Forum Ateista.pl
Drożyzna - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Społeczeństwo (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Drożyzna (/showthread.php?tid=14870)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Drożyzna - Fanuel - 04.07.2022

Sofeicz napisał(a): Mój syn jest "pelleciarzem" ale jak na razie nie słyszę, żeby psioczył.
Ale on forsiasty jest Uśmiech

Albo ma dojście do taniego producenta lub składu z pierwszej ręki ewentualnie sobie dowóz załatwi i to tak, że się opłaci. No i pewnie chata ocieplona jak należy to i opału mało idzie. W Najjaśniejszej oczywiście największy chuj w oko idzie tym, którzy nie mają ociepleń i palą byle czym czyli większości biedaków. Z resztą doszedłem do wniosku, że to jebanie ludności na cenach węgla i paliw to zagrywka taktyczna na czas jesienno-zimowo-kampanijny. Partia nagle da upust z marż w gorącym okresie w postaci zwrotów i bonów a tłuszcza będzie klaskać że za własne pieniądze przepłaca srogo.

RE: Drożyzna - Sofeicz - 05.07.2022

Ma jakiegoś lokalnego dostawcę, i na razie podobno nie jest aż tak strasznie.
Pellet zawsze wychodził drożej niż węgiel (licząc wartość opałową) ale ma szereg zalet, które dla kogoś, kto nie lubi się upaprać są ważne.

RE: Drożyzna - Fanuel - 05.07.2022

Sam miałem trochę pelletu na próbę w tym roku i daje szybko wysoką temperaturę. Nie bez znaczenia w przypadku grzania wody użytkowej.

RE: Drożyzna - lumberjack - 05.07.2022

Kurna paroma patykami se palę w kopciuchu i też mam szybko ciepłą.

RE: Drożyzna - Fanuel - 05.07.2022

Ja szukam co ciekawszych rozwiązań. Paliłem już nawet brykietem torfowym. Okazuje się, że zależnie od tego co się do pieca ładuje uzyskuje sie inne wyniki. I tak brykiet torfowy i nieco węgla wrzuconego po drewnie do pieca kaflowego sprawia, że piec jest gorący nawet dobę przy małym wsadzie. A brykiet wrzucony do kuchni błyskawicznie nagrzewa wodę.

Btw.

https://www.money.pl/gospodarka/bedzie-mozna-kopcic-resort-zawiesil-normy-jakosciowe-wegla-6786877585287712a.html

Gownem będzie można palić. Widocznie smog jest mniejszym zagrożeniem od hipotermii.

RE: Drożyzna - lumberjack - 06.08.2022

To już będzie poważne pierdolnięcie w finanse Polaków:

Cytat:"Spółdzielnia mieszkaniowa »Jutrzenka« w Koszalinie informuje, że Zakład Usług Komunalnych w Polanowie wprowadził nowe stawki za energię cieplną obowiązujące od 1.08.2022 r. W związku z powyższym zaliczka na centralne ogrzewanie wzrasta o 140 proc., natomiast cena podgrzania wody wzrasta do 172 zł/m3" — czytamy w piśmie do mieszkańców.

Wzrost jest dramatyczny. W grudniu zeszłego roku za metr sześcienny ciepłej wody mieszkańcy płacili 37 zł, dziś jest to blisko 140 zł więcej. Mieszkańcy są załamani, bo w wielu przypadkach istnieje ryzyko niewypłacalności. Z jedną z mieszkanek rozmawiał reporter Faktu.

— Mnie na to po prostu nie stać, bo po tych podwyżkach za mieszkanie będę płaciła ponad 1300 zł. Mój dochód to 1700 zł. Chyba będę musiała się odciąć od miejskiej kotłowni i ogrzewać lokal prądem. Tej zimy prawdopodobnie będę zmuszona przetrwać w zimnym mieszkaniu — mówi Maria Szymańska.

– Od grudnia zeszłego roku opłata za ogrzewanie wzrosła nam o ponad 400 proc. — mówi z kolei Onetowi Dorota, mieszkanka osiedla w Polanowie. – Ludzie przestaną płacić, bo nie będzie ich po prostu stać. Jeden z sąsiadów ma 1300 zł emerytury, a czynsz do opłacenia 1400 zł. To jest dramat. Nie wiemy, co robić – dodaje.

[...]Władze gminy przyznają, że podwyżki są ogromne, jednak były konieczne. — Wzrost stawek za ogrzewanie i podgrzanie wody ukształtowały rekordowe podwyżki cen węgla, energii elektrycznej i kosztów obsługi. I tak cena tony węgla w roku 2020 wynosiła 420 zł netto, a w 2022 r. 2100 zł, co jest wzrostem o 500 proc. Ceny energii natomiast odnotowały podwyżkę o 152 proc., a koszty obsługi to wzrost stawek roboczogodziny o 138 proc. Czynniki te mają bezpośredni wpływ na wzrost kosztów energii cieplnej wytwarzanej przez dostawców m.in. Zakład Usług Komunalnych — wylicza Grzegorz Lipski, burmistrz Polanowa.

[...]Już dwa miesiące temu gmina alarmowała, że wzrosty cen węgla wpłyną drastycznie nie tylko na samorządy, ale także na mieszkańców. W połowie maja komunikat o widmie podwyżek pojawił się na stronie Polanowa. Zdaniem Grzegorza Lipskiego, jedynym rozwiązaniem jest rozszerzenie tzw. dodatku węglowego także na te gospodarstwa domowe, które korzystają z innych źródeł ciepła.

— Tylko zapewnienie przez państwo finansowego wsparcia dla mieszkańców pozwoli na obniżenie kosztów produkcji ciepła i zniwelowanie skutków drastycznych podwyżek. Udzielenie pomocy finansowej w wysokości trzech tys. zł dla gospodarstwa domowego pozwoliłoby na zmniejszenie kosztów ogrzewania o ok. 40 proc. — zaznacza.

Apel został skierowany do premiera oraz posłów. O sprawę innej mieszkanki Polanowa, której po podwyżkach zostanie 10 zł dziennie na przeżycie, zapytała jednego z posłów PiS dziennikarka TVN24. — Bądźmy poważni. Nie znam takiej osoby. Proszę mi przedstawić taką osobę, to chętnie się z taką osobą spotkam, która mówi w ten sposób, że będzie miała 10 złotych miesięcznie na przeżycie — stwierdził poseł Wojciech Skurkiewicz.

Zakład Usług Komunalnych w Polanowie ma zakontraktowany węgiel do stycznia przyszłego roku. Cena to ponad 2 tys. zł za tonę. – Ale nie możemy być pewni, co dalej. Czy firma, która dostarcza nam opał – mimo ustalonych cen – nie podniesie nagle ceny do czterech tys. zł — mówi Adamski.

https://www.onet.pl/informacje/onetszczecin/czynsze-wyzsze-o-400-proc-ludzie-przestana-placic-nie-bedzie-ich-stac/72y16v9,79cfc278

No jak to - Kapitan Państwo miał pokonać zmowę cenową składów węgla i innych nikczemnych pośredników. Wyngiel miał być tysiaka za tonę, a mamy 2k. N to jak jest w końcu?

RE: Drożyzna - lumberjack - 27.08.2022

https://youtu.be/9AIUcMq8s_k

Humorystyczne o drożyznie w UK. Ale pasuje idealnie do Polski i pewnie innych krajów też.

RE: Drożyzna - lumberjack - 09.09.2022

Cytat:Kryta pływalnia w Brzegu Dolnym w województwie dolnośląskim zostanie zamknięta. Powód? Drastyczna podwyżka taryf za prąd i gaz. "Koszt opłat za gaz i prąd wynosiłby około 250 tys. zł miesięcznie, przy dotychczasowych opłatach ok. 20 tys. zł miesięcznie" - informuje właściciel basenu.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/gmina-zamyka-basen-przez-drogi-gaz-i-prad-10-krotna-podwyzka/02nt5gw

Ceny kosmos.

RE: Drożyzna - lumberjack - 28.09.2022

Widziałem w kilku miejscach w Radomiu ekogroszek po 100 zł za 25kg. Czyli 1000 zł za 250 kg. A jeszcze ze dwa lata temu tona była za 700 zł. A teraz tona za 4k. A dopłatą jest 3k czyli na niecały miesiąc grzania. A politycy obiecywali, że jak się zlikwiduje siatkę chciwych pośredników to tona będzie za 1k.

RE: Drożyzna - DziadBorowy - 28.09.2022

Z tymi pośrednikami to oczywiście ściema. Przecież te bęcwały zawsze muszą znaleźć winnego własnych zaniedbań. Jak węgiel ma być tańszy jak ten co zamówili w porcie odbierany jest za 2200 złotych netto. A gdzie VAT, gdzie transport, gdzie marża sprzedawcy?

A teraz najlepsze:
" Jak podał w czwartek GUS, produkcja węgla kamiennego w sierpniu spadła o 10,1 proc. w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem. W skali miesiąca spadek wyniósł 3,9 proc. W ubiegłym miesiącu wyprodukowano 3,85 mln ton węgla kamiennego. Od stycznia do sierpnia produkcja r/r spadła o 1,6 proc. i wyniosła 35,88 mln ton. Dodatkowo około 1 mln ton zostało wyeksportowane za granicę, "

Ale czego oczekiwać po tej bandzie nieudaczników, która jedyne co potrafi to zrobienie przelewu za 500 złotych. Wkurzałem się na "politykę ciepłej wody w kranie" Tuska - w najczarniejszych snach mi nie przychodziło do głowy, że ta ciepła woda może być luksusem.

PS. Dolar po 5 złotych, polska giełda jedną z najsłabszych w Europie. A skurwiel Ziobro dalej blokuje miliardy Euro na KPO. W całym tym burdelu z Rosją ostatnie co nam potrzeba to utrzymanie drugiego frontu na linii Polska - EU.

RE: Drożyzna - Dwa Litry Wody - 28.09.2022

Lumberjack
Cytat:A jeszcze ze dwa lata temu tona była za 700 zł. A teraz tona za 4k. A dopłatą jest 3k czyli na niecały miesiąc grzania.
Tak z czystej ciekawości,  o jaki metraż mieszkania chodzi?

RE: Drożyzna - DziadBorowy - 28.09.2022

Dwa Litry Wody napisał(a): Lumberjack
Cytat:A jeszcze ze dwa lata temu tona była za 700 zł. A teraz tona za 4k. A dopłatą jest 3k czyli na niecały miesiąc grzania.

W starym nieocieplonym budownictwie - około 130-150 metrow powierzchni domu w miesiącach zimowych. W październiku i marcu pójdzie mniej.

RE: Drożyzna - lumberjack - 28.09.2022

Dwa Litry Wody napisał(a): Lumberjack

A nawet nie wiem. Ogólnie na typowy standardowy uśredniony dom w Polsce idzie 4 tony węgla przez zimę.

DziadBorowy napisał(a):
Dwa Litry Wody napisał(a): Lumberjack

W starym nieocieplonym budownictwie - około 130-150 metrow powierzchni domu w miesiącach zimowych. W październiku i  marcu pójdzie mniej.

Na pewno? Znajomy ma taki metraż domu nowego i ocieplonego i mu idzie tona na miesiąc.

Ale on to se grzeje do 23 C. Nie ogarniam czemu ludzie chcą mieć tak ciepło. Byłem też niedawno u tych Ukraińców w moim mieszkaniu i widzę już grzejnik elektryczny a tak poza tym mieli piekarnik odpalony i otwarty na oścież. Nagrzane tak, że nawet w krótkimi rękawku za gorąco. Ładne rachunki mi przyjdą.

A ja se tak palę żeby było 19 lub 20 i jest git zajebioszka.

RE: Drożyzna - DziadBorowy - 29.09.2022

lumberjack napisał(a): Na pewno? Znajomy ma taki metraż domu nowego i ocieplonego i mu idzie tona na miesiąc.

To zależy jak kto grzeje. Mówię na podstawie domu brata. Temperatura około 20 stopni - schodzi mu na sezon 5-6 ton węgla. Paleniem od góry da się ograniczyć ilość węgla nawet o 20%, Chociaż takie rady przy obecnych cenach to nalepianie plasterka opatrunkowego na urwaną rękę.

Cytat:Ale on to se grzeje do 23 C. Nie ogarniam czemu ludzie chcą mieć tak ciepło. Byłem też niedawno u tych Ukraińców w moim mieszkaniu i widzę już grzejnik elektryczny a tak poza tym mieli piekarnik odpalony i otwarty na oścież. Nagrzane tak, że nawet w krótkimi rękawku za gorąco. Ładne rachunki mi przyjdą.

Zwróć im uwagę, że paląc w ten sposób karmią Putina Oczko

Skończy się to wszystko tak:

Marzec: z węglem nie będzie żadnych problemów.

Czerwiec: węgiel będzie po 969 złotych za tonę.

Lipiec: poczekajcie do jesieni wówczas węgiel będzie taniej.

Wrzesień: z węglem są drobne problemy, nie kupujcie od razu na całą zimę, kupcie jedną tonę, resztę dokupicie potem.

Listopad: gmina która zużyje najmniej węgla dostanie wóz strażacki.

Grudzień: wprowadzamy program skarpeta+. Każdy kto nie kupił węgla otrzyma od rządu ciepłe wełniane skarpety. Osoby z kartą dużej rodziny otrzymają nawet dwie pary!

Kwiecień 2023: Ja cieszę się, że coraz mniej obawiamy się tej zimy, tego braku węgla. I to jest dobre podejście! Bo zima jest w odwrocie! Już teraz nie trzeba się jej bać. Trzeba pójść na wybory, tłumnie!

RE: Drożyzna - DziadBorowy - 30.09.2022

No i inflacja wyniosła 17,2%. Co gorsza przyspiesza inflacja bazowa (czyli ta bez kosztów energii i żywności) Bardzo źle to wygląda. Jak RPP nie podniesie znacząco stóp procentowych w najbliższym czasie będzie to wyglądało jeszcze gorzej.

RE: Drożyzna - Kontestator - 30.09.2022

Nawet jeśli podniosą to zaraz wprowadzą kolejne wakacje kredytowe i tyle z tego będzie.

RE: Drożyzna - DziadBorowy - 06.10.2022

Taki ładny obrazek:

[Obrazek: Kopia-infografiki-globenergia-9-1024x576.jpg]

RE: Drożyzna - lumberjack - 10.10.2022

Gdzie to można sprawdzić, te ich marże? Jeśli to prawda to znaczy, że państwowe spółki sprzedające energię chcą celowo zarżnąć polską gospodarkę i budżety zwykłych Polaków. Tylko po co, co z tego będą miały? Teraz skroją wszystkich z kasy, a w przyszłym roku nie będą miały kogo, bo się firmy pozamykają.

---

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/co-czwarty-polak-nie-ma-na-tyle-oszczednosci-by-przezyc-miesiac-zatrwazajace-dane/e5n81zd

Cytat:Wielu mieszkańców Polski żyje praktycznie bez oszczędności. Taki obraz wyłania się z opublikowanego przez OECD raportu na temat świadomości finansowej Polaków. Czytamy w nim, że nie jesteśmy gotowi na kryzys. Prawie 8 proc. z nas nie przeżyłoby tygodnia ze swoich zaskórniaków, a niemal co czwarty z nas w razie utraty dochodu przetrwa maksymalnie miesiąc.

[...]Jak się jednak okazuje, wszystko to dotyczy nielicznej grupy Polaków. Jak bowiem wynika z raportu OECD na temat świadomości oraz edukacji finansowej w naszym kraju, jako społeczeństwo mamy olbrzymi problem z oszczędzaniem.

W ankiecie przeprowadzonej na potrzeby raportu grupa Polaków została zapytana, jak długo byłaby w stanie przetrwać ze zgromadzonych oszczędności w przypadku utraty dochodu. I to przy założeniu, że nie wiąże się to z obniżeniem standardu życia oraz nie wymaga pożyczania pieniędzy (czy to z banku, czy od znajomych lub rodziny).

Odpowiedzi są zatrważające. Wynika bowiem z nich, że niespełna 8 proc. z nas nie byłaby w stanie przeżyć w takiej sytuacji nawet tygodnia. Kolejne 15,2 proc. ocenia, że da radę przez tydzień, ale już na pewno nie miesiąc.

To oznacza, że ponad 23 proc. Polaków nie jest w stanie przeżyć z oszczędności nawet jednego miesiąca.

Najczęściej oszczędności wynoszą od 1 do 3 miesięcy. Taką odpowiedź wskazało niespełna 30 proc. respondentów.

W niezłej sytuacji jest z kolei mniej więcej co trzeci Polak. 19 proc. deklaruje przeżycie od 3 do 6 miesięcy, a 13 proc. — więcej niż pół roku ze zgromadzonych oszczędności.

Masakra.

RE: Drożyzna - DziadBorowy - 10.10.2022

lumberjack napisał(a): Gdzie to można sprawdzić, te ich marże?

Spółki notowane na giełdzie muszą co kwartał publikować sprawozdania finansowe. Tam to można znaleźć.

Cytat:Jeśli to prawda to znaczy, że państwowe spółki sprzedające energię chcą celowo zarżnąć polską gospodarkę i budżety zwykłych Polaków. Tylko po co, co z tego będą miały?

Większa marża = większy zysk. Większy zysk = większa dywidenda. A dywidenta w dużej mierze trafia do skarbu państwa, który jest akcjonariuszem większościowym.

RE: Drożyzna - lumberjack - 10.10.2022

Więcej ludzi i firm spłukanych/zbankrutowanych = mniej wpływów z podatków, mniej zapłaconych zusów, mniej zadowolonych obywateli, mniejsze poparcie, większa emigracja etc.