ja nie twierdzę że moja religia jest jedyna prawdziwa, bo Judaizm Islam i Chrześcijaństwo mają wiele ze sobą wspólnego, i nie uważam że muzułmanie czy żydzi są jacyś porąbani, a zresztą, nawet jeżeli myślisz że jesteśmy otumanieni, i nie ważne czy tak jest czy nie, to móqwienie tego jest obrażaniem, A dzięki temu naszemu "Science Fiction" Polska ma swoją tysiącletnią kulturę, która doprowadziła Polskę do tych lepszych państw Europy
|
Chrześcijaństwo - TEMAT FANTASY?
|
|
20.03.2008, 14:04
20.03.2008, 14:18
W jaki sposób stwierdzenie faktu jest obrazą? Jeżeli widzę, że dana grupa ludzi jest otumaniona przez inną grupę ludzi pewną niepotwierdzoną żadnymi sensownymi przesłankami ideologią to po prostu stwierdzam fakt. Możesz się z tym nie zgadzać. A co do tych lepszych państw Europy... W przeszłości cała Europa prawie że była chrześcijańska, więc nie da się obiektywnie rozstrzygnąć czy to dzięki chrześcijaństwu rozwijaliśmy się. Obecnie jesteśmy ładnych kilkadziesiąt lat za państwami laickimi, to też może dać coś do myślenia.
pzdr.
20.03.2008, 14:22
a ty nie wiesz czemu jesteśmy kilkadziesiąt lat do tyłu? Bo kilkadziesiąt lat mieliśmy zasraną komunę, nic nie robili w Polsce kiedy w innych wolnych krajach rozwijała sięgospodarka, a nie dlatego że Polska jest 1000 lat chrześcijańska
22.03.2008, 14:34
Fmo z łaski swojej to sil się na bardziej wyszukane argumenty niż 'zasrana komuna', które tyle wnoszą do ogółu dyskusji co nic.
Na to, że Polska nie jest najbardziej rozwiniętym gospodarczo krajem świata wpłynęło multum czynników. Jednak jako kraj śmiem twierdzić, że w Polsce i tak nie jest najgorzej a 1000 lat tzw. 'chrześcijaństwa' to był masakryczny obskurantyzm i doprawdy nie wiem jak można nie zdawać sobie z tego sprawy. Hierarchia kościelna zabraniała np: robić sekcji zwłok co spowolniło rozwój medycyny w Europie w stosunku do reszty świata w miarę b. cywilizowanej. Można by tu wspominać o żałosnej negacji teorii heliocentrycznej w którą chyba dziś nikt nie powątpiewa. Dla kościoła i religii nauka jest konkurentem a konkurenci mają to do siebie, że lubią się zwalczać. Co jednak warto zaznaczyć to to, że: zarówno chrześcijaństwo jak i komunizm w swych krystalicznie czystych wersjach istniały tylko na papierze i w umysłach natomiast zostały wypaczone przez ludzi jak to zwykle zresztą bywa. Pytaniem otwartym jest czy systemy te powinny być porzucone lub ewentualnie zreformowane ze względu na swoje utopijne założenia czy powinny być zanegowane ze względu na fakty historyczne i ludzi, którzy je wypaczali. Moim zdaniem jednak to drugie. Zaprawdę ofiary historycznego dorobku komunizmu i chrześcijaństwa mogły by konkurować na szalach obu wag liczonych w milionach i to jest właśnie najbardziej żałosne.
22.03.2008, 14:52
fmo napisał(a):a ty nie wiesz czemu jesteśmy kilkadziesiąt lat do tyłu? Bo kilkadziesiąt lat mieliśmy zasraną komunę, nic nie robili w Polsce kiedy w innych wolnych krajach rozwijała sięgospodarka, a nie dlatego że Polska jest 1000 lat chrześcijańska Jesteśmy w tyle także za Czechami, Węgrami, Estonią... Tam też była zasrana komuna a Estonia nawet częścią ZSRR była. Nie da się nie zauważyć, że w tych krajach (zwłaszcza w Czechach) społeczeństwa są bardziej laickie. Być może to nie powód ale tak tylko mówię ![]() Ogólnie detmold ładnie to podsumował.
22.03.2008, 20:37
fmo napisał(a):a ty nie wiesz czemu jesteśmy kilkadziesiąt lat do tyłu? Bo kilkadziesiąt lat mieliśmy zasraną komunę, nic nie robili w Polsce kiedy w innych wolnych krajach rozwijała sięgospodarka, a nie dlatego że Polska jest 1000 lat chrześcijańskaGowno prawda! To, ze jestesmy "do tylu", to to, ze przez 1000 lat w naszej biednej Ojczyznie mamy totalitarne rzady zasranej istutucji rzymskiej! ![]() Komuna zasrala sprawe jednak pozostawiajac czynne koscioly zamiast je pozamykac lub, optymalnie, pozmieniac je na szpitale, domy dziecka i opieki dla starcow! ![]() Z okazji tradycyjnych swiat konfabulacji, ja Tobie fmo zycze, abys oprzytomnial i przestal mnie tutaj wqoorwiac Twoimi pierdzielonymi pogladami a jak chcesz sie wymadrzac, to fora typu wiara.pl lub katolik.pl czekaja na Tobie podobnych slepcow przynudzajacych sobie wzajemnie z braku pozytecznych zajec! :twisted: Wesolego jajka i oby Ci w gardle nie stanelo ze smiechu! :lol2::lol2::lol2:
22.03.2008, 20:57
ciekaw jestem co bysmy teraz robili z tymi dziwnymi architektonicznie szpitalami, domami dziecka i domami opieki... :roll:
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
22.03.2008, 21:04
Kilgore Trout napisał(a):ciekaw jestem co bysmy teraz robili z tymi dziwnymi architektonicznie szpitalami, domami dziecka i domami opieki... :roll:Nic i wszystko... Liczy sie intencja! W NYC jest nawet dyskoteka przerobiona z kosciola... Atmosfera baaaaaardzo chrzescijanska tam bywa! :lol2::lol2::lol2:
22.03.2008, 21:07
Nie zebym marudzil ale tak sie sklada ze mam kosciol pod domem i po stokroc wole juz ten kosciol niz gdyby tam kolejne prymitywne dicho bylo i napieprzalo mi ultra-gowniana muza noc w noc. :-P
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
22.03.2008, 21:13
No to mi bardzo przykro, ze nie znasz niegownianej muzyki i wszyscy, ktorzy chodza do Twoich klubow sa .... jak to bylo? Acha! "Prymitywne dicha"!
Rowniez mi przykro, ze nie wiesz iz sa tzw. izolacje akustyczne w dyskotekach wielkich miast! :p A tak na serio, to ja bym chciala dozyc takich czasow, kiedy budynki koscielne beda tylko przypominaly czasy ciemnoty a w nich bedzie sie prawdziwe chrzescijanstwo dzialo...
22.03.2008, 21:18
Cytat:No to mi bardzo przykro, ze nie znasz niegownianej muzyki i wszyscy, ktorzy chodza do Twoich klubow sa .... jak to bylo? Acha! "Prymitywne dicha"! Rowniez mi przykro, ze nie wiesz iz sa tzw. izolacje akustyczne w dyskotekach wielkich miast! bedziesz mi tu o izolacjach akustycznych jak ja w lecie slysze napieprzanie dochodzace do mnie z dicha odleglego o kilka kilometrow :-P to jest rzeczywistosc a nie "izolacje akustyczne". kluby znosne, do ktorych moge pojsc i w ktorych nie mam mdłosci to wymieniam na palcach jednej reki a i tak nie chcialbym ich miec pod domem bo jednak nocą najbardziej ambient i cisze cenie :] Cytat:A tak na serio, to ja bym chciala dozyc takich czasow, kiedy budynki koscielne beda tylko przypominaly czasy ciemnoty a w nich bedzie sie prawdziwe chrzescijanstwo dzialo... w Gdansku jest np. kosciol w ktorym sie robi koncerty industrialowe. a ten kolo mnie to bym zburzyl bo jest tak brzydki ze oczy bola. ale cichy przynajmniej :-P
22.03.2008, 21:56
Cytat:bedziesz mi tu o izolacjach akustycznych jak ja w lecie slysze napieprzanie dochodzace do mnie z dicha odleglego o kilka kilometrow to jest rzeczywistosc a nie "izolacje akustyczne". ![]() P.S. Wspolczuje i przytulam!
22.03.2008, 22:55
w koncu ktos okazal wspolczucie... swiatlo w mroku
01.04.2008, 15:02
Poza Chrno Crusade jeszcze jedno anime kojarzę z motywami i symboliką chrześcijańską - http://pl.wikipedia.org/wiki/Neon_Genesis_Evangelion. Jednakże Neon sięga głębiej i dlatego symbolikę w niej występującą nazwałbym judeochrześcijańską.
A Jacek Dukaj jako 15 latek napisał "Złotą galerę" - space opera z klerem i "satanistami". W sumie nie jest z niej dumny zbytnio.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
06.04.2008, 23:40
FlauFly napisał(a):Poza Chrno Crusade jeszcze jedno anime kojarzę z motywami i symboliką chrześcijańską - http://pl.wikipedia.org/wiki/Neon_Genesis_Evangelion. Jednakże Neon sięga głębiej i dlatego symbolikę w niej występującą nazwałbym judeochrześcijańską. Angel Sanctuary, Bible Black, ewentualnie Yami no Matsuei i Haibane Renmei
If a man dedicates his life to good deeds and the welfare of others, he will die unthanked and unremembered. If he exercises his genius bringing death and misery to billions, his name will echo down through the millennia for a hundred lifetimes.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:

![[Obrazek: 73321314cb3.gif]](http://www.money24h.republika.pl/73321314cb3.gif)

To, ze jestesmy "do tylu", to to, ze przez 1000 lat w naszej biednej Ojczyznie mamy totalitarne rzady zasranej istutucji rzymskiej!
Rowniez mi przykro, ze nie wiesz iz sa tzw. izolacje akustyczne w dyskotekach wielkich miast! :p