Forum Ateista.pl
(Ambitny) film - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Kultura i sztuka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: (Ambitny) film (/showthread.php?tid=827)

(Ambitny) film - lumberjack - 17.06.2008

Apocalypto wczoraj se obejrzałem - bardzo fajny film. Nie mam pojęcia czemu w gazetach było tyle krytyki względem tego filmu, wcale nie jest tak brutalny jak go opisywały.

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 17.06.2008

Cytat:wcale nie jest tak brutalny

no przeciez masz przemoc od poczatku do konca niemal non stop Uśmiech

(Ambitny) film - Drednot - 17.06.2008

Jeżeli chodzi o brutalność to tylko "Irreversible". Film zawiera najbardziej odrażające sceny jakie dane mi było zobaczyć i żadne zombiaki, wampiry czy wojny nie przebijają tego obrazu. Scena gwałtu i pobicia jest obrzydliwa i naprawdę brutalna, i szczerze mówiąc żadne horrory, thrillery czy filmy wojenne nie zapadły mi w pamięć tak jak ten film.

(Ambitny) film - gramin - 17.06.2008

Wszystkie poranki świata (Tous les matins du monde) w reżyserii Alain Corneau i wykonaniu Gerarda Depardieu i jego syna Guillaume.

Jeden z piękniejszych filmów jakie widziałem.

(Ambitny) film - lumberjack - 17.06.2008

Kilgore Trout napisał(a):no przeciez masz przemoc od poczatku do konca niemal non stop Uśmiech
No, ale nie tak strasznie masakryczną jak to w gazetach pisali(chyba, ze pod wpływem mortal kombat, gdzie sam wyrywałem serca, osiągnąłem pewien stopień niewrażliwości na krzywdy ludzkie Oczko ). W każdym razie nieźle przedstawiona egzystencja tych plemion.

(Ambitny) film - avidal - 18.06.2008

No nieźle. Szkoda, że bez happy endu.

(Ambitny) film - lumberjack - 19.06.2008

Hehe, no właśnie Oczko Mój znajomy katolik uważa jednak że skończyło się pozytywnie Oczko

(Ambitny) film - avidal - 19.06.2008

W pewnym sensie słusznie uważa, główny bohater, jego żona i dzieci w końcu przeżyły.
Nie dowiemy się, na jak długo...

(Ambitny) film - Scully - 06.08.2008

"Krótki film o zabijaniu" - piąta część Dekalogu Kieślowskiego.
Pal sześć, ze młody Baka jest w roli zabójcy arcygenialny, sam film mną WSTRZĄSNĄŁ, wgniótł w fotel. Kino psychologiczne najwyższych lotów. Film, o którym myśli się długo po obejrzeniu, więcej niż w trakcie. Ja nie mogłam zasnąć.

(Ambitny) film - Kriss V. - 06.08.2008

dGrey napisał(a):Jeżeli chodzi o brutalność to tylko "Irreversible". Film zawiera najbardziej odrażające sceny jakie dane mi było zobaczyć i żadne zombiaki, wampiry czy wojny nie przebijają tego obrazu. Scena gwałtu i pobicia jest obrzydliwa i naprawdę brutalna, i szczerze mówiąc żadne horrory, thrillery czy filmy wojenne nie zapadły mi w pamięć tak jak ten film.
bylam na tym filmie z kolesiem, ktory uznal to za genialny film na pierwsza randke..

abstrahujac od kolesia, a skupiajac sie na samym filmie, to scena z gasnica byla zabojcza

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 06.08.2008

Cytat:"Krótki film o zabijaniu" - piąta część Dekalogu Kieślowskiego.
Pal sześć, ze młody Baka jest w roli zabójcy arcygenialny, sam film mną WSTRZĄSNĄŁ, wgniótł w fotel. Kino psychologiczne najwyższych lotów. Film, o którym myśli się długo po obejrzeniu, więcej niż w trakcie. Ja nie mogłam zasnąć.

nie mam nic do dodania.

oprocz tego ze pozostale czesci Dekalogu tez sa fenomenalne.

(Ambitny) film - Scully - 06.08.2008

Kilgore Trout napisał(a):pozostale czesci Dekalogu tez sa fenomenalne.
To się za nie zabieram od początku.

(Ambitny) film - Roy Batty - 06.08.2008

lumberjack napisał(a):No, ale nie tak strasznie masakryczną jak to w gazetach pisali(chyba, ze pod wpływem mortal kombat, gdzie sam wyrywałem serca, osiągnąłem pewien stopień niewrażliwości na krzywdy ludzkie Oczko ). W każdym razie nieźle przedstawiona egzystencja tych plemion.
bardziej czy mniej masakryczna niż passion? bo tej ostatniej tylko widziałem fragmenty w świątecznej tv. może w końcu sobie obejrzę. pamiętam jak ostatnio czytałem jakiś fragment ST, zupełnie inaczej to rozumiałem niż jako wierzący.

krytyka chyba dotyczyła głównie tego, że film mieszał ze sobą różne cywilizacje prekolumbijskie i epoki odległe od siebie o kilkaset lat. jak dla mnie dobry film akcji 4/6

(Ambitny) film - lumberjack - 06.08.2008

Do Pasji jest mniej więcej brutalnością zbliżony.

A z ambitnych filmów to "Brand New World" Andrzeja Wójcika. O konsumpcjonizmie i metodach prania mózgu jakich używają koncerny, by nakłonić do kupna różnych produktów.

(Ambitny) film - Enkidu - 07.08.2008

DarkWater napisał(a):bardziej czy mniej masakryczna niż passion? bo tej ostatniej tylko widziałem fragmenty w świątecznej tv. może w końcu sobie obejrzę.
Pomimo że oba filmy mają takie samo przesłanie, to znaczy; Dlaczego świat jest taki zły i straszny, a chrześcijaństwo dobre i wspaniałe- to są z zupełnie innej ligi.
Pasję radzę oglądać tylko w wypadku, gdy nie chce się nie chcieć, a LB jest zbyt skomplikowane.Uśmiech

(Ambitny) film - miszcz - 08.08.2008

Skazani na Shawshank
Łowca jeleni
Lot nad kukułczym gniazdem
Byliśmy żołnierzami
Siekierezada
Efekt motyla (jedynka, dwójka w ogóle mi się nie podobała)
i W krainie wszystkich bogów (spirited away) - nie wiem czemu, ale ma w sobie coś, choć to film animowany... niektórzy powiedzą że mało ambitne ale musiałem o tym wspomnieć

(Ambitny) film - aztec - 08.08.2008

Co do tej brutalności,
to moim zdaniem wszystkie horrory są niczym w porównaniu z
filmami ze Stevenem seagalem,
Nic tak nie przyprawia o dreszczyk emocji,
jak wyłamywanie stawów w kierunkach przeciwnych do ich naturalnego funkcjonowania.... :-)

(Ambitny) film - Roy Batty - 09.08.2008

Enkidu napisał(a):Pomimo że oba filmy mają takie samo przesłanie, to znaczy; Dlaczego świat jest taki zły i straszny, a chrześcijaństwo dobre i wspaniałe- to są z zupełnie innej ligi.
Pasję radzę oglądać tylko w wypadku, gdy nie chce się nie chcieć, a LB jest zbyt skomplikowane.Uśmiech
tyle, że w pasji nie ma żadnego pozytywnego bohatera Oczko
no i filmiki gibsona nie należą do ambitnych. typowe hollywoodzkie produkcje dla ludu.

zarzuciłem sobie tą pasję. w ogóle jakoś inaczej rozumiem tą historię. jezus nie odkupuje grzechów ludzi. to raczej jahwe odkupuje swoje grzechy wobec ludzi składając swojego syna w ofierze :mrgreen: wtedy to opowiadanie ma większy sens.

(Ambitny) film - OneManRevolution - 12.08.2008

Cytat:Stevenem seagalem
Jakoś go nie trawię, taki bubek nadęty z nieunerwioną twarzą.

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 12.08.2008

sam jestes bubek nadety :-P Seagal jest w porzadku, to sympatyczny wyluzowany facet (vide jego rola w "The Onion Movie") ma czarny pas w aikido i do tego jest buddysta Uśmiech