Forum Ateista.pl
co jest istotą głupoty życiowej - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Filozofia i światopogląd (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pozostałe zagadnienia filozoficzne i światopoglądowe (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: co jest istotą głupoty życiowej (/showthread.php?tid=655)

Strony: 1 2

co jest istotą głupoty życiowej - Will Kane - 19.07.2006

Lubię rozmyślać nad głupotą, uważam,że cechą małpy myślącej powinno być zauważanie jej u siebie i rzeczywiście każda refleksja poszerza moją wiedze na temat mnie samego w zwiazku z postawionym problemem. :D
Prosze o wypowiedzenie się i okreslenie co na ową głupotę przede wszystkim sie składa?Myślenie życzeniowe?Skrzywiona percepcja objawiajaca się czy to w postrzeganiu każdej interakcji jako pola walki a ludzi jako przeciwników bądź w wizji świata rodem ze szkółki niedzielnej?
Nierealistyczna ocena swoich możliwości?Niechęc do wzięcia odpowiedzialności za swoje życie?Niezdolnośc empatii?Niewyjaśnianie nieporozumień które prowadza do lawiny?Brak elastyczności w myśleniu?
Wymyślanie potrzeb w nieskończoność?Racjonalizowanie?czy też bezrefleksyjność,brak wiedzy ,inteligencji ?A może nieswiadomoś ćgłupoty?? :) :)

co jest istotą głupoty życiowej - Joki - 20.07.2006

Brak wyobraźni i zdolności przewidywania skutków swoich działań. Najogólniej rzecz ujmując.

co jest istotą głupoty życiowej - grochu - 20.07.2006

to zależy, czy stawiamy głupotę w opozycji do mądrści, czy inteligencji. Kolokwialnire odnosi się i do jednego i do drugiego.
Jako, że mądrość to umiejętność przewydiwania podobno, czyli faktycznie głupota musi być - jak napisał mój poprzednik - brakiem wyobraźni i umiejętności przewidywania.
Dodatkowo (w związku z opozycyjnością wobec inteligencji) musi być też brakiem zdolności sprawnego uczenia się, rozumienia i kojarzenia.

co jest istotą głupoty życiowej - Seth - 20.07.2006

Głupota bierze się moim zdaniem z predyspozycji wrodzonych, z wychowania, z otoczenia, z lenistwa, z braku racjonalnego wierzenia i skłonności do samozielnego myślenia, z braku kwestionowania tego co się słyszy i czyta.

co jest istotą głupoty życiowej - Will Kane - 20.07.2006

grochu napisał(a):to zależy, czy stawiamy głupotę w opozycji do mądrści, czy inteligencji. Kolokwialnire odnosi się i do jednego i do drugiego.

czy uwazacie w takim razie ,że każdy członek Mensy jest madry życiowo ,zdolny do uszczęsliwienia samego siebie.Czytałem,że często pracodawcy są z nich niezadowoleni bo jako indywidualiści nie potrafia przystosować sie do zespołu.A co z ludźmi o wielkim intelekcie,którzy wykorzystują swoje iq do uzasadniania swoich uprzedzeń,którzy są indoktrynowani-takich można znaleźć i w Radiu Maryja i w hitlerowskich Niemczech.A czy wysokie iq chroni przed racjonalizowaniem?

co jest istotą głupoty życiowej - grochu - 20.07.2006

Nie nie. Intelekt z mądrością bywa powiązany, ale nie ma tam żadnego stałego związku.
Mensa to dość dziwaczna instytucja, jako i w ogóle różnorakie testy iq - są one cholernie niewymierne, często nie oddają prawdziwych umiejętności umysłowych człowieka. Sama Mensa to dla mnie takie posiedzenie ostro wyszlifowanych inteligencików, którzy zajmują się głównie wzajemnym adorowaniem w celu połechtania próżności...
Takie wrażenie przynajmniej odnoszę 'z zewnątrz', bo nie znam żadnego członka.

co jest istotą głupoty życiowej - Will Kane - 20.07.2006

grochu napisał(a):Mensa to dość dziwaczna instytucja, jako i w ogóle różnorakie testy iq - są one cholernie niewymierne

ja uważam,że sporo mówią ,mimo,że oczywiście nie ma testu,w którym nie możnaby poprawic wyniku.Ja na teście Mensy byłem i wynik był zgodny z moja wizja swoich możliwości....nie dostałem się :lol2: :lol2:

co jest istotą głupoty życiowej - Kid A - 20.07.2006

Istotą głupoty jest błędne myślenie, odczuwanie i percepcja.
grochu napisał(a):to zależy, czy stawiamy głupotę w opozycji do mądrści, czy inteligencji.
Cytat:Intelekt z mądrością bywa powiązany, ale nie ma tam żadnego stałego związku.

Po co rozróżniać tu mądrość od inteligencji, oba pojęcia zachądzą na siebie, nie ma żadnego dualizmu. Nie wyobrażam sobie żeby mówić o mądrości jeśli brak intelektu. Mądrość opiera się na doświadczeniu, ale operowanie nim z koleji opiera się o intelekt i to on decyduje o ekonomi wykorzystania zdobytych informacji. W przypadku braku inteligencji ekonomia jest zerowa, a operacja zdobytymi informacjami nie zachodzi.

Mamy problem do rozwiązania i określony zbiór rozwiązań. Pewne rozwiązania są błędne (mniej lub bardziej głupie) inne nazwalibyśmy włściwymi (może być ich kilka). Wielkość zbioru zależy od możliwości danego osobnika. W wypadku wiewiórki bedzie mały, Kowalskiego większy (aczkolwiek przeciętny) natomiast super mózg jakiegoś Einsteina bedzie w posiadaniu największego worku z rozwiązaniami. Czy wybór wiewiórki nazwiemy głupim, czyj wybór nazwać głupim? Kowalski tak by go zapewne nazwał. Einstein z kolei może nazwać tak rozwiązanie Kowalskiego jeśli w jego worku nie znajdą się wszystkie odpowiednio dobre rozwiązania. Gdyby super mózg nigdy się nie urodził Kowalski nigdy nie zostałby głupcem. Myślicie, że i Einstein jest głupi tylko nie może tego sprawdzić czy może sądzicie że takie podejście do głupoty/mądrości jest do bani ?

Ja sądze, że jest do bani i o głupocie/mądrości powinno się mówić indywidualnie.

co jest istotą głupoty życiowej - grochu - 21.07.2006

Hmm oczywiście nie jest to do końca słuszne podejście, przede wszystkim dlatego, że oba pojęcia są stopniowalne - i tu cała zabawa. Mówimy jednak o definicjach ogolnych (umowanie).

Otóż wracając do rozróżnienia mądrości/inteligencji - sam zauważasz, że bez inteligencji ciężko o mądrość, ale sama inteligencja do owej nie starcza.

co jest istotą głupoty życiowej - rodian - 21.07.2006

Głupi mysli że jest mądry. Mądry wie że jest głupi.

co jest istotą głupoty życiowej - Kid A - 21.07.2006

rodian napisał(a):Głupi mysli że jest mądry. Mądry wie że jest głupi.
Tako rzecze Kazik: "debil nie wie, że jest debil, a mądry to wie" Duży uśmiech

grochu napisał(a):Otóż wracając do rozróżnienia mądrości/inteligencji - sam zauważasz, że bez inteligencji ciężko o mądrość, ale sama inteligencja do owej nie starcza.
No i zależy co nazwiemy inteligencją (zdolność do rozwiązywania nowych, nie napotkanych jeszcze problemów?) Mądrość poza przetrwaniem gatunku i korzystną reprodukcją niema żadnego sensu, ale za to jaki daje prestisz :]
grochu napisał(a):Hmm oczywiście nie jest to do końca słuszne podejście, przede wszystkim dlatego, że oba pojęcia są stopniowalne - i tu cała zabawa. Mówimy jednak o definicjach ogolnych (umowanie).
Mądrość nazwałbym jakimś stanem w którym osoba posiada mały współczynnik głupoty :wink:

co jest istotą głupoty życiowej - Seth - 28.07.2006

Kid A napisał(a):Mądrość nazwałbym jakimś stanem w którym osoba posiada mały współczynnik głupoty

Jabym to odwrócił, nie możemy głupocie przynawać lauru czynnika decydującego. To głupota to raczej niski współczynnik mądrości :mrgreen:

co jest istotą głupoty życiowej - Dziewczynka z zapałkami - 20.10.2009

[url=http://forum.ateista.pl/showthread.php?p=20594#post20594][/url]
Cytat:co jest istotą głupoty życiowej

ja bym powiedziała że brak świadomości słabości swego poznania i ślepa wiara w słabość swego poznania oraz brak świadomości siły swego poznania i ślepa wiara w siłę swego poznania rodzi może najniebezpieczniejszy rodzaj głupoty jaką jest dogmatyzm, fanatyzm etc

co jest istotą głupoty życiowej - Drake1234 - 20.10.2009

Moim zdaniem głupotą życiową jest brak inteligencji , bo jeżlli człowiek nie ma jej to jak może posługiwać sie mądrością ?A bez mądrości nie ma inteligencji jedno i drugie zdobywamy metodą prob i błędów na których się uczymy i dzięki którym stajemy sie madrzejsi w jakimś tam stopnu , bo o genuszu to można pomażyć ,przynajmniej co niektórzy .

co jest istotą głupoty życiowej - Bachus - 11.11.2009

moje zdanie jest takie, że głupotę trudno objąć w jakieś ramy pojęciowe ponieważ jest to pojęcie niesłychanie szerokie - tak szerokie, że każdy w pewnych aspektach jest głupi (rodzinnych, finansowych, zdrowotnych, itp.)

co do dywagacji o własnej głupocie i nie-głupocie:

"Głupiec widzi że jest głupi i tak rodzi się mędrzec."
"Ktoś kto ma się za mędrca, jest najzwyczajniej w świecie głupi."

co jest istotą głupoty życiowej - Rezo - 15.11.2009

Mądrość życiowa to umiejętność podejmowania dobrych decyzji w oparciu o doświadczenie nabyte w ciągu życia.
Głupota życiowa to ignorowanie głosu tegoż doświadczenia.

co jest istotą głupoty życiowej - fiasko - 20.11.2009

Ja uważam, że prezydent jest w pewnym sensie głupi a w pewnym sensie mądry. Jeśli więc jedna osoba może być zarówno głupia jak i mądra to chyba nie ma na to prostej krótkiej definicji.
Jakby podzielić ludzki umysł na działy i poddziały (jak to forum np.) to w jednych może być mądry, w innych geniusz, a w jeszcze innych debil.

co jest istotą głupoty życiowej - masada - 03.12.2009

Może inaczej: jak się objawia głupota.
Brak refleksji. Niezdolność do spojrzenia na jakąś sprawę szerzej. Przyjmowanie rzeczy wprost, bez zastanowienia, branie sobie do głowy takich gotowych "słusznych poglądów do uważania". O, i jeszcze niezdolność do autoironii, taka obrażalskość. Jezu i te wszystkie "mądrości życiowe" Oczko

co jest istotą głupoty życiowej - Furia - 06.12.2009

A co to znaczy "glupota zyciowa"? Bo gdyby byla sama glupota, to spoko, mam mgliste pojecie, ale z przymiotnikiem, to jakos mnie zbija z tropu. ;-) Czy to ma byc odwrotnosc madrosci zyciowej?

co jest istotą głupoty życiowej - Rexerex - 06.12.2009

To by się zgadzało:

[głupota życiowa] = 1/[mądrość życiowa]

[głupota życiowa] x [mądrość życiowa] = 1

1 = [średniak] Duży uśmiech