![]() |
|
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nauki przyrodnicze (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) (/showthread.php?tid=7775) |
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - maniak08 - 17.02.2012 myślę że faktycznie mogło jej chodzić o bakterie pozbawione chlorofilu Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - maniak08 - 17.02.2012 dzięki, chyba właśnie zrobie tak jak Rita mówi, pewnie chodziło jej o baktere prokariotyczne (exidim wiem że samo bakteria powinno starczyć ) pozbawione chlorofilu.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Sofeicz - 18.02.2012 To może mnie ktoś wyjaśni pewien problem związany z pracą rybosomu. Wiemy, że z jednej strony przesuwa się mRNA, z drugiej tRNA dostarczają konkretne aminokwasy do budowy białka. Ale jak ta niesamowita nanomaszyna rozwiązuje problemy logistyczne. Przecież te tłoczące się tRNA z pakunkiami stworzyłyby niesamowity "zator". Z jednej strony muszą być "pod ręką", z drugiej coś je musi wyławiać z tej masy. A ta maszyneria działa całkiem szybko (ok. 55-60 jednostek/sek). Literatura jakoś przemilcza ten problem. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Rita - 18.02.2012 A skąd masz tą informację o szybkości translacji? Wiki (nie żebym uważała to za jakieś świetne źródło informacji) podaje jednakowoż 17-21/s dla prokariotów i 6-9/s dla eukariotów. W świecie enzymów powiedziałabym, że rybosomy są opieszałe. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Sofeicz - 18.02.2012 Ze szkoły, ale to była szkoła "niesłuszna". Ale to nie zmienia sensu mojego pytania. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Rita - 18.02.2012 Ale nie bardzo rozumiem, czemu uważasz, że to jakoś zaskakująco szybko? Przecież to enzymy, powinny działać szybko W porównaniu z transkrypcją to i tak wolniutko.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Sofeicz - 18.02.2012 Ja nie pytałem o szybkość, tylko o logistykę. Przeczytaj jeszcze raz początkowy post Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Głupi Jaś - 19.02.2012
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - maniak08 - 21.02.2012 zetknąłem się kolejny raz z twierdzeniem, że gdy powietrze dostanie się do krwiobiegu, to serce stanie. rozumie że wstrzyknięcie sobie dużej dawki na pewno byłoby szkodliwe, ale jakoś nie widze przyczyny dlaczego od małego bąbelka powietrza miało by stanąc serce. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - exodim - 22.02.2012 Głupi Jaś napisał(a):W sprawie węży jadowitych.Tylko że, tak jak już pisałem, nie ma za wiele toksyn "trawiących". Zresztą co trawiących? Białka? Tłuszcze? Węglowodany? A z tymi sokami to ci się trochę pomieszało. W żołądku gruczoły śluzowe produkują śluz, ale nie przeciwko sokom trawiennym, tylko przeciwko kwasowi solnemu (produkowanemu przez komórki główne). Kwas solny ma charakter silnego rozpuszczalnika organicznego. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Głupi Jaś - 22.02.2012 exodim napisał(a):Kwas solny ma charakter silnego rozpuszczalnika organicznego.No popatrz, a ja całe życie myślałem, ze rozpuszczalniki organiczne, to etanol, metanol, benzen, formalina itp. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - bioslawek - 23.02.2012 Rita napisał(a):A skąd masz tą informację o szybkości translacji? Wiki (nie żebym uważała to za jakieś świetne źródło informacji) podaje jednakowoż 17-21/s dla prokariotów i 6-9/s dla eukariotów. W świecie enzymów powiedziałabym, że rybosomy są opieszałe. Ich ilość rekompensuje te "straty czasu". Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - exodim - 23.02.2012 Głupi Jaś napisał(a):No popatrz, a ja całe życie myślałem, ze rozpuszczalniki organiczne, to etanol, metanol, benzen, formalina itp. Sorry. Chodziło mi o denaturację białka. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Sofeicz - 31.05.2012 Proste pytanie. GDZIE SIĘ PODZIAŁY WRÓBLE ? Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - sirflinket - 31.05.2012 Na moim zadupiu zwanym podlasiem wróble są i nawet wiewiórki są. Być może.w Łodzi nie mają tak czystego powietrza.i ładnych krajobrazów jak na podlasiu. Emigracja krajoznawczo-wypoczynkowa.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Windziarz - 31.05.2012 U mnie na wsi wróbli jakby ubyło, ale innych ptaków jest mnóstwo. Ale może ten obserwowany spadek liczby wróbli to kwestia tego, że nie ma już wróblego gniazda tuż nad oknem mojej sypialni i mniej na te brązowe szkodniki zwracam uwagę. Za to wiewiórki w Toruniu mają się świetnie. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Crom - 01.06.2012 W Warszawie same "srajluchy", jak zwykłem mawiać na gołębie. Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Windziarz - 01.06.2012 Mam pytanie, pośrednio związane z moimi zepsutymi słuchawkami: Padł mi prawy głośnik w słuchawkach. Czy teraz to, którym z uszu słucham muzyki, ma wpływ na zdolność do skupienia się i pracy umysłowej, czy nie powinno mieć? Bo mnie się zdaje, że jak muzykę puszczę sobie w prawe ucho, to mogę spokojnie się skupić na tym, co robię, a jak w lewe, to jakoś nie bardzo. Przyczyna siedzi w specjalizacji półkul mózgu czy gdzieś indziej? Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Palmer - 01.06.2012 Sofeicz napisał(a):Proste pytanie. Jakbym był wróblem, to też bym zwiewał z Łodzi.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Głupi Jaś - 01.06.2012 Ubytki wróbli mają moim zdaniem coś wspólnego ze zwiększeniem pogłowia srok. |