![]() |
|
Dramat kobiet w Afganistanie - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Wydarzenia i przegląd prasy (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Dramat kobiet w Afganistanie (/showthread.php?tid=7612) |
RE: Dramat kobiet w Afganistanie - ZaKotem - 17.08.2021 Sofeicz napisał(a): Ale problem w tym, że ten rejon jest rudymentalnie 'niekontrolowalny'."Niekontrolowalność" jakiegoś rejonu oznacza, że jest on sanktuarium dla wszelkiej maści bandytów. A jak się okazało, bandyci, do których nie strzela się wystarczająco często, są w stanie nawet uderzyć w centrum cywilizacji. Więc trzeba co jakiś czas robić odszczurzanie, nawet jeśli wiadomo, że efekt będzie tymczasowy. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Sofeicz - 17.08.2021 Ale przecież akurat aktywnych terrorystów udało się z Afganistanu wyrugować. Nie mówiąc o tym, że Osama (Saudyjczyk) został odstrzelony na terenie zaprzyjaźnionego z Jankesami Pakistanu. Afganistan oberwał rykoszetem. Nie mówiąc o tym, że sami Talibowie też są wytworem pakistańskim. Ja tam się cieszę, może taka gorzka piguła da trochę Amterykanom do myślenia nad tym co i jak robią. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Fanuel - 17.08.2021 Sofeicz napisał(a):Gawain napisał(a): Kto ten rejon kontroluje ten ma bazę wypadową na Chiny, Iran i pośrednio na byłe republiki sowieckie, co uderza centralnie w Rosję. Kto ma Afganistan ten jest jak azjatycki, tłusty pająk, który reaguje jak mu wygodnie na drgania geopolitycznej sieci.Ale problem w tym, że ten rejon jest rudymentalnie 'niekontrolowalny'. No właśnie pilnowanie tego burdelu nie ma sensu. Sens ma wlezienie, zrobienie bazy wypadowej do mieszania konkurentom w szykach i zostawienie bajzlu w momencie, w którym utrzymywanie bazy się nie opłaca. Ktoś ten bajzel i tak będzie musiał ogarnąć. Zauważ, że z Afganistanu jest bardzo blisko do Ujgurów. A Amerykanie dziwnym trafem zostawili sporo sprzętu, baz wojskowych, rozlokowanych logicznie punktów przerzutowych i węzłów komunikacyjnych. I sam mówisz, że wszystkiego nawet Chińczycy nie upilnują... A co będzie jak Ujgurzy dostaną trochę broni? Miejsce w Afganskich mediach? Wsparcie Talibów i całego państwa? A jakby Pakistan chciał namieszać i wsparł Ujgurów politycznie? Co się wtedy stanie w Chinach? Kto na takiej sytuacji zyska i czemu USA? To wszystko logiczne jak cholera.
RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Sofeicz - 17.08.2021 Nie rób z Jankesów aż takich geniuszy. Oni wyposażyli za własną kasę 300 tysięczną armię, która dała dyla na widok paru brodaczy w Toyotach. Teraz to cale bogactwo napędzi Talibów. Żal mi tylko tych normalnych Afgańczyków, a szczególnie kobitek, którzy przez parę lat mieli przynajmniej spokój od szmatogłowych i ich pomysłow na społeczeństwo. A jak pokazują nasi Talibowie, kolejne rządy są coraz bardziej odjechane. Tutaj trochę gorzkiej prawdy od Jagielskiego, który trochę przesiedział z brodaczami w Afganistanie. https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27462761,polak-ktory-pil-herbate-z-przywodcami-talibow-juz-dekady-temu.html#do_w=46&do_v=306&do_st=RS&do_sid=287&do_a=287&do_t=16&do_g=5&do_s=B&s=BoxNewsMT RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Fanuel - 17.08.2021 Nie robię. Mówię, że Amerykanie są pragmatyczni. Koszty przewyższały zyski z posiadówy to się zmyli. A przy okazji zobaczyli, że Afganska armia to sieroty więc żeby nie odbębnić klapy zupełnej postarali się przynajmniej o to, żeby Chińczycy nic z tego nie mieli, a nawet wręcz przeciwnie, żeby musieli granicy pilnować jak jasna cholera, bo jeszcze przyjdzie jakaś chińska wiosna... RE: Dramat kobiet w Afganistanie - kmat - 18.08.2021 Dowcip polega na tym, że utrzymanie talibów pod butem to nie była jakaś skomplikowana sprawa. Wojna w Karabachu udowodniła, że nawet regularną armię można szybko rozrdupcyć, jeśli ma się więcej dronów. A gdzie talibom do armii Karabachu, dekadami zbrojonej przez Armenię i Rosję. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Rowerex - 18.08.2021 Bla, bla, bla - pytanka dwa, a nawet trzy:
RE: Dramat kobiet w Afganistanie - zefciu - 18.08.2021 Rowerex napisał(a):Prawdopodobnie będzie to któreś z państw islamskich. Pytanie, jak to będzie w przypadku szeroko rozumianego Zachodu. Cytat:Podsuwa się też czwarte, o tzw. stosunki gospodarcze, ale tu akurat można po cichu, na uboczu i w zaułku obok śmietnika.Akurat tutaj nie ma problemu. Przykład Tajwanu pokazuje, że handel z nieuznawanym państwem nie stanowi jakiejś trudności. Pytanie, czy Afganistan jest w stanie czymś legalnym kogoś zainteresować. Bo że Talibowie będą hodować mak i marychę, to wiadomo. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Adam M. - 18.08.2021 Sofeicz napisał(a): Nie rób z Jankesów aż takich geniuszy.Zadawalem sobie pytanie dlaczego nie atakowali z powietrza oddzialow talibow w czasie gdy dalej prowadzili ofensywe mimo ustalen paktu z Dohy? Wg mnie grali od poczatku na upadek rzadu afganskiego i przekazanie broni Talibom. Niektorzy z rosyjskich komentatorow zaczynaja juz laczyc fakty. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Sofeicz - 18.08.2021 Rowerex napisał(a): Podsuwa się też czwarte, o tzw. stosunki gospodarcze ...Ale jakie stosunki gospodarcze? Afganistan nie posiada żadnej gospodarki i jest całkowicie uzależniony od pomocy humanitarnej. Jedyne co produkuje, to opium (i z tego żyją Talibowie). RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Rowerex - 18.08.2021 Sofeicz napisał(a):Rowerex napisał(a): Podsuwa się też czwarte, o tzw. stosunki gospodarcze ...Ale jakie stosunki gospodarcze? Tak, tak, na pewno. Było: https://forsal.pl/artykuly/1072792,afganistan-porozumienie-z-usa-w-sprawie-wydobycia-metali-ziem-rzadkich.html Może być: https://www.cnbc.com/2021/08/17/taliban-in-afghanistan-china-may-exploit-rare-earth-metals-analyst-says.html RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Sofeicz - 19.08.2021 Ale to są jakieś przyszłościowe mrzonki, podobne do naszego gazu łupkowego. Do tego trzeba stabilizacji, infrastruktury i technologii, której Afgańczycy nie mają. A jeżeli nawet Chinole czy inni kosmici zaczną coś wydobywać, to się założę, że przeciętni Afgańczycy nawet złamanego dolara z tego nie powąchają. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - InspektorGadżet - 20.08.2021 Myślę że te kilka osób które stacjonuje na granicy z Białorusią możnaby wpuścić do Polski. Po pierwsze, państwo Polskie na obecnej sytuacji traci wizerunkowo. A po drugie, głodzenie ich jest paskudne. Obecna sytuacja na granicy to zapłata za wspieranie opozycji na Białorusi RE: Dramat kobiet w Afganistanie - kmat - 20.08.2021 InspektorGadżet napisał(a): Myślę że te kilka osób które stacjonuje na granicy z Białorusią możnaby wpuścić do Polski. Po pierwsze, państwo Polskie na obecnej sytuacji traci wizerunkowo. A po drugie, głodzenie ich jest paskudne. Obecna sytuacja na granicy to zapłata za wspieranie opozycji na BiałorusiKurwa, amagiedon idzie. Kłinkłe napisał coś z sensem. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - InspektorGadżet - 20.08.2021 Dla was nawet największa głupota byleby była zgodna z liberalną narracją jest sensowna. Ale mniejsza o to. Nadal jestem przeciwnikiem Imigraci, ale uważam że te kilka osób nie zrobi nam różnicy skoro i tak w Polsce jest pełno imigrantów. A retoryka w świat idzie taka "patrza polaki bezduszne głodzą afgańczyków". Bo raczej mało kto się przejmie tym że to wina Łukaszenki Edith: dziś na jednym prawackim portalu dowiedziałem się że promuje multi-kulti. A wy mnie macie za szura (cokolwiek to znaczy) XD RE: Dramat kobiet w Afganistanie - kmat - 20.08.2021 Bo widzisz, szuria jest stopniowalna. Są tacy co mają 20% cukru w cukrze, co mają 50% cukru w cukrze, a taki Bubel to ma nawet 500% cukru w cukrze. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Fanuel - 20.08.2021 Bubel to ma już zacier wysokooktanowy... RE: Dramat kobiet w Afganistanie - Sofeicz - 20.08.2021 InspektorGadżet napisał(a): Myślę że te kilka osób które stacjonuje na granicy z Białorusią możnaby wpuścić do Polski. Po pierwsze, państwo Polskie na obecnej sytuacji traci wizerunkowo. A po drugie, głodzenie ich jest paskudne. Obecna sytuacja na granicy to zapłata za wspieranie opozycji na Białorusi Świnte słowa (raz się k... z Instektorem zgadzam). Maluczcy jak zwykle mają przesrane - szkoda tych ludków, którzy wpadli w tryby geopolityki w kurnym wydaniu. PS. Inna grupa miała więcej szczęścia, bo utknęli gdzieś na bagiennych rozlewiskach Narwii - nie było wyjścia, nasza husaria musiała ich przewieźć do ośrodka dla uchodźców. RE: Dramat kobiet w Afganistanie - DziadBorowy - 21.08.2021 Tak w temacie bohaterskiej obrony wschodnich rubieży Rzeczpospolitej przed 30 muzułmanami i kotem.
RE: Dramat kobiet w Afganistanie - InspektorGadżet - 21.08.2021 Sofeicz napisał(a):Świnte słowa (raz się k... z Instektorem zgadzam). Ja pierdole, chyba czas się zastanowić co ja piszę. Jak jeszcze znalezczyni zacznie mnie propsować to czas chyba stąd iść |