Forum Ateista.pl
(Ambitny) film - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Kultura i sztuka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: (Ambitny) film (/showthread.php?tid=827)

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 15.01.2008

Znowu obejrzalem dobry film Zanussiego. Zanussi to jest kurde klasa, ze ludzie nie ogladaja Zanussiego tylko... wlasciwie nie wiem co ludzie ogladaja ale z pewnoscia badziewia jakies. Nawet tu mamy temat o filmie ambitnym a dobrych tytulow malo.

Tak czy owak obejrzalem "Barwy Ochronne", film ktorego marcholt nie obejrzal do konca co wydaje mi sie dziwne biorac pod uwage z jak dobrym kinem mamy doczynienia. Jest tendencja do deprecjonowania kina moralnego niepokoju bo "moralny niepokoj" nie znajduje uznania w postmodernistyczno-cynicznym-nihilizmie reprezentowanym przez ta bardziej ukulturalniona czesc spoleczenstwa. Moralne rozterki to nie nasze zmartwienie generalnie. Szkoda, szkoda. Ja tam polecam. Krzysztof Zanussi - Barwy Ochronne.

(Ambitny) film - Night_walker - 15.01.2008

Zdecydowanie ,,Lord of war,, chyba jedyny film ktory mnie doprowadził do łez. bez beki.

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 29.01.2008

Jutro (środa) o 15:00 TVP Kultura zapoda "Rysopis" Skolimowskiego. Film absolutnie rewelacyjny, jeden z najlepszych polskich filmow w ogole. Nieczesto sie zdarza zebym potrafil tak bardzo odnalezc sie w dziele filmowym.

(Ambitny) film - pawel.wlodek - 29.01.2008

Night_walker napisał(a):Zdecydowanie ,,Lord of war,, chyba jedyny film ktory mnie doprowadził do łez. bez beki.

Mnie, może nie do łez, ale poruszył 'Wierny ogrodnik'. O matko, co za film...

(Ambitny) film - lumberjack - 30.01.2008

american history x

http://video.google.pl/videoplay?docid=-1564035643569751368&q=american+history+x&total=872&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 30.01.2008

a jak ktos obejrzal Skolimowskiego i ma chec na wiecej to o 1:10 na Kulturze leci drugi film owego rezysera. "Walkower" z 1965. Tego nie znam ale na pewno bedzie swietny.

(Ambitny) film - Liberty - 30.01.2008

American history x imho lipny.

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 30.01.2008

no taka pogadanka na temat zlych nazistow i o tym ze kazdy moze sie zmienic w dobrego demokrate. Uśmiech

(Ambitny) film - Luka Wars - 30.01.2008

Obejrzałem niedawno na tvp1 Miasto Boga, nawet ciekawy film, ale moim zdaniem niedopracowany.

(Ambitny) film - lumberjack - 31.01.2008

Liberty napisał(a):American history x imho lipny.

Jak dla mnie najciekawszy film o tematyce rasistowskiej. Chyba, że znasz lepszy(to zapodaj tytuł, z chęcią obejrzę). Lipny jest raczej 'Fanatyk'.

(Ambitny) film - Marcin_77 - 31.01.2008

Zadar napisał(a):Jak dla mnie najciekawszy film o tematyce rasistowskiej. Chyba, że znasz lepszy(to zapodaj tytuł, z chęcią obejrzę). Lipny jest raczej 'Fanatyk'.
A Romper Stomper? Jak dla mnie najlepszy film o tej tematyce, muzyka zespołów skinowskich jako ścieżka dźwiękowa, niesamowicie dynamiczne sceny walk (kamera "z ręki" itp), choć przewidywalne zakończenie.

(Ambitny) film - lumberjack - 31.01.2008

Nie oglądałem, dzięki za info... poszukam sobie Uśmiech

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 31.01.2008

O tematyce rasistowskiej to polecam "Murzyni" Geneta a nie tam moralitety filmowe Oczko

Albo "Narodziny Narodu" Uśmiech

Obejrzalem w nocy "Walkower" Skolimowskiego i byl absolutnie fenomenalny. Skolimowski urasta do rangi mojego ulubionego rezysera ever. Znamienne ze polska o nim zapomniala a na zachodzie jest doceniany. Wystapil nawet w filmie "Marsjanie atakuja" :]

(Ambitny) film - Bart - 31.01.2008

Niejaki Skolimowski (Polska) wziął udział w Olimpiadzie Głupków Monty Pythona. Na pierwszym torze w biegu na 100 m dla ludzi pozbawionych poczucia kierunku Oczko

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 31.01.2008

Duży uśmiech dobra informacja Uśmiech bede mial swoje piec minut na najblizszych zajeciach z historii kina Oczko

(Ambitny) film - FlauFly - 31.01.2008

Nie jest to film, ale krótki filmik, ale nie wiedziałem gdzie to zapodać.
Stary filmik Antoniszczaka. Ponoć klasyka, ale jestem za młody, żeby o tym pamiętać
Jak działa jamniczek?
http://www.youtube.com/watch?v=4oNHmEwZQ-o
Niezłe, nie Kilgore?

(Ambitny) film - Marcin_77 - 01.02.2008

Ostatnio bardzo mi się podoba kino radzieckie - czarno-białe klasyki takie jak "Lecą żurawie", "Ballada o żołnierzu", "Los człowieka".... no i starsze - "Świat się smieje" czy klasyczna superprodukcja "Pancernik Potiomkin". Obejrzałem też "Solaris" Tarkowskiego, dosyć specyficzna adaptacja Lema, dużo socrealizmu, ale ogląda się dobrze, choć moim zdaniem film nieco przydługi...

(Ambitny) film - aztec - 10.02.2008

Ktoś oglądał film Blueberry.
Dosyć ciekawy film, moim zdaniem.

(Ambitny) film - Avx - 01.03.2008

Jakiś czas temu oglądałem film "Rewolta". Po prostu genialny.

Widział ktoś... ?

BTW, gwardia pierwszego dyktatora ma piękne mundury Uśmiech Chociaż to rzecz gustu, oczywista. Niemniej osobiście lubię taki styl, co nie znaczy, że działania któregokolwiek z rządów pokazanych na filmie mi się podobały Oczko

*Oczywista nie zgadzam się z prezentowaną przez niektórych tezą, jakoby źle kończyła się każda rewolucja, wg. mnie dotyczy to w 95 % rewolucji socjalistycznych.

(Ambitny) film - Kilgore Trout - 07.03.2008

Idi i smotri (Come and see)

Rzecz ktora wgniata w fotel klimatem groteskowego terroru. Klimatem. Nie prostackimi obrazami ultra-przemocy. Mrocznym klimatem morderczego chaosu. Naprawde, nigdy nie bylem tak doslowny mowiac "wgniata w fotel". Tu w ogole nie ma dyskusji, wszystkie filmy z kregu wojennych jakie widzialem to smieszne dobranocki przy tym rosyjskim arcydziele.