To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzyka filmowa
Aż dziw bierze, że nie ma takiego wątku na forum. Wiele osób zachwyca się muzyką klasyczną, ot, bez wyjątku, jakby każdy utwór był majstersztykiem, z samego bycia tym, czym jest. Ale mało kto wspomina o niedocenianych kompozytorach filmowych, kontynuatorach schedy naszych chociażby wiedeńczyków.

Dlaczego tak bardzo cenimy muzykę filmową? Gdyż pobudza wyobraźnie. Przenosi nas w zupełnie inny świat. Zawsze po tym poznawałem dobrą muzykę, że odbierała mi możliwość przełknięcia śliny i wywoływała dreszczyk emocji. To zabrzmi śmiesznie, ale podejrzewam, że każdy z Was tak miał, kiedy dźwięki przechodziły po całym jego ciele.

Ale pomińmy aspekt romantycznych uniesień, skupmy się na kompozytorach filmowych. Mógłbym wymienić trzech świadomie lubianych, otóż będzie to:

Howard Shore, za skomponowanie tegoż arcydzieła:

Hans Zimmer, między innymi za to cudeńko, skomponowane wraz z Lisą Gerrard:

I mój faworyt, który za sprawą jednej, jedynej kompozycji zmiótł pozostałych, Panie i Panowie, przed Państwem Klaus Badelt:

Bardzo cenię sobie także te utwory:

Tutaj już co prawda nie filmowa, ale według mnie utrzymana w podobnym tonie i ciężko byłoby mi o nich nie wspomnieć przy okazji:

Ja już się pochwaliłem, teraz zapraszam Was do podzielenia się swoimi ulubionymi, filmowymi utworami i wszystkim co z tym związane Oczko
Odpowiedz
Jest już taki wątek.
Sebastian Flak
Odpowiedz
into the wild, i like the soundtrack
Odpowiedz
O tutaj!
Soundtracki godne uwagi
Sebastian Flak
Odpowiedz
http://www.youtube.com/watch?v=0fsVDA3zh...ubs_digest

W jakich filmach wykonywany był ten utwór?
Odpowiedz
Chyba westernach.
Nie gań innych ani nie potępiaj ich. Bądź ostrożny tylko w swoim braku szczerości.

Czemu "Alfy i Omegi" nie mają własnego życia i przejmują się co w sieci piszczy?
Odpowiedz
Jedna piosenka z filmu "Tamte dni, tamte noce"

"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a): Jedna piosenka z filmu "Tamte dni, tamte noce"

Świetny film.
Odpowiedz
eSlup napisał(a):
Nonkonformista napisał(a): Jedna piosenka z filmu "Tamte dni, tamte noce"

Świetny film.
Też tak uważam. Nawet mój kolega Tadżyk nie był nim zszokowany. Po prostu obejrzał, powiedział, że jakby coś poczuł w sensie, że go to nie odrzuciło, a zafascynowało; a potem znowu wrócił do wykładu na temat islamu.

Nie było tego filmu. A warto wrzucić piosenkę. "Save me" z kultowego filmu "Magnolia".
Pamiętam, że po tym filmie chyba z dziesięć minut siedziałem w fotelfu zaryczany i nie mogłem się ruszyć z miejsca. Dziwne uczucie.

Drugim filmem było 'Złe wychowanie', a trzecim "Męska sprawa"

"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Moim zdaniem "Magnolia" jeszcze lepsza niż "Call me by your name". Pozostałych dwóch nie oglądałem. Z tego, co sprawdziłem, to jeden jest Almodovara, a filmy tego reżysera mnie nigdy nie ciekawiły.
Odpowiedz
To piosenka ze "Złego wychowania" Almodóvara:

Jeszcze raz piosenka z filmu "Tamte dni, tamte noce"

- jakiś błąd wyskakuje we wcześniejszym filmiku i nie można go odtworzyć. Mam nadzieję, że teraz się da.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości