To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Nie)Możność poznania rozumowego i logika absurdów, czyli [wydz. ze "Scjentyzm"]
To wszystko jest fascynujące, ale może zacznienie od zdefiniowania co znaczą słowa "krępować rozum" tudzież "nie krępować rozumu", bo zdajecie się tego używać w różnych znaczeniach i robi się bełkot.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Wisz... ja rozumiem gdybyśmy mówili o samym krępowaniu rozumu, to można by się zastanawiać czy idzie o łykanie jakich tabletek, po których gorzej się całki liczy, ale tutaj mówimy w kontekście logiki i ta myśli ogranicza przed hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności.

@voltario
Jak ograniczenie jest pozorne, to znaczy że go ni ma i wracamy do pierdolnika.
Odpowiedz
Nudziarz napisał(a):ta myśli ogranicza przed hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności.

Zgadza się. Czyli twierdzisz, że logika krępuje rozum, bo rozum jest (również) hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Pozorne w sensie, że daje nam wolność, bo odfiltrowuje to co zbędne, zwodnicze. To takie pozytywne ograniczenie - układ immunologiczny dla absurdów.
Odpowiedz
Ale nie wolno zapominać, że logika to kolejny twór mózgu ludzkiego :lol2: - narzędzie, dla tych którzy potrafią się nim posługiwać. Podejdź do dresa,najlepiej pijanego i zacznij logiczną dyskusję a gwarantuję, że odejdziesz z limem :x, a w najlepszym przypadku usłyszysz: "pojebany kujonie wypierdalaj". :lups:
Odpowiedz
voltairo napisał(a):Ciekawa dygresja, z którą się nie zgodzę... Zdrowemu wmawiasz chorobę Język Nie insynuuję przez to, że jesteś chory. Ale to jest właśnie dziecinada rodem z głębokiego przedszkola - "Ty jesteś głupi, a ja nie" :wall:
Skoro nie mam racji, to czemu Cię to tak ubodło?
Człowiek psychicznie i emocjonalnie zintegrowany nie potrzebuje takich wyjaśnień składać.
"Tylko winni się tłumaczą".
I nie wmawiam Ci choroby, to sobie jakoś dośpiewałeś.

Socjopapa napisał(a):Zgadza się. Czyli twierdzisz, że logika krępuje rozum, bo rozum jest (również) hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności?
Hulanką po oceanach sprzeczności i niedorzeczności jest raczej bezrozum.

Analogia:
Mówienie nie jest ograniczone gramatyką, tylko gramatyka i mówienie to w pewnym sensie jedno.
Mówienie nieograniczone gramatyką to nie mówienie tylko bredzenie.

Odpowiedz
Cytat:"Tylko winni się tłumaczą".
Porzekadło ludowe jak, "nie oglądaj się za siebie, bo ci z przodu ktoś wyjebie".
Zasugerowałeś, że jestem niepoukładany, więc jak to kurwa mogłem pozostawić bez echa?! plus inne pośrednie pokpiwania... Język
Odpowiedz
Zwyczajnie.
Ale widzę, że nie jesteś w stanie tego zrobić. Nic to.
Tej tematyki już nie poruszę choćbyś mi miał zarzucić schizofrenię paranoidalną i zespół maniakalno depresyjny.
Verba docent, exempla trahunt.
Oczko

Odpowiedz
idiota napisał(a):Analogia:
Mówienie nie jest ograniczone gramatyką, tylko gramatyka i mówienie to w pewnym sensie jedno.
Mówienie nieograniczone gramatyką to nie mówienie tylko bredzenie.

No właśnie. Voltairo wydawał się to właśnie tak rozumieć, a Nudziarz chyba miał albo nadal ma, jakiś inny pogląd w tej kwestii, skoro pisał o krępowaniu rozumu logiką.
Odpowiedz
Nie miał i nie ma. Język
Po prostu pisałem o rozumie jako ogóle rozważań. Faktycznie nieprecyzyjnie, sry. Uśmiech
Odpowiedz
MrKarol napisał(a):Ale nie wolno zapominać, że logika to kolejny twór mózgu ludzkiego :lol2: - narzędzie, dla tych którzy potrafią się nim posługiwać. Podejdź do dresa,najlepiej pijanego i zacznij logiczną dyskusję a gwarantuję, że odejdziesz z limem :x, a w najlepszym przypadku usłyszysz: "pojebany kujonie wypierdalaj". :lups:

Fajny stereotyp ale wiecej mowi on o tobie niz o dresie...
"Człowiek cnotliwy dobre wypowiada słowa, ale nie zawsze ten, kto dobre powiedział słowo, jest cnotliwy."
-Konfucjusz
Odpowiedz
Dziś prawdziwych dresiarzy już nie ma...

Odpowiedz
Oczywiście, że nie każdy dres jest ograniczony umysłowo, sam miałem kolegę dresa bardzo inteligentnego, ale wysublimowana logiczna argumentacja w przypadku przeciętnego blokersa nie zostanie przez niego odebrana jako przejaw "kujoństwa". Trochę miałem do czynienia z takimi ludźmi, więc logika w ich przypadku jest faux pas Uśmiech Szczęśliwy

No w małych miasteczkach jest ich sporo Uśmiech
Odpowiedz
Ja ich tam lubię, przynajmniej było z kim w gimbazie na.szluga wyjść albo wódeczki się napić Uśmiech

Whttps://www.youtube.com/watch?v=jsmFERW22qg&feature=youtube_gdata_player
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: