuciem ulgi, że to nie nas spotyka ani kogoś nam drogiego.'
'Tylko starożytni Grecy mieli bóstwa pijaństwa i radości. Dionizosa i Bachusa. My mamy za to Freuda, kompleks niższości i psychoanalizę. Boimy się wielkich słów w miłości, a lubimy je w polityce. Smutne pokolenie.'
'Przyjrzyjmy się naszym poplątanym, rozproszonym instynktom. Uważamy, że to rozum.'
'Jesteśmy żołnierzami; a dopiero potem, w dziwny i wstydliwy sposób, jednostkami ludzkimi.'
zdr.
Reputacja:
1,301
'Kiedy obok ciebie ktoś umiera - ty tego nie czujesz. To jest nieszczęście świata. Litość nie jest cierpieniem. Litość jest skrytym zadowoleniem z cierpienia innych. Uczuciem ulgi, że to nie nas spotyka ani kogoś nam drogiego.'
Trafne, chyba sobie tego Eryka Marię poczytam
Reputacja:
0
Szczerze polecam, sam mam na koncie dopiero 4 jego ksiazki, ale lece dalej. ;-)
"Na Zachodzie bez zmian" - http://biblionetka.pl/ks.asp?id=883
Cytat:W dwa lata po niemieckim wydaniu tej książki Irena Krzywicka pisała o Remarque’u, że dla tego jednego Niemca wojna zakończyła się sukcesem – schwytał ją i opisał jak kulturę złośliwych bakterii.
Sugestywna, surowa, niemal reporterska relacja z najkrwawszej wojny pozycyjnej w dziejach nie ma precedensu w ówczesnej literaturze. W przeciwieństwie do Ernsta Jüngera, który w „W stalowych burzach” pielęgnuje mit wojny jako kuźni charakteru, Remarque widzi w niej jedynie dehumanizującą machinę. Obnaża ją z naturalistyczną precyzją i konfrontuje z zacierającymi się wspomnieniami bohaterów. "– Nie jest to ani ostrzeżenie, ani wyznanie – pisał.- To obraz pokolenia, które zostało zniszczone".
Powieść uznano za niedościgły do dziś manifest pacyfizmu, choć Remarque nie zawiera w niej żadnego osobistego komentarza. Dowodem to, że już w III Rzeszy pewien śmiały Austriak poprzestawiał kilka jej fragmentów i wysłał do drukującej nazistowskie pisma oficyny. Pierwszy odzew był entuzjastyczny – nie rozpoznano w tych fragmentach potępionego i wygnanego Remarque’a, a jedynie apologię kombatanctwa.
Beznamiętny tytuł zaczerpnięty z rutynowych depesz frontowych. Ciała w strzępach, członki porozrzucane po grząskich, cuchnących okopach, absurdalne rozkazy, chroniczny głód i niewyspanie. Pośród tego wszystkiego grupa przyjaciół ze szkolnej klasy, którzy z entuzjazmem zaciągnęli się na front, by zamiast szlachetnych wojennych cnót doświadczyć zwierzęcego strachu i cynizmu. By nie zwariować, czynią okrucieństwo przezroczystym, ale płacą za to wysoką cenę, krzepnąc w obojętności i wzgardzie.
"Łuk Triumfalny" - http://biblionetka.pl/ks.asp?id=882
"Trzej towarzysze" - http://biblionetka.pl/ks.asp?id=885
Czytalem jeszcze "Cienie w raju", rowniez swietna ksiazka.
Rothein napisał(a):Bóg jest szaloną kobietą, której na imię Eris.
Ktoś tam  to moja patronka, Ją też nazywano suką;P
"niech bóg zabierze króla...
a mnie zostawi ten świat, bym się
nim pobawił..." Ryszard III
Reputacja:
1,301
A ten cytat o litości to jest z której książki - Łuku triumfanego? Od tego bym zaczął.
Reputacja:
0
Nie jestem pewny, ale pasuje ten cytat do Łuku Triumfalnego, ktory jest pelny podobnych przemyslen, glownego bohatera.
Liczba postów: 4,665
Liczba wątków: 429
Reputacja:
14
Scully napisał(a):Miau (Psy)
Hehe, fajnie to wygląda
|