![]() |
|
(Ambitny) film - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Kultura i sztuka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: (Ambitny) film (/showthread.php?tid=827) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
|
(Ambitny) film - GoodBoy - 24.08.2013 Rita napisał(a):A wiesz to, bo widziałeś film. A nie, sam napisałeś, że nie widziałeś...:roll: No ale skoro poboczny, to faktycznie usprawiedliwia zdradę. Genialne wręcz rozumowanie.Dopowiadasz sobie fakty, których po obejrzeniu samego trailera nie można bezsprzecznie stwierdzić. Nic nie pisałem o zdradzie w kontekście pobocznego wątku - następny twój wymysł. Pisałem o tym, że film jest o gejach, nie o hetero, zaś wątek z kobietą służy jako zarys do opowiedzenia miłości między facetami. Pewnie plakat też sugeruje, że film jest o hetero, a co najmniej 50/50 ![]() ![]() Rita napisał(a):A wiesz to bo oglądałeś film. A nie znowu, patrz wyżej. Ale spoko, faktycznie jak ktoś zaszczuty, to zdradę można wybaczyć, ba wręcz wszyscy powinni się cieszyć z tego :roll: No przecież naturalnie, całkiem etyczne jest wejście w związek z kimś, do kogo się kompletnie nic nie czuje, okłamać tą osobę, zrobić jej dziecko, a następnie zostawić. Co ja się czepiam, facet powinien dostać order...Wiem to ponieważ krytycy filmowi piszą, że jest to "niemiecka odpowiedź na Brokeback Mountain". Skoro tak, to obejrzawszy BM, mogą dojść do pewnych wniosków o czym traktować będzie Siła Przyciągania. No i znowu tylko szkoda dla hetero. Film gejowski, ale trzeba widzieć los biednej heteryczi z dzieckiem... Losy gejów są nieważne, nieistotne jest to co czują i co przeżywają. Gej winny i basta. Dla Rity jest to w końcu propaganda heteryckiego tryumfu. Gdyby Rita była krytykiem filmowym napisałaby, że film pokazuje jak wredni nienawistni homo niszczą biednych heteryków... I wszyscy by klaskali ![]() Rita napisał(a):Ale jak już się weszło, to można spokojnie wyjść, bo w końcu ważniejszy jest pociąg seksualny, niż wychowanie potomka...Haha. Pomimo tego, ze nigdzie o tym nie pisałem, Rita wcześniej się obruszała na zapas przed sprowadzaniem relacji hetero do aspektu stricte seksualnego. Oczywiście Rita nie ma najmniejszego problemu ze sprowadzeniem orientacji homo tylko do seksu. W końcu główny bohater dlatego wszedł w relację z innym facetem, by zapiąć go od tylca w scenie z samochodami w deszczu. Nie ma mowy o uczuciach, miłości, żadne potrzeby emocjonalne nie wchodzą w grę, bo w końcu to tylko geje pragnący się bzykać i nic poza tym. I na ich sytuację Rita oczywiście nakłada sytuację biednej kobiety z dzieckiem, która to kobieta oczywiście ma uczucia, jest empatyczna, ma potrzebę wielkiej miłości i która nie myśli tylko o seksie. Rita po raz kolejny dała nam popis swojej tolerancji. Hetero = dobry. Homo = zły. Rita napisał(a):No faktycznie zostawienie kobiety samej z dzieckiem i odwiedzanie ich i płacenie alimentów to pełny happy end. A co tam, że na kobietę spadnie 90% odpowiedzialności, ważne że gej się realizuje w związku.Sytuacja nie jest ciekawa dla obydwu stron, jednak skoro już się pojawiło dziecko to należy się z tego cieszyć i wzajemnie nim opiekować. Tu nie ma idealnej sytuacji i nigdy nie będzie, ponieważ związek z kobietą u podstaw nie miał szans na przetrwanie. Można jedynie radzić sobie z sytuacją taka jaka jest. Można się brać za udry i ciągać po sądach, a można się dogadać tak, aby obie strony były możliwie najbardziej szczęsliwe jak się da, z jednoczesną korzyścią dla dziecka. Rita napisał(a):Właśnie, miłość to nie tylko orientacja i seks. Zasadniczo ludzie nie powinni wiązać się z osobami, których nie kochają. Ale jak już się spłodziło dziecko, to swoje preferencje należy schować w kieszeni i wziąć pełną odpowiedzialność za człowieka, którego się powołało do życia.To tylko twoje zdanie, z którym się nie zgadzam. Odpowiedzialnośc za dziecko nie oznacza "schowania preferencji do kieszeni". Można realizować jedno i drugie, z pożytkiem dla obu stron. Rita napisał(a):Czyli zasadniczo zdradzać nie można, ale namawiać do rozpadu związku już tak. Ja uważam inaczej. Myślę, że jeżeli ktoś jest w związku, to nikt nie ma prawa ani zdradzać fizycznie, ale też nieetyczne jest namawianie do rozpadu tego związku. Można sobie przecież poszukać partnera wolnego, bez zobowiązań.Cały czas zapominasz, że nie mamy tu do czynienia z heterykiem, który zdradził i odszedł do innej laski, tylko z gejem, który od początku nie powinien był się pakować w taki związek. Powinnaś rozgraniczać te dwie sytuacje i dokonać innej oceny moralnej. A do rozpadu związku można jak najbardziej namawiać, nie tylko w tej sytuacji, ale w każdej innej, jeśli się widzi krzywdę i brak sensu trwania związku. Ostateczna decyzja i tak leży w gestii zaangażowanych stron. (Ambitny) film - Rita - 24.08.2013 Wszystko sprowadza się do tego, że ty uważasz, że orientacja rozgrzesza zdradę. Ja nie stosuje tak jak ty podwójnych standardów: zdrada to zdrada, zostawienie kobiety ciężarnej, to zostawienie kobiety ciężarnej. Traktuję na równi homo jak i hetero. Ty zaś w swoim heterofobicznym zacietrzewieniu uważasz, że jak ktoś jest gejem, to już go nie obowiązuje wierność kobiecie, którą zapłodnił. Nie traktujesz ludzi równo i w tym cały problem. (Ambitny) film - GoodBoy - 24.08.2013 Rita napisał(a):Wszystko sprowadza się do tego, że ty uważasz, że orientacja rozgrzesza zdradę. Ja nie stosuje tak jak ty podwójnych standardów: zdrada to zdrada, zostawienie kobiety ciężarnej, to zostawienie kobiety ciężarnej. Traktuję na równi homo jak i hetero. Ty zaś w swoim heterofobicznym zacietrzewieniu uważasz, że jak ktoś jest gejem, to już go nie obowiązuje wierność kobiecie, którą zapłodnił. Nie traktujesz ludzi równo i w tym cały problem.Wręcz przeciwnie, traktuję wszystkie orientacje na równi, zaś twój zarzut jest tak samo bezpodstawny, co zwykłą zemstą za wykazanie ci homofobicznych postaw. Jak zwykle i tym razem nie mogłaś się opanować przed wymyśleniem bajeczki, więc postanowiłaś zarzucić mi, iż rzekomo rozgrzeszam orientacją zdradę. Tymczasem wyraźnie napisałem co jest tutaj rozgrzeszeniem i bynajmniej nie jest to orientacja, ale jeżeli nie umiesz czytać to nie będę ci tego powtarzał po raz trzeci. (Ambitny) film - GoodBoy - 25.08.2013 Gocek napisał(a):Polecam Wyśnione miłościObejrzałem wczoraj. Okazało się, że dostałem ten film od kogoś w prezencie i czekał na obejrzenie aż do teraz. Jestem pod wrażeniem, bo to chyba jeden z lepszych filmów, które widziałem w życiu. Pozycja obowiązkowa dla każdego branżowca (mimo, że nie jest to film stricte gejowski), jak i każdego kto jest empatyczny i wrażliwy. Francis mraaau super facet
(Ambitny) film - Łoś - 25.08.2013 Cieszę się GoodBoy, że Ci się film spodobał Drodzy forumowicze, oglądajcie.PS Berzerker, obejrzałem Seediq Bale (4,5 h wersja), świetny film! (Ambitny) film - korsarz - 27.08.2013 zapowiada się niezłe widowisko, premiera na październik (Ambitny) film - CreatedMind - 28.08.2013 Rita napisał(a):Ty zaś w swoim heterofobicznym zacietrzewieniu uważasz, że jak ktoś jest gejem, to już go nie obowiązuje wierność kobiecie, którą zapłodnił. Nie traktujesz ludzi równo i w tym cały problem. Przecież płód to tylko gówno. :roll: Co z tego ze facet zapłodnił skoro według "postępowego motłochu" nowo rozwijający się człowiek jest tylko zlepkiem komórek (tak jakbyśmy my byli czymś więcej niż tylko bardziej rozwiniętym "zlepkiem komórek"...) i pasożytem którego kobieta powinna móc się pozbyć nie pytając się nawet płodziciela o zdanie ? **Ta ostatnia buźka nie najlepiej pasuje bo to wszystko raczej smutne a nie śmieszne... (Ambitny) film - Żarłak - 28.08.2013 "Listy z Iwo Jimy". Dobry. Film trochę w starym stylu lat 50 i wczesnych 60, ale może to nie tyle wynika z pomysłu na film, co chęci oddania zasad ludzi, którzy tam walczyli. Ich wartosci itd. Doscyć szokujące. Jeśli ktoś lubi i ma nastrój to warto. (Ambitny) film - semele - 29.08.2013 Powrót od dzieciństwa: http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1-31264 (Ambitny) film - korsarz - 31.08.2013 skandynawska wersja Apocalypto - Flukt, polecam. Ciekawostką jest to, że w filmie gra Ghaal znany z zespołu Gorgoroth. (Ambitny) film - Głębia dzwonu - 31.08.2013 chyba padła wtyczka youtube (Ambitny) film - As Sa'iqa - 05.09.2013 (Ambitny) film - Wilk - 08.09.2013 Wczoraj obejrzałem film Serenity z 2005 roku. Świetny. http://www.filmweb.pl/Serenity Spoiler. Spodobała mi się scena z prywatną ochroną. Świetnie pokazane zostało jak by to wyglądało w libertariańskim społeczeństwie. Capt. Malcolm Reynolds: [shouting down into the vault] We're coming down to empty the vault now! Vault Guard: [calling back up] You'll have to give me your authorization password! [Jayne fires a burst from his automatic rifle] Vault Guard: Uh... okay! Później jest pokazane jak Reynolds umawia się ze strażnikiem że strzeli mu w nogę, dzięki czemu będzie miał dowód że bronił skarbca i oberwał. Strażnik mówi mu żeby go tylko drasnął, na co Reynolds odpowiada że postrzał będzie bardziej wiarygodny, a strażnik zostanie bohaterem. ![]() Druga rzecz która spodobała mi się w filmie, to wyjaśnienie skąd wzięli się Reavers. The Reavers' true origin is revealed later in the movie Serenity. The crew of Serenity find evidence, in the form of an Alliance scientist's holographic message, that Reavers were originally humans from the planet Miranda. The Alliance government used Miranda as a testing ground for the chemical agent G-23 Paxilon Hydrochlorate, or simply "Pax" (Latin for "peace"). It was added to the planet's air processors in order to calm the population and weed out aggression. The agent worked, but too well: 99.9% of the population became so lethargic that they stopped working, talking and, eventually, eating and moving. They simply laid down where they were and allowed themselves to die of starvation. The remaining 0.1% of the planet's 30 million people (approximately 30,000 total) had the opposite reaction to the Pax, becoming mindlessly violent and extremely aggressive. In fact, the scientist is killed by a Reaver while delivering the message.[9] The scientist noted typical Reaver behavior in the survivors before she herself became a victim of their attacks. http://en.wikipedia.org/wiki/Reaver_%28Firefly%29 Nieprzypadkowo czynnik odpowiedzialny za wymarcie całej ludności nazwany został Pax (czyli pokój). Kogo pokój nie doprowadził do dekadencji (dekadencja dosłownie oznacza obumarcie, zmarnienie) tego zamienił w potwora gorszego niż zwyczajny agresywny człowiek niepoddany eksperymentowi "pokój". Świetne. (Ambitny) film - Keyser Söze - 08.09.2013 Obejrzałem dzisiaj film Europa Report. Film opowiada historię pierwszej załogowej wyprawy na księżyc Jowisza, Europę. Jak można się domyślić, podróż nie przebiega do końca po myśli organizatorów i astronautów Europa Report to w gruncie rzeczy bardziej s-f i thriller niż horror, choć jest w nim parę dość intensywnych scen - wrażenia bardzo wspomagają statyczne ujęcia, jako że film utrzymany jest w konwencji przekazu z kamer przemysłowych zainstalowanych na statku i na kombinezonach załogi. Nie sugerujcie się opiniami na IMDB, film jest ciekawy i godny polecenia (chociaż z nowego s-f bardziej polecam Moon).
Spoiler!
(Ambitny) film - Wilk - 10.09.2013 Polecam obejrzeć Elizjum. ![]() http://www.filmweb.pl/film/Elizjum-2013-558960 Myślałem że film będzie równie badziewny i nudny jak dystrykt 9, ale akurat się przeliczyłem (to moja opinia). Naczytałem się opinii o tym jakoby film był "socjalistyczną propagandą" i podobnych, więc miałem uprzedzenie, ostatecznie jednak fabuła okazała się znośna, co więcej nie pokazano tam niczego czego już sam bym nie wiedział (ostatnio sam gdzieś tutaj opisałem coś podobnego, chyba odpowiadając Lumberowi). Troche wkurwiała mnie postać grana przez Damona, jego motywacje, i nagła zmiana, na sam koniec. Troche to felernie pokazali. No ale gra tam Alice Braga, której duże oczy i piękny uśmiech nadrabiają wszystko (to też moja indywidualna opinia). Chciałbym żeby te oczy i uśmiech towarzyszyły mi codziennie rano, po przebudzeniu. I w ogóle, przez cały dzień. Każdy. ![]() Fajny film. Podobał mi się. (Ambitny) film - korsarz - 10.09.2013 Polecam film ''Tylko Bóg wybacza''. Jeśli ktoś widział wcześniejsze filmy tego reżysera typu Drive czy Valhalla Rising nie będzie zawiedziony. Szczerze mówiąc po Drive, w którym Gosling zagrał fenomenalną rolę bałem się, że kolejny z jego udziałem ''only god forgives'' będzie słabszy. Postawiona poprzeczka zobowiązuje. Na szczęście film trzyma poziom, jak dla mnie fenomenalny klimat i muzyka, atmosfera bijąca z filmu i piękne kobiety z Tajlandii - miód. Oczywiście jest to kino specyficzne i po prostu musi trafić w czyjś gust. http://www.filmweb.pl/film/Tylko+Bóg+wybacza-2013-579290 Scena walki apropos Drive, dobra scena w windzie (Ambitny) film - Keyser Söze - 10.09.2013 Pisaliśmy tutaj z Hansem o tym filmie parę stron temu. Muszę się w końcu zabrać do trylogii "Pusher" Refna, bo każdy jego film, jaki dotąd widziałem, był zajebisty. (Ambitny) film - korsarz - 10.09.2013 Hastur napisał(a):Pisaliśmy tutaj z Hansem o tym filmie parę stron temu. Muszę się w końcu zabrać do trylogii "Pusher" Refna, bo każdy jego film, jaki dotąd widziałem, był zajebisty. Drive oceniam nieco wyżej niż Only God forgives ale i tak polecam!!! Te filmy mają coś w sobie. (Ambitny) film - Baptiste - 10.09.2013 Ja polecam ten film: http://www.filmweb.pl/8.Sekcja Sekcja 8. Świetnie się ogląda. Oglądął ktoś Scooby Doo? Jako mały dzieciak bardzo rajcowało mnie typowanie kto stoi za zamieszaniem, kto jest potworem, itp. Oglądając ten film miałem podobne wrażenia. Dobre elementy kryminału/thrilleru z zagadką do rozwikłania. Do tego fajny klimat. Dużo nocnej, deszczowej panamskiej dżungli.
(Ambitny) film - GoodBoy - 15.09.2013 "Kill Your Darlings" - chyba pierwszy branżowy film, który mnie nie zainteresował z powodu gejowskiego wątku głównych bohaterów, tylko zupełnie innych względów No i w końcu poważna rola Redclife'a, którą odcina się od kreacji Harry'ego Pottera.http://www.imdb.com/title/tt1311071/ |