To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podmiot-przedmiot
Idealiści twierdzą, że obiekty to wytwory umysłu/podmiotu, realiści że obiekty są niezależne od podmiotu, prawda leży po środku ?
Odpowiedz
kosmek napisał(a):
Lampart napisał(a): Na pewno tak nie jest, wszystkie molekuły wymieniają się w człowieku co 7 lat.

Nie do końca wszystkie, fotoreceptory, znaczna część serca, oraz spora ilość neuronów
kory mózgowej "pozostają z nami" (od narodzin po sam grób) Język
Molekuły się wymieniają. Komórki - no właśnie nie wszystkie.
Po prostu wymieniają się molekuły w komórkach Ninja
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
kmat napisał(a): Molekuły się wymieniają. Komórki - no właśnie nie wszystkie.
Po prostu wymieniają się molekuły w komórkach

Uśmiech
Tak? ..a ja Ci powiadam, że to właśnie atomy zawarte w DNA tych komórek,
pozostają z nami przez całe życie.
Komórki które wymieniłam nie są odnawiane, zmianie ulega sam skład, ich niezmiennym składnikiem
pozostaje DNA ( niezmienne przez cały okres ich życia)
Odpowiedz
kosmek napisał(a): Uśmiech
Tak? ..a ja Ci powiadam, że to właśnie atomy zawarte w DNA tych komórek,
pozostają z nami przez całe życie.
Komórki które wymieniłam nie są odnawiane, zmianie ulega sam skład, ich niezmiennym składnikiem
pozostaje DNA ( niezmienne przez cały okres ich życia)
Prawda DNA zostaje. Ale takie stare kawałki to w całym ciele można znaleźć, nie tylko neuronach.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
Może tak naprawdę nie ma obiektywnej rzeczywistości.
Znajomy matematyk przedstawił mi kiedyś koncepcję wstęgi mobiusa - lokalnie ma ona dwie strony, ale globalnie tylko jedną.

[Obrazek: MobiusStrip_1000.gif]
Odpowiedz
ErgoProxy napisał(a): Ale wieść gminna niesie że rzeczywiście, wymiana w człowieku dotyczy wszystkich molekuł,, bez względu na struktury jakie budują. Masz jakieś top-profeska wsparcie, coby wieść gminną zdusić raz na amen?

Słuchy contra fakultety  Język
Np. Jonas Frisén, profesor z Karolinska Institute w Sztokholmie.
DNA w komórkach które nie są odnawiane.

Lampart napisał(a): Może tak naprawdę nie ma obiektywnej rzeczywistości.

W kartezjańskim ujęciu podmiotu również istnieje niebezpieczeństwo solipsyzmu,
sam filozof podratował się Bogiem (Bóg- gwarant istnienia obiektywnej rzeczywistości)
Pytanie, czy zaspokoił tym wszystkich Oczko

Obecnie idealiści mają lżej, teraźniejszość podarowała im fizykę kwantową, całkiem niezły obszar manewru.
Ponoć obiekty to w 99,99999 % pusta przestrzeń, więc....
Odpowiedz
Kosmek,

Sorry, że dopiero teraz odpisuje ale nie widziałem wcześniej twojej txt.

no mnie Kartezjusz nie przekonał Oczko

chodziło mi o to, że te "same" obiekty są różne względem różnych obserwatorów, a ci obserwatorzy są różni względem innych obserwatorów itd... Oczywiście obserwatorzy mogą się zgadzać co do określonych cech otoczenia ale to się chyba nigdy nie będzie pokrywało w 100%?
Trzeba dodać, że same prawa wg których obserwacje się różnią i są takie, a nie inne, są już obiektywne.
Odpowiedz
Lampart napisał(a): Jakie znacie alternatywy do takiego klasycznego postrzegania tych zagadnień, które jest podwaliną naszej kultury?
Wszystkość, całość, jedność.
Podmiot to świadomość.
Przedmiot to przejaw świadomości.
Wszelkie poczucie oddzielenia między nimi to też tylko przejawy, zjawiska - aspekty świadomości.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości