Forum Ateista.pl
Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Nauki przyrodnicze (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) (/showthread.php?tid=7775)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - khomaniac - 13.03.2013

http://blog.timesunion.com/healthyprofessor/files/2010/11/metabolism.jpg

Moje pytanie: jak wygląda badanie danego szlaku metabolicznego? Tzn. jakim sposobem w 1. połowie XX wieku biochemikom udało się ustalić przebieg chociażby glikolizy i cyklu krebsa?

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - exodim - 18.03.2013

Tutaj odpowiedź na twoje pytania.
TLDR; laboratoryjna metoda prób i błędów przy doborze różnych enzymów (niektóre można już było syntezować, inne ekstrahowało się z komórek), obserwacja produktów.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - maniak08 - 13.07.2013

czy ktos moze wie albo ma przypuszczenia co moze skladac biale jaja 8cm pod ziemia o dlugosci okolo 2cm?

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Fanuel - 14.07.2013

A miękkie te jajka są? Jak tak To może jakie owady. Trzmiele czy coś takiego...

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - maniak08 - 14.07.2013

no chyba miekkie bo jedno ledwo dotknalem nozem i skorupa od razu pekla. hmm trzmiele.. te jaja byly wielkosci trzmieli prawie

edit
to nie moga byc trzmiele, jaja byly zupelnie biale i wieksze
http://www.ww.org.pl/repository/TRZMIEL/gniazdo%20trzmiela%20rudegomidi.jpg
moze padalec? dzisiaj postaram sie zrobic zdjecie

Trzmiele tuż przed wykluciem są takie duże jak dorosłe osobniki i ich jaja białe miękkie osłonki posiadają. Widziałem kiedyś jak w takim gnieździe pod lasem sie wykluwały. Dołek w miedzy i wyłaziły z tych osłonek rozprostowując skrzydełka. Moze to od gatunku zależy? Z resztą czort wie...

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - semele - 14.07.2013

khomaniac napisał(a):http://blog.timesunion.com/healthyprofessor/files/2010/11/metabolism.jpg

Moje pytanie: jak wygląda badanie danego szlaku metabolicznego? Tzn. jakim sposobem w 1. połowie XX wieku biochemikom udało się ustalić przebieg chociażby glikolizy i cyklu krebsa?

histochemia.

Palmer Eldritch napisał(a):Wron i kruków też. Rzeczywiście, coraz więcej tych dużych ptoków w mieście. Uśmiech
najwięcej srok- przynajmniej u mnie!
Najwięcej srok przynajmniej u mnie.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Nonkonformista - 14.07.2013

Neuromancer napisał(a):Trzmiele tuż przed wykluciem są takie duże jak dorosłe osobniki i ich jaja białe miękkie osłonki posiadają. Widziałem kiedyś jak w takim gnieździe pod lasem sie wykluwały. Dołek w miedzy i wyłaziły z tych osłonek rozprostowując skrzydełka. Moze to od gatunku zależy? Z resztą czort wie...
Jak ja ci zazdroszczę, że możesz sobie tak przyrodę obserwować.
Ja mieszczuch i nawet nigdy nie widziałem motyla wychodzącego z poczwarki. ;(
A trzmiele to bardzo pożyteczne owady, bo zapylają te kwiaty, których nie mogą zapylić pszczoły.

A to autobusów już nie ma. Oczko W Twojej okolicy pewnie jest jakiś park krajobrazowy. Jest lato, bierz plecak, termos, kanapki i w drogę. Uśmiech

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Nonkonformista - 14.07.2013

Neuromancer napisał(a):A to autobusów już nie ma. Oczko W Twojej okolicy pewnie jest jakiś park krajobrazowy. Jest lato, bierz plecak, termos, kanapki i w drogę. Uśmiech
Mogę rowerem. Pojutrze się wybiorę, bo jutro do krwiodawstwa - wreszcie.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Fanuel - 15.07.2013

Tak sobie przeglądając mapę zamków w Twoim województwie doszedłem do wniosku że nie masz na co narzekać. Tyle zachowanych zamków do zwiedzania, że i tydzień to mało żeby je wszystkie zjechać. A przyrody wokół tych zamków i tych ruin w bród. W ogóle to wokół Ciebie jest mnóstwo zieleni. Oj, cudze chwalicie swego nie znacie Oczko

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Nonkonformista - 15.07.2013

Neuromancer napisał(a):Tak sobie przeglądając mapę zamków w Twoim województwie doszedłem do wniosku że nie masz na co narzekać. Tyle zachowanych zamków do zwiedzania, że i tydzień to mało żeby je wszystkie zjechać. A przyrody wokół tych zamków i tych ruin w bród. W ogóle to wokół Ciebie jest mnóstwo zieleni. Oj, cudze chwalicie swego nie znacie Oczko
Syndrom Luwru, jak to nazywam. Język

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - semele - 15.07.2013

nonkonformista napisał(a):Jak ja ci zazdroszczę, że możesz sobie tak przyrodę obserwować.
Ja mieszczuch i nawet nigdy nie widziałem motyla wychodzącego z poczwarki. ;(
A trzmiele to bardzo pożyteczne owady, bo zapylają te kwiaty, których nie mogą zapylić pszczoły.

W mieście jest mnóstwo przyrody!! na przykład szczury!! Dziki się tez szwendają po śmietnikach - gdyby Warszawę na 2 lata opuścili ludzie nie poznałbyś tego miasta!!

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Sofeicz - 15.07.2013

No i Homo Menelus - stopień pośredni w ewolucji człowieka.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Fanuel - 15.07.2013

Eee, to i na wsi. Żaden tam rzadki gatunek, ale podtyp może być wyjatkowy Oczko

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - semele - 17.07.2013

Sofeicz napisał(a):No i Homo Menelus - stopień pośredni w ewolucji człowieka.

Gdyby tak odizolować to miasto na odpowiednio długi czas może pula genowa pozwoliłaby na powstanie zupełnie nowego gatunku.

http://www.sciaga.pl/slowniki-tematyczne/3026/mechanizmy-i-prawidlowosci-ewolucji/

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Sofeicz - 17.07.2013

Tylko jeden mały szczegół.
Menelus nie jest gatunkiem samowystarczalnym - musi pasożytować na gatunku Sapiens i jego wytworach.
Poza tym ma niejakie trudności z rozmnażaniem i dochowaniem potomstwa.
Nie wróżyłbym mu samodzielnej przyszłości gatunkowej.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Fanuel - 17.07.2013

Za to Homo Poborus Socialus nie ma problemu z rozmnażaniem. I prawdopodobnie jak tak dalej pójdzie to wypchnie Menelus, z zajmowanej niszy i możliwe jest powstanie nowego podgatunku. Straszliwego Homo Menelus Socialus.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Iselin - 17.07.2013

Neuromancer napisał(a):Tak sobie przeglądając mapę zamków w Twoim województwie doszedłem do wniosku że nie masz na co narzekać. Tyle zachowanych zamków do zwiedzania, że i tydzień to mało żeby je wszystkie zjechać. A przyrody wokół tych zamków i tych ruin w bród. W ogóle to wokół Ciebie jest mnóstwo zieleni. Oj, cudze chwalicie swego nie znacie Oczko
Mają jeszcze zoo położone w pięknych okolicznościach przyrody. Kiedyś był tam łoś.

Czy ktoś mógłby wyjaśnić...? (wątek zbiorczy) - Fanuel - 17.07.2013

I czemu jeszcze narzeka? Rajd po krzyżackich zamkach w pięknych okolicznościach w przyrody to jest coś czego można zazdrościć Oczko